سه دستور نشست ناتو در ورشو: افغانستان، شکست داعش و جلوگیری از تهاجم روسیه

نشست قبلی وزرای دفاع کشورهای عضو ناتو در مقر این پیمان در بروکسل.

قرار است سران کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو روز های جمعه و شنبه برای گفتگو در باره سه موضوع اساسی در ورشو ، پایتخت لهستان ، ملاقات خواهند کرد.

این سه موضوع شامل ادامه پشتیبانی از نیروهای امنیتی در افغانستان ، شکست داعش در مرزهای جنوبی ناتو و جلوگیری از تهاجم روسیه در مرزهای شرقی ناتو خواهد بود.

باراک اوباما روز جمعه در اولین نشست ناتو که پس از تصمیم بریتانیا به خروج از اتحادیه اروپا برگزار می شود ، شرکت خواهد کرد.

آقای اوباما در ناتو تاکید خواهد کرد که خروج بریتانیا نه تنها بر عضویت آن کشور در ناتو تاثیری نخواهد گذاشت بلکه ائتلاف ۲۸کشور عضو ناتو از همیشه مستحکم تر خواهد بود. با این حال ، برنامه کاری پرزیدنت اوباما در ورشو فراتر از بررسی ابعاد خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا است.

ناتو می خواهد کشورهای عضو و به ویژه کشورهای اروپای شرقی را مطمئن سازد که رفتار روسیه در منطقه بی پاسخ نخواهد ماند. کشورهای عضو به تازگی توافق کردند برای تقویت حضور در شرق، چهار گردان نیروهای خود را بر پایه استقرار دوره ای در لتونی، استونی، لیتوانی و لهستان مستقر کنند.

یک مقام وزارت دفاع آمریکا به خبرنگار صدای آمریکا گفت، پرزیدنت اوباما در ورشو اعلام خواهد کرد که آمریکا ، مسئولیت گردان ناتو در لهستان را به عهده خواهد گرفت.

جان کری وزیر خارجه آمریکا نیز، پس از دیدار با رهبران گرجستان و اوکراین، به پرزیدنت اوباما در ورشو ملحق خواهد شد. اوکراین و گرجستان که از رفتار روسیه در منطقه نگران هستند، در پی برقراری روابط نزدیک تر با غرب و مشخصاً عضویت در ناتو هستند.

به گفته آنگلا مرکل صدراعظم آلمان ، تنش روسیه با اوکراین تاثیر عمیقی بر کشورهای اروپای شرقی عضو ناتو گذاشته است و کشورهای بالکان و لهستان خواهان اعلام حمایت مجدد از سوی ناتو هستند.

خانم مرکل گفت:"خانم ها و آقایان سران کشورهای عضو ناتو در مرحله ای در ورشو ملاقات می کنند که شرایط امنیتی در اروپا و اطراف آن تغییر اساسی کرده است. در شرق ، اقدامات روسیه در اکراین ، متحدان شرقی ما را عمیقاً نگران کرده است."

صدراعظم آلمان افزود: "زمانی که اعتبار قانون و اصل عدم تخطئی به مرزهای ما ، در حرف و در عمل ، زیر سئوال می رود ، اعتماد از بین خواهد رفت. این شرایط متحدان ما در شرق را نگران کرده است. "

ناتو به عنوان یک ائتلاف ، در جنوب کشورهای عضو، با داعش نمی جنگد اما کشورهای عضو ترجیح داده اند، نیروهای نظامی خود را در ائتلاف به رهبری آمریکا، به جنگ با داعش اعزام کنند اما پس از حملات تروریستی در سال گذشته در پاریس، برخی از کشورهای عضو از ناتو خواستند بند پنج پیمان آتلانتیک شمالی دایر بر دفاع جمعی را برای جنگ با افراط گرایی اجرا کند.

برخی از تحلیل گران نسبت به دخالت بیشتر ناتو در جنگ با داعش هشدار می دهند. از جمله دانیل سرور، استاد مطالعات پیشبردی در دانشگاه جان هاپکینز در آمریکا می گوید: "به نظر من ناتو رسماً ، به شکلی گسترده در سوریه و عراق دخالت نخواهد کرد زیرا ما به همکاری روسیه ، به ویژه در سوریه نیاز داریم و اگر ناتو در آن جا حضور داشته باشد، روسیه همکاری نخواهد کرد."

انتظار می رود ۵۰ نماینده از کشورهای عضو ناتو در همایش ورشو شرکت کنند.

بیش از شش هزار پلیس و نیروهای امنیتی ، مسئولیت امنیت همایش ناتو در ورشو را به عهده دارند.