کمبود دارو و سرگردانی بیماران خاص؛ پلیس تهران «نیم‌میلیون قلم دارو نایاب و کم‌یاب غیرمجاز» کشف کرد

آرشیو

گزارش‌های رسانه‌ای از ایران حاکی از سرگردانی بیماران خاص بین داروخانه‌ها برای تهیه دارو است. در این میان، پلیس می‌گوید نیم میلیون قلم دارو غیرمجاز در تهران کشف کرده و یک نماینده مجلس نیز تأیید کرده است که داروهای کمیاب را می‌توان به چند برابر قیمت در بازار آزاد پیدا کرد.

پیش از این، علی فاطمی، نایب رییس انجمن داروسازان ایران، روز سه‌شنبه ۲۳ آذر ماه با اشاره به این که کمبود دارو بین ۳۰ تا ۴۰ قلم که عمدتا وارداتی بودند همواره وجود داشته است، به خبرگزاری ایسنا گفته بود،‌ اکنون بیش از ۱۰۰ تا ۱۵۰ قلم کمبود دارویی اعم از وارداتی و تولید داخلی در ایران وجود دارد، و داروهایی همچون آنتی‌بیوتیک‌های بسیار ساده که ده‌ها سال در ایران ساخته می‌شدند کم‌یاب و نایاب شده‌اند؛ اظهاراتی که مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو آن را «روایت ناصحیح در اطلاع‌رسانی آمار» خوانده بود.

خبرگزاری کار ایران در گزارشی که روز سه‌شنبه ۲۱ دی منتشر شده، «دارو» را پس از کرونا «دومین موضوع پرتکرار سال جاری» در بخش سلامت توصیف کرده که هر «چند روز یک بار به صدر اخبار» می‌رسد.

در روزهای گذشته نیز روزنامه‌های اعتماد و جام‌جم در گزارش‌هایی از وضعیت کمبود و قیمت دارو خبر داده بودند.

همچنین ببینید: دارو در ایران؛ بازار سیاه و دردهایی که با «نسیه» آرام می‌شوند

خبرگزاری ایلنا در این گزارش میدانی با گروهی از بیماران مبتلا به سرطان، ام‌اس و مشکلات کلیوی که میان داروخانه‌های مختلف برای پیدا کردن اقلام مورد نیازشان سرگردان شده‌اند، گفت‌وگو کرده که نایاب و کمیاب بودن داروهای ضروری و گرانی شدید آنها را تأیید کرده‌اند.

همچنین در این گزارش به اظهارات همایون سامه‌یح نجف‌آبادی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، اشاره شده که با تأیید «کمبود و مشکل به‌ویژه در مورد داروی بیماری‌های خاص از جمله بیماران پیوندی و سرطانی» در سال جاری، تأکید کرده است: «متاسفانه می‌دیدیم همین داروهایی که با کمبود مواجه هستند در بازار آزاد با چندین برابر قیمت پیدا می‌شوند.»

برخی از داروها با ارز آزاد وارد شد و به قیمت همان ارز آزاد هم دراختیار مردم قرار گرفت. این اختلاف قیمت بیمه و دارو را به تبع متاسفانه خود بیمار متقبل می‌شود
همایون سامه‌یح نجف‌آبادی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی

سامه‌یح نجف‌آبادی با اشاره به پایان یافتن «دو میلیون دلار ارز» ترجیحی اختصاص داده شده به دارو «تا مهرماه ۱۴۰۰»، گفت: «کمتر از یک ماه است که ۷۰۰ میلیون دلار دیگر خارج از بودجه ارز ۴۲۰۰ تومانی از سوی دولت تأمین شده است. دارو به صورت کج‌دار و مریز وارد می‌شود، اما با این مقدار اختصاص ارز، توانایی واردات دارو با قیمت‌های قبلی به صورت کامل وجود ندارد.»

وی افزود: «مجوز واردات مواد اولیه با ارز آزاد داده شد، وگرنه اوضاع بسیار وخیم‌تر از این می‌شد. برخی از داروها با ارز آزاد وارد شد و به قیمت همان ارز آزاد هم دراختیار مردم قرار گرفت. این اختلاف قیمت بیمه و دارو را به تبع متاسفانه خود بیمار متقبل می‌شود.»

هم‌زمان، ایرنا گزارش داده است که پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات، فتا، با «رهگیری یک صفحه اینستاگرامی» با بیش از ۹۰ هزار دنبال‌کننده، فردی را به اتهام «فروش داروهای غیرمجاز در فضای مجازی» دستگیر کرده و «بیش از نیم میلیون قلم انواع داروی نایاب و کمیاب» در انبارهای وی کشف کرده است.

پیش از این، رئیس هیئت‌ مدیره انجمن تالاسمی ایران با اشاره به کمبود شدید داروهای حیاتی برای ۲۰ هزار بیمار تالاسمی در کشور، گفته بود که از ابتدای امسال تاکنون هیچ دارویی برای بیماران تالاسمی وارد کشور نشده است.

خبرگزاری ایلنا در گزارش پیشین به نقل از محمد علیزاده نوشته بود، تنها داروی واردشده در سال جاری برای بیماران تالاسمی ۳۵۰ هزار داروی تقلبی بوده که خسارات زیادی برای بیماران به همراه داشته است.

در بودجه سال ۱۴۰۱ دولت ابراهیم رئیسی جایگاهی برای ارز ترجیحی در نظر گرفته نشده است. بهرام عین‌اللهی وزیر بهداشت گفته است: ارز ترجیحی فسادزا است و باید حذف شود و با حذف این ارز هزینه داروها توسط بیمه به مردم پرداخت خواهد شد. در این حال، برخی کارشناسان معتقدند حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی باعث ورشکستگی شرکت های بیمه خواهد شد.