سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در مورد مذاکرات احیای برجام در وین گفت «ما هیچوقت این گفتوگوها را ترک نکردهایم.» او همچنین گفت طرف مقابل «باید با دیدگاه واقعگرایانه به وین برگردند.»
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، سخنگوی وزارت خارجه ایران در جلسهای با خبرنگاران که روز دوشنبه ۱۸ مرداد برگزار شد گفت: «باید منتظر باشیم که دولت به صورت کامل مستقر شود، وزرا تعیین شوند و حتما این مسیر ادامه مییابد.»
سخنان خطیب زاده در حالی است که مقامات ایران پس از پایان ششمین دور گفتگوهای احیای برجام در وین به طرفهای مذاکره کننده اطلاع داده بودند که تا روی کار آمدن دولت رئیسی به این گفتوگوها ادامه نمیدهند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین گفت طرفهای مقابل مذاکره «باید با یک رویکرد واقع گرایانه به وین برگردند تا بتوانیم در کوتاه ترین زمان به نتیجه برسیم.»
آقای خطیبزاده افزود: «قطعا اگر به راه حلی برسیم که آمریکا به تعهداتش ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ برگردد و به تعهدات خود عمل کند جمهوری اسلامی نیز براساس آنچه که اعلام کرده اقدامات جبرانی خود را متوقف و به تعهداتش عمل کند.»
اما حسن روحانی، رئیس جمهوری پیشین ایران، روز چهارشنبه ۲۳ تیر گفته بود «فرصت دستیابی به توافق» هستهای از دولت او گرفته شد و او به خاطر «از دست رفتن این فرصت» متاسف است. به گزارش ایرنا، روحانی در یک نشست هیات دولت با اشاره به تحولات داخلی و مخالفتها با مذاکرات هستهای گفت: «اگر اصل ۶۰ قانون اساسی ما حاکم بود و یازدهم آذر لطمه نمیخورد، اسفندماه |سال گذشته| تحریم مردم برداشته میشد.»
با آنکه روحانی جزئیات این تحولات را بازگو نکرد اما به نظر می رسد اشاره او به مصوبه آذر ماه گذشته مجلس شورای اسلامی ایران است که بر اساس آن دولت موظف شد در صورت عدم لغو تحریم بخشهای مالی و نفت تا اسفند ۹۹، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف و به فعالیتهای هستهای سرعت ببخشد. اصل ۶۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی نیز که روحانی به آن اشاره کرده است می گوید: «اعمال قوه مجریه جز در اموری که در این قانون مستقیما بر عهده رهبری گذارده شده، از طریق رئیس جمهور و وزراء است.»
از سوی دیگر، خبرگزاری بلومبرگ گزارش داده است با توجه به اینکه از سرگیری مذاکرات وین فعلاً در هالهای از ابهام است، مقامات آمریکایی سرگرم بررسی گزینه های مختلف هستند. به نوشته بلومبرگ و به نقل از منابعی که از آنها نام نبرده اما در جریان این مسئله هستند، یکی از گزینههای احتمالی این است که شمار معدودی از تحریمها علیه ایران در ازاء متوقف شدن حساس ترین فعالیت هستهای ایران لغو شود.
این خبرگزاری از کارشناسان دیگری نقل کرده است که اگر فشار تحریمها کم شود ایران میتواند ظرف چند ماه تولید نفت خود را به یک میلیون بشکه در روز برساند.
ایران و آمریکا با میانجیگری اتحادیه اروپا تاکنون شش دور مذاکرات غیرمستقیم در وین داشتهاند. قرار بود دور هفتم این مذاکرات هم برگزار شود ولی هنوز تاریخی در مورد آن اعلام نشده است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده پیشتر گفته بود: «ما آمادهایم که برای ازسرگیری مذاکرات به وین بازگردیم … این به نفع امنیت ملی ما و امنیت ملی همپیمانان و شرکای ما در سراسر جهان است تا بار دیگر به طور دائم و قابل راستیآزمایی اطمینان یابیم که ایران نمیتواند به سلاح هستهای دست پیدا کند.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از ایران خواست که هرچه زودتر به مذاکرات وین برای احیای برجام بازگردد و تاکید کرد که این روند نمیتواند به طور نامحدود ادامه پیدا کند.
همچنین ببینید: جن ساکی: آمادهایم به دور هفتم مذاکرات هستهای برگردیم، اما فرصت برای این کار «نامحدود» نخواهد بود