گفتگوهای وزیران خارجه ایالات متحده و ایران که روز چهارشنبه در شهر ژنو سوئیس آغاز شده بود پس از طرح موضوعات مشترک توسط نمایندگان دو کشور به پایان رسید و جان کری وزیر خارجه آمریکا، ژنو را به مقصد بلغارستان و پاریس ترک کرد.
به گزارش نیلوفر پورابراهیم خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا از ژنو، این نخستین دیدار رو در روی وزیران امورخارجه ایران و آمریکا پس از تمدید هفت ماهه مدت مذاکرات در اوایل آذر ماه است، که پشت درهای بستهی در هتل ماندارین اورینتال ژنو صورت میگیرد.
این دیدار، پیش از آغاز مذاکرات رسمی ایران و شش قدرت جهانی در ژنو برگزار شد و به گفته وزیر امور خارجه ایران نشان داد که طرفین آماده هستند تا مذاکرات جامع هستهای را «سرعت» بخشند.
دور اول گفتگوهای امروز جان کری و محمدجواد ظریف، ۱ ساعت و ۴۵ دقیقه طول کشید و پس از وقفهای کوتاه، حدود سه ساعت دیگر ادامه یافت.
پیشتر اعلام شده بود جان کری پس از این دیدار، ژنو را به مقصد پاریس ترک خواهد کرد، اما به گزارش خبرنگار صدای آمریکا بر خلاف برنامه از پیش تعیین شده، سفر خود را به تاخیر انداخت و برای ادامه گفتگو با همتای ایرانی خود به هتل ماندارین اورینتال بازگشت.
آخرین دور گفتگوهای وزیران خارجه ایران و آمریکا نیز حدود ۱ ساعت و نیم طول کشید و با این حساب دو طرف اصلی مذاکرات برای رسیدن به توافق نهایی بر سر برنامه اتمی ایران، در مجموع حدود ۶ ساعت و نیم به گفتگو نشستند.
از جزئیات این مذاکرات اطلاعاتی به خبرنگاران داده نشده، اما وزیر امور خارجه ایران قبل از آغاز مذاکرات گفته بود که پیشنهادات جدیدی باید مطرح شود و دو طرف باید عزم و اراده نشان دهند تا به یک توافق جامع اتمی برسند.
آقای ظریف در آستانه آغاز دیدار امروز، گفتگو با همتای آمریکایی خود را «مهم» خواند و گفت «همه مسائل آسان است، اگر آنها را حل کنیم.» وزیر خارجه آمریکا نیز پیشتر در هفته جاری گفته بود که مذاکراتش با آقای ظریف فرصتی برای دیپلمات ها است تا ارزیابی کنند که دو طرف در چه موضعی قرار دارند.
پس از دیدار امروز، گفتگوهای دو جانبه هیاتهای مذاکره کننده از روز پنجشنبه، به سرپرستی وندی شرمن و عباس عراقچی، معاونان وزرای خارجه آمریکا و ایران، آغاز خواهد شد و قرار است به مدت ۳ روز ادامه یابد.
در ادامه روز یکشنبه (۲۸ دی ماه) نیز نمایندگان ایران و شش قدرت جهانی موسوم به گروه ۱+۵، با هدف رسیدن به یک توافق جامع و نهایی بر سر برنامه هستهای ایران، در سطح معاونان وزیر در ژنو سوئیس گفتگو خواهند کرد.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
پیش از پایان گفتگوهای روز چهارشنبه، آقایان کری و ظریف در اقدامی پیشبینی نشده برای دقایقی هتل محل مذاکرات را برای تنفسی کوتاه ترک کردند و برای حدود ۱۵ دقیقه در خیابانهای بارانی ژنو، و در مقابل نگاه متعجب مردم عادی قدم زدند و با یکدیگر گفتگو کردند.
قرار است آقای کری پس از ترک ژنو به مقصد پاریس، با همتای فرانسوی خود درباره تروریسم و افراطی گری در اروپا گفتگو کند.
آقای ظریف نیز روز پنجشنبه به برلین خواهد رفت تا با وزیر امورخارجه آلمان دیدار و پس از آن در بروکسل با فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفتگو کند.
از سویی دیگر خبرگزاری فارس نیز از سفر آقای ظریف به پاریس برای دیدار با لوران فابیوس در روز جمعه خبر داده است.
وزیر خارجه ایران پیشتر گفته بود که با همتایان اروپایی خود گفتگو خواهد کرد، اما تاکنون تنها نام وزیران امور خارجه آلمان و فرانسه در برنامه دیدارهای او ذکر شده است.
از آخرین باری که ایران و قدرت های جهانی تصمیم گرفتند مذاکرات خود را تمدید کنند، دو ماه می گذرد. آنها نتوانستند تا پیش از ضرب الاجل تعیین شده ۲۴ نوامبر سال گذشته (۳ آذر ۱۳۹۳) به یک توافق جامع اتمی برسند که برنامه اتمی ایران را محدود و در عین حال تحریم ها علیه آن کشور را لغو کند.
تا پایان مهلت تعیین شده برای رسیدن به چارچوب توافق جامع هسته ای، یا آنچه که از آن به عنوان «توافق سیاسی» یاد می شود، شش هفته باقی مانده است. اما ضرب الاجل تعیین شده برای رسیدن به توافق جامع و نهایی، ۳۰ ژوئن (۹ تیر ۱۳۹۴) است.
ایران می گوید برنامه هسته ای این کشور صلح آمیز است. اما آمریکا و متحدانش می گویند ایران باید صلح آمیز بودن برنامه اتمی خود را با اقدامات عملی ثابت کند.
وسعت و سرعت برنامه غنی سازی اورانیوم در ایران و همچنین چگونگی برداشته شدن تحریم ها از جمله اختلافات عمده میان دو طرف است.