عملکرد موفق سامانه پدافند هوایی «پیکان» اسرائیل در برابر حمله موشکی و پهپادی ماه گذشته جمهوری اسلامی به اسرائیل، شماری زیادی از کشورها را به خریدن این سامانه علاقهمند کرده است.
حمله شبانگاه ۲۵ فروردین جمهوری اسلامی به اسرائیل که با شلیک دستکم ۱۰۰ فروند موشک بالستیک و بیش از ۲۰۰ فروند موشک کروز و پهپاد انجام شد، توسط سپر دفاعی چندلایه اسرائیل و با کمک متحدان این کشور به ویژه ایالات متحده دفع شد.
به گفته نیروی هوایی اسرائیل، سامانه پیکان «بخش اصلی» رهگیری موشکها و پهپادهای جمهوری اسلامی را انجام داد.
بواز لوی، مدیرعامل شرکت دولتی صنایع هوافضای اسرائیل که پیمانکار اصلی این پروژه است، به خبرگزاری رویترز گفت که موفقیت «پیکان» در برابر حمله جمهوری اسلامی علاقه جهانی را به آن برانگیخته است.
ایالات متحده از شرکای پروژه «پیکان» است و شرکت بوئینگ در تولید آن مشارکت دارد.
همچنین ببینید: نتانیاهو: جمهوری اسلامی از ناکامی تسلیحات خود در حمله به اسرائيل «غافلگیر» شدبواز لوی ضمن ابراز خوشبینی نسبت به افزایش تقاضا برای سامانه «پیکان» از ذکر نام کشورهای علاقهمند به این سامانه، با توجه به مقدماتی بودن گفتگوهای جاری، خودداری کرد.
سامانه پدافند هوایی «پیکان» بالاترین لایه از پدافندهای ضدموشکی اسرائیل است. سامانه گنبد آهنین با ماموریت رهگیری و انهدام پرتابههای کوتاهبرد همانند خمپاره و راکت و همچنین سامانه فلاخن داوود با ماموریت رهگیری و انهدام پرتابههای میانبرد، لایههای اصلی پدافند هوایی اسرائیل را تشکیل میدهند.
«پیکان٢» سالها است که توسعه یافته است و موشکهای بالستیک را رهگیری میکند. «پیکان٣» مخصوص رهگیری و انهدام موشکهای بالستیک خارج از جو کره زمین است.
اسرائیل سال گذشته میلادی و پس از تایید ایالات متحده، سامانه «پیکان٣» را با قراردادی سه و نیم میلیارد دلاری به آلمان فروخت. آلمان بزرگترین خرید پدافندی خود را همزمان با افزایش بودجه نظامی خود در پی تهاجم روسیه به اوکراین انجام داد.
آقای لوی با اشاره به اینکه نهاییشدن قرارداد با آلمان نزدیک به دو سال طول کشید، گفت احتمالا به مدتزمان مشابهی برای امضای قراردادهای جدید نیاز باشد. او خاطرنشان کرد که کل فرایند از سوی دولتها انجام میشود و مستلزم تایید ایالات متحده است.
هر موشک گنبد آهنین که برای سرنگون کردن راکتهای شلیکشده از غزه و لبنان مورد استفاده قرار میگیرد، حدود ۵۰ هزار دلار هزینه میبرد. اما هزینه موشکهای مورد استفاده در سامانه پیکان بسیار بالاتر است و بواز لوی بدون ارائه رقمی دقیق آن را بالغ بر یک میلیون دلار عنوان میکند.
حمله اواخر فروردین جمهوری اسلامی به اسرائیل شرکت صنایع هوافضای این کشور را به تقویت سامانههای موجود پیکان و همچنین توسعه نسل جدید آن، یعنی «پیکان۴» که قرار است جانشین «پیکان٢» شود، سوق داده است.
بواز لوی که از اظهارنظر درباره زمان دقیق تولید نهایی «پیکان۴» خودداری کرد، گفت فرایند آن بسیار سرعت یافته است و این کار با همکاری کامل منظومه دفاعی اسرائیل و آژانس دفاع موشکی ایالات متحده آمریکا انجام میشود.