شهردار سابق تهران: ۱۰ برابر بیش از مسکن مهر به محدوده شهرها اضافه می‌کنند

آرشیو

شهردار سابق تهران با هشدار نسبت به طرح مسکن ملی دولت جمهوری اسلامی ایران می‌گوید که «دارند ۱۰ برابر بیش از مسکن مهر، به محدوده شهرها اضافه می‌کنند.» این در حالی است که برخی رسانه‌ها «محقق نشدن» وعده دولت برای ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی را «خطرناک» دانسته‌اند.

پیروز حناچی، استاد دانشگاه و شهردار سابق تهران، در یادداشتی که در شماره روز چهارشنبه پانزدهم تیرماه روزنامه «شرق» چاپ تهران به چاپ رسید با بیان این که این افزودن چند برابری به محدوده شهرها «تبعات جبران‌ناپذیری» دارد، نوشته است: «هزینه اداره امور شهرها» را نیز افزایش خواهد داد و مشکلات بیشتری را در ادامه زندگی «به شهرها تحمیل خواهد کرد.»

پیروز حناچی در ادامه یادداشت منتشره خود با عنوان «اقدام ملی مسکن و طرح یک سوال غلط!»، با بیان این که در سرشماری سال ۹۵ نشان داده شد که در تهران «۳۰۰ هزار واحد مسکونی» خالی وجود دارد، این را به معنای ساخته شدن واحدهای مسکونی، «ولی واگذار نشدن آن به متقاضیان» دانست و گفت که پافشاری بیش از پیش به این قضیه «به این موضوع دامن خواهد زد.»

از سوی دیگر، جدیدترین گزارشی که روز هشتم تیر ماه توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از «تحولات بازار مسکن در شهر تهران» منتشر شده بیانگر آن است که در خرداد ماه امسال متوسط قیمت «یک مترمربع» به مرز «۴۰ میلیون تومان» رسیده است.

در حوزه «اجاره‌بها» نیز آمارهای رسمی این نهاد ارشد اقتصادی دولت ابراهیم رئیسی حاکی از آن است که در دو ماهه نخست امسال، اجاره مسکن در تهران «۵۰ درصد» رشد داشته و میانگین اجاره تهرانی‌ها به «۹.۵ میلیون تومان» رسیده است.

از سوی دیگر، روزنامه «اعتماد» چاپ تهران در شماره امروز چهارشنبه پانزدهم تیرماه خود با اشاره به این که بازار املاک و مسکن برخلاف برخی «سیاست‌گذاری‌های خطی و بخشنامه‌های دستوری دولت» از پیچیدگی‌های فراوانی برخوردار است، آورده است که در این بازار «واردات، افزایش تعرفه و...» نقشی ندارد و بیشتر مصالح مرتبط با ساخت مسکن نیز «در داخل کشور» موجود است.

در ادامه گزارش این روزنامه با عنوان «افق عجيب پيش روی بازار مسكن»، نوشته شده است که دولت ابراهیم رئیسی اقدام «قابل توجهی» برای مواجهه با «جهش بالا» در «چشم‌انداز پیش روی مسکن» انجام نداده و این «خطرناک» است.

در این حال، شهردار سابق تهران در یادداشت امروز خود متذکر شده است که اگر قانون رعایت نشود و «آینده‌نگری نشود»، اگر به «بحران‌های ناشی از مسائل زیرساختی» توجه نشود، شهروندان با شهری مواجه می‌شوند که در شرایط «کم‌آبی»، از این به بعد باید «قطع آب» یا در ساعاتی «قطع برق» را تجربه کند.

دولت سیزدهم جمهوری اسلامی که در آستانه سالگرد استقرار خود قرار دارد، از ابتدا وعده «ساخت یک میلیون مسکن در سال» را برای کنترل این بازار داده است، هر چند که ابراهیم رئیسی شامگاه چهارم تیرماه در گفتگویی تلویزیونی با صداوسیمای ایران، اعلام داشته بود که تحقق این وعده انتخاباتی، امسال میسر نخواهد شد و اجرای آن را به آینده موکول کرد.

حمیدرضا صارمی، معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران، بیست و سوم بهمن‌ماه ۱۴۰۰ گفته بود: «۵۰ درصد» جمعیت تهران «زیر خط فقر مسکن» زندگی می‌کنند و افرادی که زیر این خط فقر هستند، «توانایی ساخت را ندارند.»