یک زن مقیم آمریکا که برای دیدار با خانوادهاش همراه با دو فرزند خردسال خود به افغانستان سفر کرده و با تصرف آن کشور توسط طالبان در آن جا گرفتار شده بود، نمونهای از دهها هزار نفری است که تلاش میکردند با پروازی کابل را ترک کنند.
خبرگزاری رویتزر گزارش داده است که تلاشها برای خارج کردن این زن و فرزندانش از افغانستان در آمریکا جریان داشت تا سرانجام یک نفر از سازمان حقوق بشری «امداد جهانی» توانست پیامکی به یک کهنهسرباز آمریکایی که مدیر سازمان «نخست حقوق بشر» است بفرستد و از او بخواهد که با استفاده از ارتباطات شخصی دولتیاش، این زن و فرزندانش را نجات دهد.
رد و بدل کردن پیامک، یکی از راههایی است که گروههای حامی حقوق بشر از آن برای خارج کردن افرادی که در افغانستان در معرض خطر هستند بهرهمند شدهاند و این در حالی است که هنوز رهنمود مشخصی از طرف دولت آمریکا در رابطه با کمکرسانی صادر نشده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفته است که آنها در حال رسیدگی به امور افغانستانهایی که وارد فرودگاه میشوند در سریع ترین زمان ممکن هستند، اما «سطح ازدحام بالا است.»
یک راه ابتکاری دیگر برای کمک به افغانستانیها، کارزارهای جمعآوری پول از طریق سایتهایی مانند «گو فاند می» (GoFundMe) است.
سازمان خیریه «کسی جا نمیماند» (No One Left Behind) سالها برای جا به جایی افغانستانیهایی که در معرض خطر هستند تلاش کرده است و حالا نیز تلاش میکند آنها را از کابل خارج کند.
این گروه توانست از طریق کارزار جمعآوری پول، بیش از دو و نیم میلیون دلار جمع کند تا با پروازهای خارج از برنامه (چارتر) شهروندان افغانستان را که قصد ترک کشور را دارند خارج کنند.
اما سازمان «نخست حقوق بشر» میگوید دولت آمریکا اجازه خروج این پروازها از کابل را نمیدهد.
برخی در کنگره آمریکا در حال تلاش برای انجام هماهنگیهای لازم برای خارج کردن شهروندان آمریکایی و دیگران از افغانستان هستند.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، گفته است که ایالات متحده انتظار دارد بین ۵۰ تا ۶۵ هزار نفر را از افغانستان خارج کند.
همچنین ببینید: هواپیمای نظامی آمریکا ۶۴۰ افغانستانی را از کشور خارج کرد