ابراز امیدواری جان کری برای رسیدن به توافق اتمی تا چهار ماه آینده

جان کری وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا

جان کری وزیر خارجه ایالات متحده گفت که یک توافق «به بحث گذاشته شده و تایید شده» بهترین راه برای رفع نگرانی‌های جامعه بین المللی نسبت به برنامه هسته‌ای ایران و اثبات صلح‌آمیز بودن آن است.

وزیر خارجه آمریکا که در کنفرانس موسسه مطالعاتی بروکینگز در واشنگتن سخن می‌گفت، ابراز امیدواری کرد که مذاکرات هسته‌ای با ایران ظرف سه تا چهار ماه آینده به جمع‌بندی نهایی برسد. او گفت: «در هفته‌های اخیر، طرح‌های جدیدی ارائه شد و انعطاف‌پذیری‌های به چشم آمد که می‌تواند به حل بعضی مسائل پیچیده کمک کند».

ایران و کشورهای ۱+۵ در آخرین دور مذاکرات هسته‌ای که تا سوم آذر(۲۴ نوامبر) در وین ادامه داشت نتوانستند بر سر یک چارچوب کلی برای توافق نهایی به نتیجه برسند و به همین دلیل مهلت مذاکرات را تا نهم تیر ماه آینده تمدید کردند.

آقای کری البته تاکید کرد که قرار نیست مذاکرات تا ابد ادامه داشته باشد. او گفت: «هنگامی که پیشرفت محسوسی به دست نیاید، پایان مذاکرات می‌رسد.»

وزیر خارجه ایالات متحده که پس از پخش سخنرانی ضبط شده بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، سخن می‌گفت، تاکید کرد که دولت آمریکا اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد. جان کری گفت: «ممکن است در رویارویی با این مسئله از نظر تاکتیکی با هم موافق نباشیم، اما وقتی به هدف استراتژیک اصلی خود یعنی نبود سلاح هسته‌ای می‌پردازیم ذره ای بین آمریکا و اسرائیل اختلاف وجود ندارد.»

ایران این موضوع را که در پس برنامه هسته‌ای خود تلاش کرده است تا به سلاح هسته‌ای دست یابد، رد می‌کند. اما جان کری بار دیگر تصریح کرد که ایران به طور برنامه‌ریزی شده برای سالها به نگرانی‌های جهان در مورد برنامه هسته‌ای غیرقانونی خود توجهی نکرد.

پیش از سخنرانی آقای کری، سخنرانی ضبط شده نخست وزیر اسرائیل پخش شد که در آن بنیامین نتانیاهو، تمدید مذاکرات را فرصتی برای فشار بیشتر بر ایران دانست تا بر اثر آن ایران دست از برنامه هسته‌ای که قابلیت نظامی نیز داشته باشد، بردارد.

اسرائیل و برخی از اعضای کنگره آمریکا معتقدند که باید با وضع تحریم‌های بیشتر به ایران برای دست برداشتن از برنامه هسته‌ای خود فشار بیاورند اما دولت اوباما می‌گوید تحریم‌های جدید می‌تواند کل مذاکرات را در چنین مرحله حساسی تهدید کند. از این رو مقامات دولت آمریکا تلاش می‌کنند تا کنگره را ترغیب کنند که دست از تنظیم تحریم‌های جدید علیه ایران در این بازه زمانی بردارد.