یک مرکز تحقیقات اسرائیلی روز چهارشنبه ۱۱ مرداد، گزارش داد که ایران تلاش میکند کنترل بخشهای اصلی صنعت تسلیحات شیمیایی سوریه را در دست بگیرد.
این موسسه اسرائیلی که «مرکز تحقیقات و آموزش آلما» نام دارد، بر روی تهدیدات امنیتی علیه شمال اسرائیل تحقیق میکند.
«آلما» به طور مرتب درباره ایران، گروه حزبالله لینان و سایر تهدیدها در سوریه و لبنان گزارش میدهد.
به نوشته روزنامه اسرائیلی جروزالم پست، در این گزارش آمده است: سوریه همچنان مشغول ساخت و ذخیرهسازی مواد شیمیایی، با امکان استفاده نظامی، در «مرکز مطالعات و تحقیقات علمی» است.
این گزارش میگوید که این اقدام سوریه با توافقهای بینالمللی تناقض دارد.
سرمایهگذاری سوریه در تسلیحات شیمیایی چندین دهه یک تهدید جدی علیه اسرائیل بوده است.
به نوشته آلما، ممکن است که حزبالله لبنان در یک رویارویی احتمالی با اسرائیل، از تسلیحات شیمیایی استفاده کند. این گروه شبه نظامی که در سوریه، به نفع بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، جنگیده بود، تحت حمایت مالی و تسلیحاتی جمهوری اسلامی است.
در طول جنگ داخلی سوریه، قرار بود این کشور تسلیحات شیمیایی خود را از بین ببرد اما به گفته آلما، مرکز مطالعات و تحقیقات علمی سوریه، کار بر روی پروژههای مختلف شیمیایی را ادامه داده است.
این گزارش میگوید که ایران نیز در این تاسیسات نقش دارد.
در گزارش آلما آمده است: تمرکز عمده ایران بر ساخت و بهبود موشکها و راکتهای دقیق، موشکهای کروز و هواپیماهای بدون سرنشین در خاک سوریه و با استفاده از مؤسسات «مرکز مطالعات و تحقیقات علمی»، به طور کلی است.
به نوشته جروزالم پست، ایران با کار در سوریه میتواند به جای آنکه درگیر انتقال اقلام نظامی از مسافت های طولانی، مانند کشور عراق شود، آنها را به راحتی در سوریه جا بهجا کند و یا به لبنان بفرستد.
ایالات متحده صدها تن از افراد مرتبط با مرکز مطالعات و تحقیقات علمی را تحریم کرده است.
گزارش آلما حاکی است که دفاتر مرکز مطالعات و تحقیقات علمی سوریه در طول سالها هدف قرار گرفتهاند، اما این حملات باعث توقف کامل فعالیت آن نشده است.
گزارش آلما به ده مرکز وابسته به این مرکز اشاره میکند و میگوید برخی از این سایتها با تلاش ایران برای ساخت کریدوری که ایران را به لبنان می رساند، مرتبط است.
سپاه پاسداران در سوریه حضور نظامی دارد و بارها مواضع آن مورد حمله قرار گرفته است. اسرائیل گفته که مخالف حضور نظامی جمهوری اسلامی در سوریه است.