سی‌ان‌ان: اعتراضات امسال ایران «بی‌سابقه» است

معترضان در تهران در حال سر دادن شعار ضدحکومتی - ۲۱ سپتامبر ۲۰۲۲

شبکه خبری «سی‌ان‌‌ان» می‌گوید مقامات جمهوری اسلامی ایران امیدوارند که با محدود کردن اینترنت بتوانند اعتراضات اخیر را که تازه‌ترین موج اعتراضات سراسری در سال های اخیر در ایران است کنترل کنند.

این شبکه با یادآوری اعتراضات جنبش سبز در سال ۲۰۰۹ بر سر نتیجه انتخابات و همچنین اعتراضات سال ۲۰۱۹ بر سر افزایش قیمت سوخت نوشته است که بر اساس برآوردهای سازمان ملل و گروه های حقوق بشری، گمان می‌رود صدها نفر در سرکوب خشونت آمیز سه سال پیش کشته و هزاران نفر مجروح شدند.

سی‌ان‌ان می‌نویسد که اما اعتراضات امسال (که با کشته شدن مهسا امینی، یک دختر ۲۲ ساله در هنگام بازداشت در گشت ارشاد آغاز شد) از نظر گستره، بزرگی و ماهیت فمینیستی آن بی سابقه است. تحلیل سی‌ان‌‌ان در ادامه می‌گوید در این اعتراضات نسل جوانی از ایرانیان علیه دهه‌ها سرکوب در خیابان‌ها قیام می‌کنند و مسلماً جسورتر از همیشه هستند.

همچنین ببینید: خزانه‌داری آمریکا مجوز «حمایت از آزادی اینترنت در ایران» صادر کرد

تظاهرات به ده‌ها شهر ایران، از منطقه کردنشین در شمال غرب ایران گرفته تا تهران که پایتخت است و حتی به شهرهای محافظه‌کارتر مانند مشهد نیز گسترش یافته است.

در حالی که اعتراضات با کشته‌شدن امینی شعله ور شد، درخواست های اولیه برای پاسخگویی به کشته‌شدن مهسا امینی به مطالبات حق و حقوق و آزادی های بیشتر تبدیل شده است، به ویژه برای زنانی که دهه ها پس از انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ با تبعیض و محدودیت های شدید حقوق خود در جمهوری اسلامی مواجه بوده اند.

اما درخواست ها برای «تغییر رژیم» نیز در حال افزایش است. مردم سراسر کشور با شعار «مرگ بر دیکتاتور» به رهبر جمهوری اسلامی، آیت‌الله علی خامنه‌ای، اشاره دارند و تصاویر او را پاره می‌کنند. معترضان در شهر مشهد که معترضان مجسمه مردی را که یکی از نمادهای انقلاب اسلامی به شمار می‌رود به آتش کشیدند. سی‌ان‌ان می‌نویسد چنین صحنه هایی در گذشته قابل تصور نبود.

همه این اعتراضات در زمانی اتفاق می افتد که رهبری تندروی جمهوری اسلامی تحت فشار فزاینده ای برای گفتگوها به منظور احیای برجام و مزایای اقتصادی تحت تحریم های ایالات متحده قرار دارد. مردم عادی ایران با سطوح فزاینده تورم روبرو هستند.

در حالی که این اعتراضات بزرگترین چالش حکومت در سال‌های اخیر است، تحلیلگران معقتد هستند که حکومت احتمالاً برای سرکوب مردم به روش‌های سنگینی که در گذشته نیز استفاده کرده است، روی خواهد آورد و نشانه هایی وجود دارد که یک سرکوب وحشیانه همراه با محدودیت های اینترنتی که از سال ۲۰۱۹ به این سو مشاهده نشده است در راه است. مقامات جمهوری اسلامی مطالبات تظاهرات‌کنندگان را از طریق نامیدن آنها به عنوان اغتشاشگران و عوامل بیگانه رد می کنند و هشدارهای شومی می دهند که ارتش و سپاه برای مقابله با اعتراضات مستقر خواهند شد.

همچنین ببینید: اعتراضات در ایران؛ برادسکی: تصور تغییر نظر خامنه‌ای درباره توافق هسته‌‌ای دشوار است