وزیر دفاع آمریکا در اسرائیل: دولت سوریه همچنان سلاح‌ شیمیایی دارد

نشست خبری مشترک جیم متیس وزیر دفاع آمریکا (راست) و آویگدور لیبرمن وزیر دفاع اسرائیل در تل آویو - ۱ اردیبهشت ۱۳۹۶

وزیر دفاع ایالات متحده که در ادامه سفر منطقه‌ای خود به اسرائیل رفته است، روز جمعه گفت نیروهای دولتی سوریه همچنان تسلیحات شیمیایی در اختیار دارند و در مورد بکارگیری دوباره این سلاح‌های غیرقانونی هشدار داد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، جیم متیس در یک نشست خبری در تل آویو همچنین گفت، نیروی هوایی سوریه جنگنده‌های خود را در سطح کشور پراکنده کرده و این نشان می‌دهد دمشق احتمالا نگران حمله مجدد آمریکاست.

دو روز پس از حمله شیمیایی ۱۵ فروردین در ادلب، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا با هدف جلوگیری از تکرار حملات مشابه توسط نیروهای دولت سوریه، دستور حمله موشکی به پایگاه هوایی الشعیرات در استان حمص را صادر کرد.

وزیر دفاع آمریکا در نشست خبری مشترک با همتای اسرائیلی خود گفت، «تردیدی در ذهن جامعه بین المللی وجود ندارد که سوریه در تناقض با توافقی که به آن متعهد شده بود ... بار دیگر به سلاح شیمیایی دست یافته است.»

آقای متیس از ذکر جزئیات بیشتر در این زمینه، به دلیل پرهیز از افشای منابع اطلاعاتی خود، خودداری کرد و گفت، تنها می‌توانم بگویم آنها سلاح‌ شیمیایی دارند و این نقض قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد است.

آمریکا و متحدان آن دولت بشار اسد و حامی اصلی او، یعنی روسیه، را مسئول حمله شیمیایی اخیر می‌دانند. دمشق و مسکو با رد این اتهام می‌گویند، گاز سمی در پی حمله هوایی به انبار مواد شیمیایی شورشیان در هوا پخش شد.

دمشق، با میانجیگری و ابتکار مسکو، در ماه اوت ۲۰۱۳ (تابستان ۱۳۹۲) و به منظور پیشگیری از حمله نظامی آمریکا، توافق کرد ذخایر سلاح و مواد شیمیایی خود را تحت نظارت بین المللی، منهدم یا از کشور خارج کند.

استقبال نتانیاهو از تغییر رویکرد کاخ سفید

جیم متیس پس از ملاقات با آویگدور لیبرمن وزیر دفاع اسرائیل، با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نیز دیدار و ضمن گفت‌وگو درباره آخرین تحولات منطقه، بار دیگر بر تعهد آمریکا بر حمایت از اسرائیل – همپیمان کلیدی واشنگتن در خاور میانه – تاکید کرد.

وزیر دفاع آمریکا و نخست وزیر اسرائیل بر این نکته توافق کردند که اسلامگرایی افراطی دشمن مشترک هر دو کشور است و ضمن تاکید بر لزوم همکاری در مقابله با آن، گفتند برای دستیابی به صلح در منطقه «هر کاری که لازم باشد» را انجام خواهند داد.

آقای نتانیاهو نیز در این دیدار از «تغییر رویکرد» کاخ سفید در دولت پرزیدنت دونالد ترامپ استقبال کرد و گفت «این تغییری استراتژیک در رهبری و سیاست ایالات متحده است. ما ارزش‌های مشترکی داریم و با خطرات مشترکی هم روبرو هستیم.»

روابط دو کشور در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده، به دلیل اختلاف بر سر برخی مسائل عمده مانند مذاکرات هسته‌ای با ایران و توافق نهایی برآمده از آن و همچنین شهرک‌سازی های اسرائیل، رو به تیرگی گذاشته بود.