اوباما خواهان حل غیرنظامی بحران اوکراین است

سخنگوی کاخ سفید جی کارنی به سوالات خبرنگاران پاسخ می دهد.

ایالات متحده می گوید به منافع روسیه در اوکراین احترام می گذارد، اما از مسکو انتظار دارد سربازانش را به پایگاه ها فراخوانده و به نقض حاکمیت اوکراین پايان دهد.

درحالی که سربازان روسی به استقرار مواضع خود در کريمه ادامه می دهند، هيچ نشانه ای از عقبگرد روسيه ديده نمی شود و تاريخ همه پرسی مورد حمايت روسيه، که می تواند به انضمام شبه جزيره کريمه به فدراسيون روسيه بيانجامد، نزديکتر می شود.

دولت اوباما سعی دارد راه خروجی از بحران برای روسیه بگذارد. جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید، روز سه شنبه ۲۰ اسفند ماه (۱۱مارس) گفت که هدف ایالات متحده تخفيف تنش هاست. او گفت «ما در اين جهت تلاش می کنيم که ببينيم آيا روس ها مایل به حل و فصل این موضوع از طريق دیپلماتیک هستند يا خير.»

وزیر امور خارجه آمريکا، جان کری، روز سه شنبه با تلفن با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، به مدت ۴۵ دقیقه صحبت کرد، اما گزارش هیچگونه پیشرفتی نداد.

جی کارنی خاطر نشان کرد چنانچه نیروهای روسی به پایگاه خود بازگردند، ایالات متحده با برعهده داشتن نقشی توسط روسیه در کریمه مخالف نیست. او گفت، «با گفتن اينکه ما کاملا درک می کنيم روسیه در اوکراین، و از جمله در کریمه، دارای منافعی است، اشاره ما به طور مشخص به پايگاه دريايی روسيه در دريای سياه است، به عنوان مثال، که در کريمه قرار دارد. منظور ما اين است که روسيه، به عنوان بخشی از یک توافق کلی با حاکميت بلاتعارض اوکراين، دارای پايگاهی دريايی باشد، و ما به چنين توافقی کاملا احترام خواهيم گذاشت.»

یکی از دلایلی که روسیه برای مداخله در کریمه عنوان کرده، نگرانی مسکو است درباره آنچه که آن را حقوق اقلیت روس تبار ساکن آن منطقه می خواند. دولت اوباما از حکومت اوکراین خواستار محترم شمردن حقوق روس های کريمه شده، اما همچنين گفته است گزارش های روسیه مبنی بر اينکه اعضای آن اقلیت مورد آزار قرار گرفته اند را باور ندارد.

در همین حال، مقامات ایالات متحده می گویند سرگرم بررسی به اجرا گذاشتن محدودیت های ویزايی و تحریم هايی هستند که هفته گذشته رئيس جمهوری اوباما وعده آنها را در صورتی داده بود که روسیه همچنان به تحکیم کنترل خود بر کریمه ادامه دهد.

مایکل اوهانلون، تحليلگر موسسه بروکینگز در واشنگتن، می گوید اگر روسیه کوتاه نيايد، دولت اوباما چاره ای نخواهد داشت جز به اجرا گذاشتن گام به گام مجازات هايی که اعلام کرده است.

اوهانلون گفت: «اگر اوضاع به همين منوال پيش برود، بايد پاره ای از تحریم هايی که به منافع نخبگان روسیه ضرر می زند به اجرا گذاشته شود. در صورت برگزاری اين همه پرسی و انضمام بالقوه کريمه پيشنهاد من اين نيست که تحريم ها گسترده باشد. اما فکر می کنم باید برخی از تحریمهای هدفمند علیه ویزا، مسافرت های خارجی، و حساب های بانکی پوتین و همدستانش را برقرار کرد و برقرار نگاه داشت.»

ایالات متحده همچنین از روسیه می خواهد باب گفتگو را با حکومت اوکراين، که مسکو آن را به رسمیت نمی شناسد، باز کند.

اوباما روز چهارشنبه ۲۱ اسفندماه (۱۲ مارس) میزبان نخست وزیر موقت اوکراین، آرسنی يتسنيوک، خواهد بود. دعوت از نخست وزیر موقت اوکراین حاوی پيامی مبنی بر پشتيبانی آمريکا از حکومت جدید اوکراین است.