ایران ترکیه را به طولانی شدن مناقشه در سوریه متهم کرد

دیدار رجب طیب اردوغان از ایران در بهمن ۱۳۹۲ هنگامی که در مقام نخست‌وزیری ترکیه بود. وی هم‌اکنون رئیس جمهوری ترکیه است.

یک مقام جمهوری اسلامی ایران روز سه شنبه ترکیه را متهم کرد که با پافشاری بر برکناری بشار اسد رئیس دولت حاکم بر دمشق، و نیز حمایت از گروه‌هایی که او «تروریستی» خواند، مناقشه در سوریه را طولانی می‌کند.

مواضع تهران و آنکارا در قبال جنگ داخلی سوریه در مقابل یکدیگر قرار دارد. ترکیه از گروه‌های مخالف بشار اسد حمایت می‌کند، در حالی که ایران از حامیان اصلی دمشق است.

بر اساس گزارش‌ها، در میان نیروهای مخالف حکومت اسد، گروه‌های شورشی افراطی، از جمله پیکارجویان گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) هستند، که انتقاد این مقام دولتی ایران از حمایت ترکیه از گروه‌های «تروریستی» در سوریه، ظاهراً در اشاره به حضور داعش در سوریه است.

خبرگزاری ایرنا به نقل از این مقام وزارت امور خارجه ایران نوشته است «دخالت ترکیه در امور داخلی سوریه و تاکید بر تعیین تکلیف مردم این کشور باعث طولانی شدن جنگ، آوارگی و تلفات انسانی زیاد در سوریه شده است.»

وی که نامی از او در گزارش ایرنا برده نشده است، همچنین اظهار نظر کرده است که «اگر مسئولان ترک بر تغییر دولت قانونی سوریه و حمایت از تروریست‌ها تاکید نکرده بودند، این موضوع می‌توانست سه سال قبل حل شود.»

به گزارش ایرنا، این مقام وزارت خارجه در عین حال افزود «روابط خوب با ترکیه برای ایران مهم (است) و مناسبات در حوزه‌های مختلف دوجانبه در حال پیشرفت و گسترش بوده و امیدواریم با تکرار این حرف‌ها موجب خدشه به این روند مثبت نشوند.»

خبرگزاری رویترز نیز با انتشار این خبر در گزارشی نوشت، به نظر می‌رسد گفته‌های این مقام دولتی ایران، پاسخی به اظهارات رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه باشد که، به گزارش رسانه‌های ترکیه، روز دوشنبه ایران را متهم کرد که در اختلافات فرقه‌ای در سوریه نقش دارد.

روزنامه حریت به نقل از آقای اردوغان نوشت «درجلسات دوجانبه با ایرانی‌ها، آنها با همکاری برای حل مساله (سوریه) موافقت می‌کنند؛ وقتی زمان عمل می‌رسد، راه خودشان را می‌روند.» به گفته خبرگزاری رویترز، مناقشه سوریه، آنچه که زمانی مناسبات نزدیک بین مقامات ایران و اردوغان بود، را تضعیف کرده است.

بنا بر گزارش‌ها، ترکیه که خواستار کناره‌گیری بشار اسد است، نقطه اصلی ورود پیکارجویان خارجی به سوریه به منظور مبارزه با نیروهای دولت او بوده، در حالی که ایران تاکنون از نظر نظامی و سیاسی از اسد حمایت کرده است.