هزاران شبه نظامی شیعه مدتهاست که در سامرا در انتظار اعزام به جبهههای جنگ علیه با گروه افراطی موسوم به دولت اسلامی یا داعش مستقر شدهاند؛ حضور گستردهای که سبب نگرانی ساکنان سنی آن منطقه شده است.
شبه نظامیان شیعه در پی بمبگذاریهای سال ۲۰۰۶ میلادی (۱۳۸۵ خورشیدی) در آرامگاه امام یازدهم شیعیان، و برای حفاظت از این مکان مقدس شیعیان، پایشان به سامرا باز شد، و اکنون در انتظار پیوستن به جبهههای نبرد علیه داعش در تکریت بسر میبرند.
در جریان مبارزه ماههای اخیر نیروهای عراقی با برخورداری از پشتیبانی شبه نظامیان شیعه و مشاوره نیروهای ایرانی، گزارشهایی از بدرفتاری و خشونت علیه سنیهای عراقی منتشر شده است که به نگرانی درباره وقوع تنشهای فرقهای دامن زده است.
شیخ الجبیر، یکی از شیعیان شبه نظامی مستقر در سامره، با بیان این که ساکنان شهر اگر امنیت میخواهند باید این شرایط را بپذیرند، میگوید «ما میخواهیم به آنها بگوییم اگر میخواهید اوضاع و شرایط امنیتتان را حفظ کنید باید از شهرتان دربرابر نیروهای داعش که ۹۰ درصدشان را سنیها تشکیل میدهند و ۱۰ درصدشان خارجی هستند، محافظت کنید.
گروههای مدافع حقوق بشر خشونتهای پراکنده شبه نظامیان شیعه علیه سنیهای عراقی در دیگر نقاط عراق را به رفتارهای خشونتآمیز نیروهای داعش تشبیه کردهاند. نقش پررنگ شبه نظامیان شیعه در مبارزه با داعش در عراق همچنین سبب نگرانی فزاینده از نفوذ جمهوری اسلامی ایران در عراق شده است که نسبتا آشکارا در عملیات بازپسگیری تکریت حضور دارد.