رئیس قوه قضاییه ایران روز دوشنبه و در واکنش به گزارش سالانه حقوق بشر وزارت خارجه آمریکا، ایالات متحده را به "جنایت" و "دروغگویی" متهم کرد و گفت که این گونه مخالفتها نشانهای بر این است که دستگاه قضایی ایران کار خود را "درست" انجام میدهد.
آیتاﻟله صادق آملی لاریجانی در جلسه مسئولان عالی قضایی، مفاد گزارش سالانه حقوق بشر وزارت خارجه آمریکا را زیر سوال برد و گفت "انسان متعجب میشود که دستگاه رسمی کشوری که مدعی حقوق بشر و اقتدار جهانی است، چنین حرفهای نادرستی مطرح میکند و در لابه لای آن میگوید چون در ایران سفارت نداریم، به گزارشهای مردمی و انجیاو ها اعتماد کردهایم. چنین استدلالی عذر بدتر از گناه است، که شما هر دروغی را از سوی نیروهای مخالف یک کشور بپذیرید و آن را رسما منتشر کنید."
در گزارش سالانه حقوق بشر با انتقاد از آمار بالای اعدامها در ایران آمده بود که بسیاری از مجازاتهای اعدام در جریان دادگاههایی صادر شده که آیین دادرسی در آنها رعایت نشده است.
رئیس قوه قضاییه ایران در پاسخ به این موضوع گفت: "در قوانین جمهوری اسلامی ایران، اعدام برای قتل نداریم، بلکه این قصاص است که نوعی حق است. حقی است که اولیای دم دارند و گاهی اولیای دم از حق قصاص خود میگذرند. بنابراین مجازات اعدام برای قتل، یک سخن سخیف است."
وی همچنین صدور حکم اعدام به دلیل توهین به رهبران سابق و فعلی جمهوری اسلامی را "دروغ" خواند و گفت "دشمنی با خدا" در قوانین ایران مجازات اعدام ندارد، بلکه این مربوط به "بحث فقهی و حقوقی محاربه است، که شرایط خاص خود را دارد".
آیتاﻟله لاریجانی آمار بالای اعدام در جرایم مرتبط با مواد مخدر را نیز رد کرد و گفت: "جمهوری اسلامی ایران تلاش میکند مواد مخدر تولیدی در افغانستان، کشوری که در اختیار آمریکا است به اروپا و سایر کشورها نرسد؛ با این حال عجیب است که کشورهای غربی به جای تشویق ایران در این مبارزه ما را مورد هجمه قرار میدهند."
یکی از موضوعات مورد اشاره گزارش سالانه حقوق بشر وزارت خارجه آمریکا موارد مرگ در زندان بود، که از جمله به مرگ مشکوک شاهرخ زمانی، فعال کارگری در زندان رجایی شهر اشاره شده بود. آقای لاریجانی این موضوع را هم رد کرد و توضیح داد که مرگ و میر زندانیان به ویژه افراد مسن و معتادان " موضوعی تقریبا ممکن" است اما مرگ بر اثر شکنجه "صرفا یک ادعاست".
بالاترین مقام قضایی جمهوری اسلامی ایران، که مستقیما از سوی رهبر به این سمت منصوب می شود، با حملاتی تند به دولت آمریکا، این کشور را به "جنایت در سطح جهان" متهم کرد که به گفته او برای دیگر کشورها "نسخههای حقوق بشری" میپیچد.
وی همچنین از وزارت امور خارجه ایران خواست تا "با اقتدار و صلابت و به صورت کاملا مستدل و منطقی" به وزارت امور خارجه ایالات متحده پاسخ دهد.
گزارش سالانه وزارت خارجه آمریکا هر سال با تاکید بر موارد جهانشمول حقوق انسانی از جمله آزادی بیان، آزادی انتخابات، محاکمه عادلانه و حقوق زندانیان، مواردی از نقض حقوق بشر در بسیاری از کشورهای جهان را مطرح می کند.
جان کری وزیر خارجه آمریکا در چهل و یکمین سال ارائه گزارش این وزارتخانه تاکید کرد، "این هنجارها را ما از خودمان نساختهایم. این موارد تنها استانداردهای آمریکا نیستند که ما بخواهیم بر کشورهای دیگر تحمیل کنیم. اینها استانداردهای جهانی حقوق بشر هستند که بسیاری از کشورهای جهان آنها را پذیرفته و به کار می گیرند. البته کشورهایی هم هستند که این ارزشهای جهانی را پذیرفتهاند اما به آنها عمل نمیکنند."
در گزارش سال ۲۰۱۵ میلادی وزارت خارجه آمریکا، ۱۲۴ صفحه به "اسرائیل و سرزمینهای اشغالی"، ۵۵ صفحه به سوریه، ۵۲ صفحه به عربستان سعودی و ۴۵ صفحه به ایران اختصاص پیدا کرده است.
برای مطالعه خلاصهای از این گزارش به این لینک مراجعه کنید و یا این که نسخه کامل آن را به زبان انگلیسی در این لینک دریافت کنید.