آمریکا می‌گوید با لغو همه تحریم‌ها پیش از اقدام مثبت جمهوری اسلامی ایران مخالف است

ساختمان وزارت خارجه آمریکا - آرشیو

یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۱ اردیبهشت در یک کنفرانس تلفنی خبری ویژه توضیحاتی را درباره روند مذاکرات احیای برجام و روند لغو تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی با بازگشت به برجام ارائه کرد.

این مقام ارشد، که مایل به انتشار نامش نبود، گفت نمونه‌هایی از تحریم‌هایی که آمریکا اعتقاد دارد لازم است برای بازگشت به برجام برداشته شود، و نیز تحریم‌هایی که آمریکا اعتقاد دارد نیازی به برداشتن آنها نیست و آنها را بر نخواهد داشت، به ایران اعلام شده است.

این مقام افزود که دسته سوم، تحریم هایی هستند که به دلیل روند پیچیده ای که دارند تصمیم گرفتن درباره آنها دشوار است؛ چرا که به گفته او «دولت ترامپ عمدا» و با استفاده از «برچسب تروریسم و دیگر برچسب‌ها» آن تحریم‌ها را اعمال کرد. این مقام ارشد گفت که این تحریم ها باید یک به یک بررسی شوند تا مشخص شود که «آیا به طور مشروع اعمال شده‌اند با به طور نامشروع.»

او در پاسخ به سوال خبرنگاری با این مضمون که ایرانی ها در مذاکرات هسته ای وین تاکید دارند که از آمریکا یک تضمین کتبی را مبنی بر عدم ترک این توافق توسط دولت بعدی دریافت کنند، گفت: «فکر می کنم که این روشن باشد که چیزی به اسم تضمین وجود ندارد.» او گفت: «در زمان برجام نیز روشن بود که حق حاکمیت همه شرکت کنندگان است که تصمیم بگیرند که آیا می خواهند حضور خود را در [توافق[ حفظ کنند یا خیر.»

وی افزود، اگر دولت بایدن تصمیم بگیرد که به توافق برگردد و با ایران و طرف های دیگر برای منطبق شدن با برجام به یک تفاهم برسد، قصدش این است که با حسن نیت عمل کند، البته اگر ایران نیز چنین کند. او گفت دولت بایدن بدون دلیل توافق را ترک نمی کند.

این مقام ارشد وزارت خارجه گفت که به عقیده او، آمریکا برای ایران روشن کرده است که نمی‌تواند و حاضر نیست «تضمین یا گارانتی» بدهد.

درخواست ایران برای برداشته شدن تحریم ها در مرحله اول

این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا، در پاسخ به سوالی درباره این که ایران می خواهد برداشته شدن تحریم ها را «راستی آزمایی» کند گفت اگر مقصود این باشد که نخست آمریکا «همه تحریم ها» را بردارد تا با برجام منطبق شود، سپس تهران برداشته شدن تحریم‌ها را راستی‌آزمایی کند، و پس از آن ایران اقداماتش را انجام دهد، این ترتیبی نیست که واشنگتن بتوانند آن را بپذیرد و یا حتی دیگر شرکت‌کنندگان در توافق، به گفته او، آن را منطقی بیابند. او گفت که شکل های بسیار دیگری از توالی اقدامات مربوط به بازگشت به برجام وجود دارد که آمریکا حاضر است آنها را بررسی کند.

این مقام تاکید کرد که آمریکا این موضوع را نمی‌پذیرد که بخواهد ابتدا عمل کند و همه تحریم‌هایی را که متعهد به برداشتن آنها است، پیش از آن که ایران کاری انجام دهد، بردارد.

سرعت مذاکرات

این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا درباره زمان‌بندی به نتیجه رسیدن مذاکرات گفت به محض این که بین آمریکا، ایران، و دیگر طرف های گروه پنج به علاوه یک تفاهم شود، همان زمان یک تفاهم رسمی وجود خواهد داشت.

او گفت آمریکا نمی خواهد مذاکرات را با سرعت کمی به پیش ببرد. وی اما درباره برخی اظهارات مطرح شده مبنی بر این که تا اواسط ماه مه ممکن است توافقی حاصل شود، تاکید کرد که آمریکا برای رسیدن به یک ضرب الاجل، در مذاکرات عجله نمی کند. او گفت این امر ممکن است طی چند هفته حاصل شود یا نشود، اما امید آمریکا این است که در کوتاه‌ترین فرصت ممکن، توافق شود.

او گفت که آمریکا سرعت گفتگوها را کند نمی کند و تا جایی که بتواند با سرعت حرکت می کند، ولی نه آن قدر سریع که به زیان اعتبار تفاهم بالقوه باشد.

لغو تحریم‌ها

مقام ارشد وزارت خارجه درباره نوع تحریم هایی که ممکن است برداشته شود به خبرنگاران گفت که در این کنفرانس خبری درباره تعداد و یا انواع آنها سخن نمی گوید و آمریکا در نظر می گیرد که آیا برداشتن تحریم هایی برای بازگشت به برجام ضروری است یا خیر. او گفت بسیاری از تحریم ها را دولت ترامپ برای ممانعت از بازگشت به برجام اعمال کرده بود و این یکی از مواردی است که آمریکا در خصوص برداشتن تحریم ها در نظر خواهد داشت و البته این تنها مورد برای بررسی لغو تحریم ها نیست.

اعتراضات اسرائیل و تحریم‌‌های غیرهسته‌ای

این مقام همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری که اسرائيلی ها حس می کنند که آمریکا در موضوع تحریم های غیرهسته ای با آنها به اندازه کافی شفاف نبوده است، گفت که به اعتقاد او، دولت آمریکا، پیش و بعد از هر دور مذاکره، گفت‌و‌گوهای متعددی با مقامات اسرائیلی داشته است و قطعا گفت‌و‌گوی دیگری نیز صورت خواهد گرفت.

این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا با ذکر این موضوع که دولت آمریکا در این زمینه شفاف بوده است، گفت که به باور واشنگتن، تحریم هایی که نیاز است برداشته شود تحریم هایی است که باید با بازگشت به برجام مطابقت داشته باشد و به صورتی باشد که ایران متوجه شود که بازگشت به برجام چه نفعی دارد. او گفت این مورد به روشنی به اسرائیل اعلام شده است.

مقام ارشد وزارت خارجه با اشاره به این که این هفته با اسرائيل گفتگو می‌شود، گفت که می‌داند با دیدگاه اسرائيل اختلافاتی وجود دارد ولی آمریکا تا جایی که می تواند با اسرائيل شفاف بوده است و می خواهد دیدگاه آنها را بشنود.