گزارش رسانه‌ها در آستانه بلندترین شب سال؛ «یلدای» حسرت و گرانی 

رسانه‌های ایران در آستانه بلندترین شب سال به بررسی شرایط بازار و قدرت خرید مردم برای برگزاری این مراسم ملی پرداخته‌اند؛ گزارش‌هایی که برخلاف گذشته نشانی از امید ندارد و تنها نشان دهنده رسیدن «یلدای» حسرت و گرانی است؛ حسرت سال‌های از دست رفته و گرانی‌ای که این روزها کمر اقتصاد خانواده‌ها را خم کرده است.

خبرگزاری «ایلنا» در گزارشی از بازار شب یلدا نوشته است «با گشتی در بازار، قیمت‌های گوناگون انواع میوه؛ شیرینی و آجیل را مشاهده می‌کنیم که شهروندان فقط نظاره‌گر هستند و به گفته فروشندگان بازار، بیشتر مردم فقط قیمت‌ می‌‌گیرند و خرید نمی‌کنند.»

ایلنا همچنین به آمار سازمان صنعت و معدن و تجارت اشاره کرده که نشان دهنده افزایش ۳۰ درصدی متوسط قیمت کالاها از ابتدای سال تاکنون است. افزایشی که در برخی اقلام به ۶۰ درصد نیز رسیده است.

این تنها بخشی از ماجرا است و در طرف دیگر رئیس اتحادیه صنف فروشندگان آجیل و خشکبار ارومیه گفته است: «مردم زندگی خود را با تورم جامعه بروزرسانی می‌کنند و دیگر مثل گذشته توان خرید آجیل را ندارند.»

امیر طنابی تاکید کرده که فروش به شدت کاهش پیدا کرده و در حال حاضر آجیل فروشان در تهیه آجیل عمده با مشکل روبرو هستند.

یک مقام صنفی دیگر در ارومیه نیز از افزایش تا ۵۰ درصدی قیمت مواد اولیه مانند شکر، روغن به ویژه انواع مغزها، نارگیل و شکلات برای تولید شیرینی خبر داده است.

به گفته محمد آقاوردی‌زاده، رئیس اتحادیه قنادان هر کیلوگرم شیرینی تَر به ۲۰۰ هزار تومان و سایر شیرینی‌جات نیز به ۲۵۰ هزار تومان رسیده است.

مدیر کل صنعت معدن تجارت آذربایجان غربی، در گفت و گو با خبرگزاری ایلنا از آغاز اجرای طرح نظارتی بر بازار شب یلدا در این استان خبر داد و گفت: اجرای این طرح تا ۳۰ آذر ماه در استان ادامه خواهد داشت.

مرور آمارهای منتشر شده توسط مرکز آمار نشان می‌دهد که در دومین ماه پاییز، یعنی در آبان ماه ۱۴۰۲، نرخ تورم سالانه برای خانوار‌های کشور به ۴۴/۹ درصد رسیده است. این در حالی است که افزایش دستمزد در سال جاری ۲۷ درصد بوده است و کارمندان و کارگران با مشکلات معیشتی روبه‌رو شده‌اند.

در حال حاضر متوسط حقوق کارگران در محدوده هشت میلیون تومان است و بر اساس اعلام رسانه‌ها خط فقر در کشور به بالای ۲۰ میلیون تومان و در تهران بالای ۳۰ میلیون تومان رسیده است.