احضار نمایندگان دیپلماتیک ایران در لندن و بخارست در رابطه با حمله مرگبار اخیر به نفتکش

 نفتکش «مرسر استریت» (آرشیو)

در پی حمله مرگبار هفته گذشته به یک نفتکش در نزدیکی سواحل عمان و کشته شدن دو تبعه رومانیایی و بریتانیایی، نمایندگان دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در این دو کشور روز دوشنبه ۱۱ مرداد به وزارتخانه های خارجه در بخارست و لندن احضار شدند. این در حالی است که آمریکا و اسرائیل نیز ایران را به دست داشتن در این حمله مرگبار متهم کرده‌اند.

وزارت خارجه بریتانیا با انتشار بیانیه ای اعلام کرد محسن بهاروند، سفیر ایران در بریتانیا، در واکنش به حمله به نفتکش «مرسر استریت» به دفتر معاون وزیر خارجه احضار شد.

بنا بر این بیانیه به سفیر ایران گفته شد که جمهوری اسلامی باید فوراً اقداماتی که صلح و امنیت بین المللی را به خطر می‌اندازد متوقف کند و کشتی ها باید بتوانند آزادانه و مطابق قوانین بین المللی حرکت کنند.

وزیر خارجه رومانی هم در توئیتی حمله ایران به کشتی «مرسر استریت» و کشته شدن یک شهروند رومانیایی را قویا محکوم کرد و نوشت: «حمله به کشتی غیرنظامی هیچگونه توجیهی ندارد و ما با شرکایمان جهت پاسخگویی در حال هماهنگی هستیم.»

در تهران، اسحاق جهانگیری، معاون رئیس جمهوری ایران، به طور تلویحی این حمله را به تلافی اقدامات اسرائیل دانست.

او گفت: «در شرایطی که ترامپ و تیم او مصرانه ایستاده بودند تا نگذارند یک بشکه نفت ایران فروخته شود، آنها به ۱۲ نفتکش ما در آب های آزاد آسیب زدند، اسراییلی ها مأمورانشان را برای ایجاد انفجار به کشتی ها می فرستادند، ما در این وضعیت با آمریکا روبرو شده بودیم.»

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، با تکذیب دوباره نقش داشتن ایران در حمله به نفتکش اسرائيلی، گفت حکومت ایران به هر اقدام تلافی جویانه‌ کشورهای دیگر «بی‌درنگ و با قوت و جدیت» پاسخ می‌دهد.

پیشتر مقامات اسرائیل، بریتانیا و آمریکا، تاکید کرده بودند که به کشتی «مرسر استریت» با پهپاد حمله شده است. نفتالی بنت، نخست وزیر اسراییل، روز یکشنبه جمهوری اسلامی ایران را مسئول این حمله دانست و تهدید کرد اسراییل به شیوه خود در این مورد عمل خواهد کرد.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نیز روز یکشنبه و به دنبال همتای بریتانیایی خود، با صدور بیانیه‌ای حمله به کشتی مرسر استریت را به شدت محکوم کرد.

همچنین بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، در واکنش به حمله مرگبار به کشتی اسرائیلی گفت، ایران باید متوجه نتایج آن چه انجام داده است، بشود.

او امروز در جمع خبرنگاران افزود: «این حمله آشکارا عملی غیر قابل قبول و ظالمانه بوده است. در این اقدام یک شهروند بریتانیایی کشته شد.»

به گفته آقای جانسون، ایران و دیگر کشورها باید به آزادی دریانوردی کشتیرانی تجاری احترام بگذارند و بریتانیا بر این امر اصرار دارد.