روز جهانی یادبود هولوکاست؛ بایدن: شاهد افزایش نگران‌کننده یهودی‌ستیزی در جهان هستیم

گریه‌ یک مرد در مقابل دیواری با نام «قربانیان هولوکاست» در مراسمی به مناسبت «روز جهانی یادبود هولوکاست» در بوداپست، پایتخت مجارستان.

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز جمعه ششم بهمن، یک روز پیش از «روز جهانی یادبود هولوکاست» در بیانیه ای اعلام کرد که «در پی کشتار وحشیانه حماس، شاهد افزایش نگران‌کننده یهودی‌ستیزی نفرت‌انگیز در داخل و خارج کشور بوده‌ایم.»

اشاره رئیس جمهوری آمریکا به گزارش های مربوط به یهودی‌ستیزی در مناطق مختلف جهان بود.

به گفته آقای بایدن، «نمی‌توانیم [از یک طرف] تمامی آنچه که بازماندگان یهودی هولوکاست تجربه کرده‌اند را به یاد بیاوریم و [از طرف دیگر] وقتی امروز یهودیان دوباره مورد حمله قرار می‌گیرند و هدف قرار داده می‌شوند، سکوت اختیار کنیم.»

روز شنبه ٢٧ ژانویه، هفتم بهمن، مصادف با «روز جهانی یادبود هولوکاست» است که از سوی سازمان ملل متحد برای گرامی داشتن یاد و خاطره شش میلیون یهودی کشته‌شده به دست ماموران آلمان نازی در جریان جنگ جهانی دوم نام گذاری شده است.

در ٢٧ ژانویه ۱۹۴۵، بزرگ‌ترین اردوگاه مرگ نازی‌ها به نام «آشویتس-بیرکنائو» از سوی نیروهای ارتش سرخ شوروی آزاد شد. پس از آن مشخص شد که بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار انسان بی‌گناه عمدتا یهودی و همچنین رومنی (کولی)، سینتی، لهستانی و دیگر اقلیت‌ها در آشویتس قتل‌عام شدند.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نوامبر سال ۲۰۰۵ میلادی با تصویب قطعنامه ۶۰/٧، این روز را به بزرگداشت همه قربانیان هولوکاست و تقویت آموزش بین‌المللی برای زنده نگه داشتن یاد هولوکاست و جلوگیری از نسل‌کشی‌های آینده تعیین کرد.

در حال حاضر، نزدیک به ۲۴۵ هزار از بازماندگان هولوکاست در ۹۰ کشور جهان زندگی می‌کنند و تقریبا نیمی از این افراد، یعنی ۱۱۹ هزار و ۳۰۰ تن، در اسرائیل سکونت دارند.

  • بسیاری از اسرائیلی‌ها کشتار ۱۵ مهر را با هولوکاست مقایسه می‌کنند

مراسم‌های مختلفی در روز جهانی یادبود هولوکاست در سراسر جهان برگزار می‌شود. موزه یادبود هولوکاست ایالات متحده روشن کردن شمع به یاد قربانیان، خواندن نام آنها در مکان‌های بزرگداشت، و کسب اطلاعات بیشتر درباره تاریخ هولوکاست را برخی از راه های بزرگداشت این روز عنوان کرده است.

اگرچه ٢٧ ژانویه یک روز جهانی برای یادبود هولوکاست است، اما بسیاری از کشورها روزهای دیگری را نیز برای یادبود آن تعیین کرده‌اند. اسرائیل روزهای پنجم و ششم ماه مه مصادف با «روش هاشانا» یا روز آغاز سال یهودی را به آن اختصاص داده است.

یک بازدیدکننده از موزه یادبود یهودیان اروپایی کشته‌شده در هولوکاست. برلین، آلمان. شنبه ۲۶ ژانویه ۲۰۲۴

بسیاری ازشهروندان اسرائیلی، نسل‌کشی هولوکاست را با کشتار ١۵ مهر حماس مقایسه می‌کنند. حمله تروریستی حماس به اسرائیل در این روز، بزرگ‌ترین کشتار یهودیان طی یک حمله از زمان هولوکاست است که بر اثر آن ۱۲۰۰ تن کشته شدند. بسیاری از قربانیان، غیر نظامی بودند. شبه نظامیان حماس همچنین بیش از ۲۴۰ تن را به گروگان گرفتند که در بین آنها، کودکان خردسال و سالمندان وجود داشتند.

جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، روز جمعه با انتشار بیانیه‌ای بار دیگر حمله ١۵ مهر را محکوم کرد و از طرح‌های دولتش به منظور مقابله با افزایش یهودی‌ستیزی از زمان این حمله تروریستی خبر داد.

  • بازماندگان هولوکاست سرگذشت‌شان را می‌گویند

در واشنگتن، موزه یادبود هولوکاست ایالات متحده روزهای جمعه و شنبه میزبان مراسم بزرگداشت یاد قربانیان هولوکاست است. بازدیدکنندگان می‌توانند اسامی قربانیان را در «تالار یادبود» بخوانند، با بازماندگان هولوکاست ارتباط برقرار کنند، و به تماشای قسمتی ویژه از یک سریال تهیه‌شده توسط این موزه برای گرامیداشت یاد قربانیان هولوکاست بنشینند.

روز جمعه، مراسم یادبود هولوکاست سازمان ملل به میزبانی ملیسا فلمینگ، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور ارتباطات جهانی، برگزار شد. در طول این مراسم، بازماندگان هولوکاست خاطرات خود را با حضار به اشتراک گذاشتند و دیگر سخنرانان مهمان این روز را گرامی داشتند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در سخنان افتتاحیه این مراسم گفت: «ما شاهد طغیان یهودی‌ستیزی و تعصب ضد مسلمانان در سراسر جهان بوده‌ایم. تک تک ما باید تصمیم بگیریم در برابر نیروهای نفرت، تبعیض و تفرقه بایستیم.»

گیلاد اردان، نماینده اسرائیل در سازمان ملل متحد، نیز در سخنانی گفت: «امروز تنها روز یادبود نیست؛ این روز برای جلوگیری از نسل‌کشی‌های آینده نیز نام گذاری شد- برای درونی‌کردن درس‌های هولوکاست.»

او با ابراز ناامیدی از سازمان ملل نیز گفت: «تا به امروز، هیچ‌کدام از نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد قتل‌عام ١۵ مهر را محکوم نکرده است. این تکان‌دهنده است.»

در اوایل ماه جاری میلادی، آفریقای جنوبی به دلیل رفتار اسرائیل با فلسطینیان ساکن غزه، در دیوان بین‌المللی دادگستری اتهام «نسل‌کشی» را علیه اسرائیل مطرح کرد. دیوان در حکم اولیه خود که روز جمعه صادر کرد، خواستار توقف تهاجم در غزه نشد اما از اسرائیل خواست تمام تلاش خود را برای جلوگیری از نسل‌کشی در غزه انجام دهد.

به دنبال حمله تروریستی ١۵ مهر حماس علیه اسرائیل، ارتش این کشور تهاجم به غزه با هدف نابودی این گروه شبه نظامی را آغاز کرد. مقامات بخش بهداشت غزه که تحت کنترل حماس است، بدون اشاره به تلفات حماس مدعی هستند بیش از ۲۶ هزار فلسطینی تاکنون جان خود را از دست داده‌اند.

اسرائیل ضمن رد اتهامات مربوط به «نسل‌کشی»، هدف از تهاجم به غزه را نابودی حماس عنوان کرده و بارها تاکید کرده است تمام تلاش خود را برای به حداقل رساندن تلفات میان غیرنظامیان فلسطینی به کار می‌گیرد اما حماس از غیر نظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده می کند.