وزارت امور خارجه آمریکا: ایران برای دستیابی به توافق خواسته‌های فرابرجامی را کنار بگذارد

وزارت امور  خارجه ایالات متحده

وزارت امور خارجه ایالات متحده درباره تازه‌ترین دور تلاش‌های اتحادیه اروپا برای احیای برجام به صدای آمریکا گفت که دعوت جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، برای حضور در وین و بررسی امکان رسیدن به توافق را پذیرفته است.

یک سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده با قدردانی از «تلاش‌های جوزپ بورل» برای به نتیجه رساندن موفقیت‌آمیز این گفت‌و‌گوها، به صدای آمریکا گفت که ایالات متحده از ماه مارس برای به نتیجه رسیدن گفت‌و‌گوها بر اساس «طرح کلی موجود» آماده بوده و طرح بورل هم بر اساس همان متن ماه مارس است.

این سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه با اشاره به دعوت بورل برای حضور در وین و بررسی امکان رسیدن به توافق، تاکید کرد: «برای دستیابی به توافق، ایران باید خواسته‌های فرابرجامی را کنار بگذارد. ما امیدواریم که این گونه باشد، هرچند در این مرحله انتظارات کلی ما پایین است.»

او با اشاره به پاسخ مثبت ایالات متحده به دعوت جوزپ بورل، تاکید کرد که به باور ایالات متحده «پشتیبانی از تلاش‌های او مهم است.»

ساعاتی پیش رابرت مالی، فرستاده ویژه ایالات متحده در امور ایران، با انتشار توییتی از «آماده شدن برای سفر به وین» برای گفت‌وگو در مورد احیای توافق هسته‌ای برجام «بر اساس متن جوزپ بورل» خبر داد.

اشاره مالی به متن پیشنهادی جدید اتحادیه اروپا برای توافق احیای برجام است. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، به تازگی گفت که این متن جزئیات دقیق اقدامات لازم برای احیای برجام را تشریح کرده است.

رابرت مالی در این توییت همچنین با استقبال از تلاش‌های اتحادیه اروپا گفت که ایالات متحده برای انجام تلاش همراه «با حسن‌نیت» با هدف رسیدن به توافق آماده است و «به زودی مشخص خواهد شد که آیا ایران هم برای همین منظور آماده است یا نه.»

ساعاتی پیش از آن انریکه مورا، نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات احیای برجام و هماهنگ‌کننده مذاکرات هسته‌ای ایران، اعلام کرد که برای پیگیری سرانجام مذاکرات هسته‌ای عازم وین است.

آقای مورا روز چهارشنبه ۱۲ مرداد در توییتی با قدردانی از مقامات اتریش، نوشت که برای گفت‌وگو درباره بازگشت به اجرای کامل مفاد برجام «بر اساس متن هماهنگ‌کننده‌ که در بیستم ژوئیه ارائه شد، در راه وین هستم.»

همچنین، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد هیئت مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی به ریاست علی باقری کنی «تا ساعاتی دیگر» به وین خواهد رفت.

کنعانی با بیان این که «ایران پیشنهاد بورل را با دقت بررسی و نقطه‌نظراتش را ارائه کرده» افزود: «احتمالا شاهد دور جدیدی از مذاکرات رفع تحریم‌ها باشیم.»

هم‌زمان، محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران تأکید کرده است که جمهوری اسلامی در روزهای آینده از «نمونه‌های اولیه سامانه‌های شتاب‌دهنده و پرتودهنده گاما» رونمایی می‌کند.

او با بیان این که این سامانه‌ها در «کمتر از یک سال به نتیجه» رسیده، آن اقدام را «دستاورد بزرگی» توصیف کرده که «تاکنون سابقه نداشته است.»

روز سه‌شنبه رافائل گروسی گفته است، بسیار ضروری است که برنامه بسیار بلندپروازانه هسته‌ای ایران تحت نظارت کامل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باقی بماند؛ «آنها یک برنامه هسته‌ای بسیار جاه‌طلبانه و از لحاظ فنی پیچیده دارند.»

وزیران امور خارجه آمریکا، بریتانیا، فرانسه، و ایرلند شمالی روز دوشنبه با انتشار بیانیه‌ای مشترک گفتند ایران هرگز نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد.

در این بیانیه که به مناسبت دهمین کنفرانس بازبینی معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای، ان‌پی‌تی منتشر شد، این چهار کشور غربی ضمن ابراز تاسف از این که ایران هنوز از فرصت موجود برای بازگشت به اجرای کامل برجام استفاده نکرده، از جمهوری اسلامی خواستند به اجرای کامل برجام و همچنین اجرای قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت بازگردد.

بر اساس بیانیه این چهار کشور غربی، تسلیحات هسته‌ای باید در خدمت مقاصد دفاعی، بازداشتن تهاجم، و جلوگیری از جنگ باشند و استفاده یا تهدید به استفاده از این تسلیحات به منظور اقدام قهرآمیز نظامی و ایجاد رعب و وحشت محکوم است.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز دوشنبه با بیان این که بازگشت به برجام بهترین نتیجه برای آمریکا، ایران و جهان است، گفت که «ایران همچنان در مسیر تشدید هسته‌ای است» و اگرچه به ظاهر «اعلام می‌کند طرفدار بازگشت متقابل به پیروی از برجام است، از ماه مارس نامتمایل یا ناتوان» از پذیرش قرارداد برای رسیدن به دقیقا همین هدف بوده است.