دیدگاه | آیا دیپلماسی بایدن در برابر ایران یک تراژدی شکسپیری خواهد شد؟

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، با محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در تهران دیدار می‌کند. ۲۱ فوریه ۲۰۲۱

رابن رایت، روزنامه نگار و نویسنده نشریه «نیویورکر»، در یادداشتی در این نشریه نوشته است که احیای توافق هسته ای ایران برای دولت بایدن امری پیچیده شده است. ترامپ با خروج از برجام و تحمیل تحریم ها یک رشته اقدامات را برای نابودی آن در پیش گرفت؛ از جمله محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، را شخصا تحریم و از ورود به آمریکا برای شرکت در جلسات سازمان ملل متحد منع کرد.

رایت می گوید ایران در سال ۲۰۱۹، پس از ۱۴ ماه انتظار، نقض تدریجی توافق هسته ای را برای ایجاد اهرم فشار در برابر واشنگتن آغاز کرد.

تیم بایدن در روزهای اخیر کوشید در سه حرکت بن بست بر سر این که کدام کشور باید اولین گام را بردارد بشکند. با این وجود، همه تحریم های آمریکا همچنان برقرار است، ایران هر روز به «زمان گریز» برای تولید جنگ افزار هسته ای نزدیک تر می شود، و آژانس بین المللی انرژی اتمی ابزارهای کمتری برای نظارت بر تاسیسات ایران دارد.

زمان به سود دولت بایدن نیست. تعطیلات طولانی نوروزی ایران به زودی شروع می شود و پس از آن ایران وارد فصل رقابت های انتخابات ریاست جمهوری خواهد شد.

کاخ سفید هنوز تیم سیاست خارجی خود، شامل مقام های ارشد وزارت خارجه آمریکا و گزینه ریاست سازمان مرکزی اطلاعات ایالات متحده («سی آی ای») را تکمیل نکرده است. بایدن به دلیل حملات گروه های نیابتی ایران به تاسیسات دیپلماتیک و نظامی آمریکا در عراق زیر فشار سیاسی و نظامی قرار دارد. تهران کماکان شهروندان آمریکایی را در زندان در حبس دارد.

جمهوریخواهان کاخ سفید را به خیانت به امنیت آمریکا متهم می کنند. دیپلماسی با ایران اکنون به یک فوتبال سیاسی در واشنگتن تبدیل شده است. فشارها به یقین بیشتر خواهد شد. فارغ از این که واشنگتن و تهران چه نیتی دارند، دیپلماسی آغازی خوب نداشته است. خطر این است که این روند طی زمان به یک تراژدی شکسپیری منجر شود.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

در همین مورد، یک دیدگاه دیگر را نیز بخوانید:

دیدگاه | شش گام راهبردی بایدن در بازگشت به توافق هسته ای ایران