نشست «ناتو» در واشنگتن؛ بزرگترین ائتلاف نظامی جهان آماده ایفای «نقش مهم‌تر» در اقیانوس آرام می‌شود

آرشیو.

در حالی که کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، آماده می‌شوند تا هفتاد و پنجمین سالروز تاسیس این سازمان را هفته آینده در پایتخت آمریکا جشن بگینرد، به نظر می‌رسد که این ائتلاف قصد دارد نقش مهم‌تری در منطقه هند و اقیانوس‌ آرام ایفا کند.

استفن فلانگن، از اعضای ارشد سازمان تحقیقاتی «رند» و مدیر ارشد شورای امنیت ملی آمریکا در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما، به صدای آمریکا گفت که اگرچه ناتو نقش مهمی در امنیت این منطقه ندارد ولی اعضای آن تشخیص داده‌اند که نیاز فزاینده‌ای به برداشتن قدم‌هایی محدود برای همکاری در این منطقه وجود دارد.

او گفت کشورهایی مانند آلمان، که معمولا در این منطقه فعالیت نظامی ندارند، شروع به ارسال کشتی‌ها به این منطقه برای مقابله با تجاوزات چینی‌ها کرده‌اند.

فلانگن گفت که همکاری در زمینه‌های مورد علاقه فضایی علیه روسیه و چین، و علیه اطلاعات نادرست اقدامات امکان‌پذیری هستند که هزینه زیادی برای ناتو ندارند و قابل مدیریت هستند.

او تاکید کرد: «این موارد به ائتلاف، از جهت گسترش بیش از حد و پذیرش بار اضافی، فشار نمی‌آورند.»

فلانگن به این نکته نیز اشاره کرد که ژاپن به دلیل اختلاف ارضی با روسیه بر سر جزایر «کریل» در مورد فعالیت ناتو در منطقه «اقیانوس هند – اقیانوس آرام» «به شدت نگران» است.

و افزود که با ادامه جنگ در اوکراین، چین و کره‌شمالی در تلاش‌های جنگی روسیه مشارکت می‌کنند و نود درصد ریزتراشه‌های روسیه اکنون از چین تامین می‌شوند.

سران تمام ۳۲ کشور عضو ناتو با رهبران چهار کشور منطقه «اقیانوس هند – اقیانوس آرام» یعنی استرالیا، ژاپن، کره جنوبی و نیوزیلند دیدار و به گفته داگلاس جونز، معاون دستیار وزیر امورخارجه آمریکا در امور اروپا و اوراسیا، تلاش خواهند کرد مقاومت متحدان خود در برابر اقدامات چین را ترغیب کنند.

به گفته جونز برقراری دفتر ناتو در توکیو «به طور فعال مورد بحث» نیست.

جونز همچنین گفت که این نشست «راه‌های مشخصی« را برای کمک ناتو به اوکراین علیه تجاوز روسیه و اجرای اصلاحات برای راهنمایی اوکراین به سمت عضویت در ناتو معرفی خواهد کرد ولی عبارت‌بندی دقیق این موضوع همچنان مورد بحث است.

نشست ناتو در روزهای ۱۹ تا ۲۱ تیر در واشنگتن دی‌سی برگزار می شود. چندین دشمن ناتو هم در همین هفته در نشست سازمان همکاری شانگهای در آستانه، پایتخت قزاقستان دیدار خواهند کرد.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه و شی جین‌پینگ، ریاست‌جمهوری چین هم روز چهارشنبه گذشته دیدار کردند. آن دو پیش‌تر در اوایل خردادماه و در سفر پوتین به پکن با یکدیگر دیدار کرده بودند.

سازمان همکاری شانگهای که در سال ۱۳۸۰ توسط روسیه و چین تاسیس شد علاوه بر این دو کشور شامل کشورهای ایران، هند، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، تاجیکستان و ازبکستان است.

اگرچه انتظار نمی رفت که جنگ اوکراین به طور رسمی در نشست این سازمان مورد بحث قرار گیرد ولی یک مقام ارشد قزاقستان به آسوشیتدپرس گفته که ممکن است در این مورد بحث‌هایی در حاشیه این نشست صورت بگیرد.