مجلس شورای اسلامی به دولتی تر شدن بازار ارز رای مثبت داد

در ادامه نوسانات شدید بازار ارز در ایران، روز یکشنبه ۱۸ دی ماه نرخ دلار به ۱۶۵۵ تومان رسید، يعنی نسبت به روز گذشته ۵۰ تومان افزيش داشت.

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، قیمت دلار رسمی را بدون تعییر نسبت به روز گذشته ۱۱۲۳ تومان تعیین کرد.

رانت حاصل از اختلاف دلار آزاد با دلار رسمی به ۵۲۳ تومان رسیده است.

رضا تقی زاده، کارشناس مسائل ایران و استاد دانشگاه در اسکاتلند، با اشاره به این موضوع که «اقتصاد ایران، اقتصادی دولتی است که سیاست های پولی آن را دولت تعیین می کند و ذخایر ارزی ایران هم در اختیار دولت است» به صدای آمریکا گفت، «بحرانی که وجود دارد هم برای دولت و مجلس شناخته شده است، و هم برای جامعه مصرف کنندگان و تولید کنندگان ایرانی. هر چند مقامات دولتی و نمایندگان مجلس در اظهارات خود مردم را به آدرس غلط هدایت می کنند. مشکل که وجود دارد این است که دولت بیمناک است که آیا در آینده می تواند به فروش نفت ادامه دهد و در آمد ارزی خواهد داشت یا خیر؟ از این جهت برای حفظ ذخیره ارزی خود این نگرانی را دارد که اولویت هایش را چگونه تامین کند؟ اولویت اولیه دولت محمود احمدی نژاد این است که فعلا روی ذخایر ارزی خود بنشیند تا در صورت روبرو شدن با مشکلات جدی تر برای تامین نیازهای خود از آن استفاده کند. دولت در وضعیت فعلی هم دارای کمبود بودجه است و در عین حال نگران تامین ارز در آینده، بنابر این دولت کمبود بودجه خود را با کاهش ارزش پول ملی تامین می کند، و با خرج نکردن دلارهای که در اختیار دارد، می خواهد به خودش فرصت بدهد که برای مقابله با شرایط آینده آمادگی بیش تری داشته باشد. مجلس هم این موضوع را می داند.»

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی روز یک شنبه ۱۸ دی ماه، در ادامه بررسی لایحه یک فرویتی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، فروش ارز خارج از واحدهای مجاز تعیین شده توسط دولت را ممنوع کردند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی مقرر کردند، دولت حدود و مقررات استفاده از ارز را تعیین کند. هم چنین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نیز موظف شد که سامانه اطلاعات مالی و صرافی ها را ایجاد کند تا فعالیت این واحدها رصد و ارزیابی شود.

رضا تقی زاده، با اشاره به «بررسی لایحه یک فرویتی مبارزه با قاچاق کالا و ارز» به صدای آمریکا گفت، «حرف های متناقض که مسئولان دولتی و مجلس می گویند واقعا خنده دار است. صحبت کردن از قاچاق ارز حرف بچگانه و خنده داری است. موضوع قاچاق و مسئله ارز دو موضوع کاملا متضاد با یکدیگر هستند. توجیه قاچاق ارز حرفی است که حتی برای مسئولان دولتی هم بسیار سخت است.»

در این بین محمد علی رضایی، نماینده مجلس شورای اسلامی، صبح روز یکشنبه ۱۸ دی ماه در گفت و گو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) از رایزنی دولت و مجلس برای یافتن جایگزینی برای دلار در بودجه سال آینده خبر داد.

رضا تقی زاده، در واکنش به یافتن جایگزینی برای دلار در بودجه ۹۱ به صدای آمریکا گفت، «مجلس هشدار می دهد به دولت برای کاهش بحران ارزی موجود و خارج شدن از این وضعیت به وسیله پیدا کردن راه های جانبی. هر چند نه دولت به مشکل اصلی اشاره می کند، و می گوید برای مقابله با شرایط موجود چه طرحی در دست دارد، و نه مجلس اصل مشکل را معرفی می کند. علام یافتن جایگزین برای دلار در بودجه سال آینده هم از صحبتی غیر مربوط است و با و جود آن که اصل ماجرا برای همگان روشن است ولی تمام مقامات دولتی و مجلسی از اشاره مستقیم به آن پرهیز دارند.»

خبرگزاری فارس بعد از ظهر روز یکشنبه ۱۸ دی ماه، گرانی ارز در ایران را سبب افزایش قیمت برخی از کالاهای وارداتی اعلام کرد.

به گزارش این خبرگزاری «انواع سیگارها به ویژه برندهای وارداتی حدود ۱۰ الی ۲۰ درصد افزایش قیمت داشته است. به طوری که در حال حاضر هر باکس سیگار وینستون به قیمت ۱۸هزار تومان عرضه می شود که نسبت به قبل ۳ هزار تومان افزایش داشته است، در این میان روغن نباتی نیز ۴ درصد افزایش قیمت داشته؛ به طوری که هر بسته روغن ۵ کیلویی به قیمت یازده هزار تومان در بازار رسیده است. در این میان بازار چای نیز رشد صعودی به خود گرفته است.عرضه برخی محصولات چای مانند دوغزال کم شده و هر کارتن آن با حدود ۲ هزار تومان افزایش به ۱۴ هزار تومان رسیده است. همچنین تیغ آرایشی با برند لُرد نیز با حدود بیش از ۵۰ درصد افزایش از باکسی ۵۵۰۰ تومان به ۱۲ هزار تومان افزایش یافته است.»

روزنامه تهران امروز در شماره روز یکشنبه ۱۸ دی ماه گرانی دلار را موجب افزایش قیمت لپ تاپ و موبایل عنوان کرد.

هم زمان به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) «رشد نرخ ارز، قیمت تمام شده تولید اتوبوس را ۲۵ درصد افزایش داده است.

این در حالی است که علی رضا محجوب، رئیس فراکسیون کارگری مجلس شورای اسلامی، بعد از ظهر روز یکشنبه ۱۸ دی ماه به ایلنا گفت، «بسياري از كارخانه‌دارها به دليل گراني ارز و كاهش قدرت خريد مواد اوليه و هزينه‌هاي بالاي حامل‌هاي انرژي مجبور به تعطيل كردن واحد صنعتي خود شدند و اين موضوع باعث كاهش اشتغال و افزايش بيكاري نيز شده است، لذا لازم است مسئولين از تكرار مكررات و توجيه‌هاي بي‌نتيجه دست برداشته و گزارش درستي را به مجلس ارائه كند.»

در همین حال روزنامه تهران امروز در شماره روز یکشنبه ۱۸ دی ماه، در گزارشی با عنوان «سیاست یک بام و دو هوا در بازار ارز» نوشت، «روز گذشته بار ديگر بانك مركزي نرخ رسمي دلار را از ۱۱۱۸ تومان به ۱۱۲۳ تومان افزايش داد. در روزهايي كه بازار آشفتگي خاصي دارد و دولت مدعي است كه حداكثر توان خود را براي كنترل اوضاع انجام مي‌دهد، افزايش آرام بهاي رسمي ارز رايج مفهوم ديگري را به بازار منتقل مي‌كند. وقتي دولت به‌طور رسمي نرخ دلار را افزايش مي‌دهد و به دلار يك هزار و ۵۰ توماني ذكر شده در قانون بودجه پايبند نيست، نمي‌توان چندان انتظاري از دلالان و صرافان داشت تا آن‌ها نرخ دلار را به جاي گرداننده اصلي بازار كنترل كنند.»