دومین روز دادگاه بینالمللی مردمی آبان ۹۸ صبح روز پنجشنبه ۲۰ آبان با شهادت مجازی و کتبی شاهدان عینی و همچنین گزارشگر سازمان عفو بینالملل ادامه یافت.
در این جلسه رها بحرینی، پژوهشگر امور ایران در سازمان عفو بینالملل با ارائه شرحی از روند مستندسازی سرکوب اعتراضات، تازهترین تعداد کشتهشدگان را که عفو بینالملل موفق به ثبت و تایید آن شده ۳۲۳ نفر اعلام کرد و گفت ۷۰ نفر از ناحیه سر و گردن مورد اصابت گلوله قرار گرفتند.به گفته او، در جریان اعتراضات آبان ۹۸ و در بازداشتگاههای ایران از شوک الکتریکی، مواد شیمیایی، آزار و تجاوز جنسی، تهدید بازداشتشدگان و خانواده آنها، استفاده شده است.
یکی از شاهدان که با چهره پوشیده به صورت مجازی در دادگاه حاضر شده بود، شهادت داد که در تظاهرات «کاملا مسالمتآمیز» ۲۵ آبان شرکت داشته، اما نیروهای امنیتی به سوی معترضان تیراندازی کردند.
او اعلام کرد که در جریان این تیراندازیها قطع نخاع شده است.
شاهدی دیگر که از سوی دادگاه فرا خوانده شد، گفت یکی از افسران نیروی انتظامی در اعتراضات آبان ۹۸ مریوان در استان کردستان بوده و به دلیل «دستور شلیک ندادن به نیروهای تحت امر خود»، مورد تعقیب قضایی قرار گرفته و به پنج سال زندان محکوم شده است.
این شاهد نیز به دلیل مسائل امنیتی چهره خود را پوشانده بود و صدایش نیز تغییر داده شده بود.
دادگاه مردمی آبان ۹۸ از صبح روز چهارشنبه ۱۹ آبان در لندن با حضور تیم دادستانی، شاهدان، و گروهی از مدافعان حقوق بشر و روزنامهنگاران با هدف رسیدگی به کشتار و شکنجه مردم در اعتراضات آبان ۹۸ در حال برگزاری است.
به گزارش رامین حقجو، خبرنگار اعزامی صدای آمریکا، یکی دیگر از شاهدان محمدامین بهرامزهی از شهروندان استان سیستان و بلوچستان بود.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
این دادگاه نمادین، اظهارات ۴۵ شاهد علیه بیش از ۱۳۰ مقام جمهوری اسلامی، از جمله علی خامنهای و ابراهیم رئیسی را بررسی میکند.
در نخستین روز برگزاری دادگاه، امین انصاریفر پدر فرزاد انصاریفر، و ناهید شیرپیشه مادر پویا بختیاری از کشتهشدگان اعتراضات آبان ۹۸، شهادت دادند. همچنین مسیح علینژاد فعال حقوق بشر و مجری و مفسر برنامه تبلت صدای آمریکا، به نمایندگی از گروهی از خانوادههای جانباختگان این اعتراضات شهادت داد.
همچنین ببینید: نخستین روز دادگاه مردمی آبان ۹۸؛ پدر فرزاد انصاریفر و مادر پویا بختیاری شهادت دادنداین دادگاه به صورت زنده از تلویزیون بخش فارسی صدای آمریکا پخش میشود.
در آبان سال ۱۳۹۸ مردم در شهرهای مختلف ایران در پی گران شدن ناگهانی بنزین به خیابانها آمدند. برخی فعالان حقوق بشر میگویند در اعتراضهای آبان صدها نفر از معترضان توسط نیروهای امنیتی ایران کشته یا بازداشت شدند. حکومت ایران عوامل سرکوب را مجازات نکرده، ولی تعداد زیادی از معترضان را بازداشت و محکوم کرده است.
مقامات آمریکا در آن زمان عنوان کردند که حکومت جمهوری اسلامی ثروت کشور خود را به جای مردم ایران، صرف حمایت از گروه های تروریستی و برهم زدن ثبات در منطقه خاورمیانه میکند.