به گزارش شبکه خبری کانادایی «سیبیسی»، نتایج تحقیقات هشت ماهه کانادا از سرنگونی هواپیمای اوکراینی نشان میدهد که این کشور به شواهدی مبنی بر این که این اقدام «از قبل برنامهریزی شده» باشد نرسیده است. با این حال گزارش منتشر شده از نتایج این تحقیقات تأکید میکند که این موضوع به هیچ عنوان «مسئولیت مرگ ۱۷۶ انسان بیگناه» را از ایران سلب نمیکند.
شبکه «سی بی سی» کانادا به نسخهای از این گزارش دست پیدا کرده است.
این شبکه به نقل از مدیر پیشین مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی که مسئول نظارت بر این تحقیقات است، نوشته که نتایج بر اساس همه شواهد و اطلاعاتی که در دسترس دولت کانادا قرار داشته، تنظیم شده است.
در این گزارش تحقیقاتی آمده است که ایران در ارائه توضیحات «معتبر از چگونگی و چرایی» سرنگونی این هواپیما توسط سپاه پاسداران کوتاهی کرده است.
این تیم تحقیقاتی میگوید که تنها ایران به «شواهد، مکان سقوط هواپیما، و شاهدان عینی» دسترسی کامل دارد.
به گزارش سیبیسی نیوز، این گزارش مسیر پیگیری این پرونده توسط دولت کانادا و تصمیمگیری درباره اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران را هموار میکند.
جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، در پیامی به خانواده قربانیان گفته است که نتایج تحقیقات نشان میدهد گزارش رسمی ایران از این واقعه ، «فاقد صداقت، گمراه کننده، و سطحی» است و از عمد، عوامل اصلی را نادیده میگیرد.
آقای ترودو گفته است که دولت او تمامی گزینههای موثر، از جمله کشاندن این پرونده به دادگاه لاهه، را دنبال خواهد کرد.
اما مهرزاد زارعی، پدر آراد زارعی یکی از قربانیان سقوط هواپیمای اوکراینی توسط ایران در واکنش به گزارش منتشره توسط دولت کانادا به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که این گزارش خانواده قربانیان را در شوک فرو برده و انتظارات آنها را برآورده نکرده است.
آقای زارعی گفت: «در تعجبم که چرا دولت کانادا این جنایتی را که جمهوری اسلامی انجام داده، محکوم نکرده است، و چرا در این گزارش هیچ صحبتی از دادگاه عالی کانادا نیست که در آن ذکر شده است که این یک حرکت عمدی و تروریستی بوده است.»
آقای زارعی در ادامه افزود که «چرا دولت کانادا در حال مماشات و بازی با کلمات است، و با جمهوری اسلامی مذاکره میکند ؟ ما از روز اول گفتیم که مذاکره با جمهوری اسلامی هیچ نتیجهای ندارد، و جمهوری اسلامی به هیچ عنوان زبان صلح را متوجه نیست. جمهوری اسلامی زمانی پای میز مذاکره مینشیند که فشارهای بینالمللی باشد، زمانی میآید که مورد تحریم قرار بگیرد.»
مهرداد زارعی به بخش فارسی صدای آمریکا گفت :« ما بیش از ده یازده ماه است که میخواهیم سپاه پاسداران را در فهرست گروههای تروریستی قرار دهند. این در سال ۲۰۱۸ تصویب شده است، پس چرا دولت کانادا از قراردادن سپاه در فهرست تروریستی طفره میرود، و در حال مماشات با جمهوری اسلامی است.»
آقای زارعی در ادامه افزود که «ما اصلا راضی نیستیم از این گزارشی که دادند، یا چند کلمهای که از طرق نخست وزیر کانادا در این رابطه بیان شده است، این چیزی نیست که از دولت کانادا انتظار داشتیم.»
مهرداد زارعی در بخش دیگری گفت که خانواده قربانیان سقوط هواپیما علاوه بر فشارهای بین المللی بر دولت ایران، انتظار دارند که دولت کانادا پرونده جنایی مقامات و نهادهای ایرانی درگیر در این واقعه را در دادگاه مطرح کند، همان طور که قرار است در دادگاه لاهه نیز مورد بررسی قرار گیرد.
همچنین ببینید: واکنش پدر آراد زارعی به گزارش کانادا از شلیک به پرواز ۷۵۲: انتظار دیگری داشتیم؛ شوکه شدیم همچنین ببینید: مقام اوکراینی: ایران ارسال پرونده سرنگونی هواپیمای اوکراینی به دادگاه را به اوکراین اطلاع داده است