یک روز پس از هشدار معاون اول قوه قضائیه نسبت به در پیش بودن «فتنهای جدید»، برخی از اصولگرایان خواستار کاهش تنش بوجود آمده در فضای سیاسی ایران شدند.
علیرضا زاکانی، نماینده پیشین مجلس و از اصولگرایان منتقد دولت حسن روحانی، روز شنبه ۱۰ تیر در یادداشتی در کانال تلگرام خود نوشت که امروز لازم است با ایجاد آرامش، امکان اصلاح جهت گیری مسئولان فراهم شود.
او با اشاره به نصب پلاکاردی در حاشیه نماز جمعه تهران و جمع آوری امضا در اعتراض به حضور بانوان در ورزشگاهها نوشت: «به نظر امروز باید هوشیار بود، از جنجال پرهیز کرد و حتی آتش بس یک طرفه داد و با ایجاد آرامش، فرصتی به عموم مردم داد تا راه اصلاح اساسی جهت گیری مسئولان کشور را فراهم آورند.»
البته آقای زاکانی، جریان مقابل اصولگرایان را «جریان مفتون یا مرعوب غرب» خواند و نوشت که تنشهای سیاسی اخیر موجب دلسرد شدن مردم شده است و باید از جنجال پرهیز کرد.
این نوشته آقای زاکانی با استقبال دیگر اصولگرای منتقد دولت مواجه شد؛ احمد توکلی، نماینده پیشین تهران در مجلس در توئیتر خود نوشت: ««با این اختلافات خانهسوز، پیشنهاد دکتر زاکانی را باید با آب طلا نوشت که گفت حتی یک طرفه هم شده آتشبس دهیم تا اصلاحات اساسی به دست دولت انجام شود.»
خواست این دو چهره برجسته اصولگرا درباره بازگشت به آرامش در حالیست که فضای سیاسی ایران طی هفته های اخیر با تنش مواجه بوده و مقامهای عالیرتبه علیه یکدیگر موضع گیری کردند.
طعنه رهبر جمهوری اسلامی به حسن روحانی درباره برنامههای اقتصادی دولت، انتقادات تند او از دولت درباره سند آموزشی ۲۰۳۰ و در نهایت مقایسه کردن فضای کنونی با «فضای دوقطبی که رئیس جمهوری وقت در سال ۵۹» ایجاد کرد، پیشتر خبرساز شده بود.
شعار علیه رئیس جمهوری و معاون اول او در راهپیمایی روز قدس نیز واکنشهایی را در پی داشت. این شعارها پس از آن رخ داد که رهبر جمهوری اسلامی با انتقاد از اقدامات فرهنگی و آموزشی دولت خطاب به جمعی از دانشجویان گفت که آنها در چنین شرایطی «آتش به اختیار» هستند و باید به طور خودجوش واکنش نشان دهند.
از سوی دیگر، انتقاد حسن روحانی از واگذاری شرکتهای دولتی به سپاه و «دولت با تفنگ» موج دیگری از جنگ لفظی را در پی داشت. سپاه اعلام کرد که به خواست دولتها وارد بخش اقتصادی و سازندگی شده و هزاران میلیارد دلار از دولت طلبکار است.
باهنر: اظهارات اژه ای در نماز جمعه درست نبود
غلامحسین محسنی اژهای، معاون اول قوه قضائیه، نیز روز نهم تیر در خطبههای نماز جمعه با مقایسه به قضای این روزها درگیریهای سال ۶۰ در دوره ریاست جمهوری بنیصدر و حوادث سالهای ۷۸ و ۸۸، هشدار داد که تخریب قوه قضائیه و سپاه نشان دهنده آن است که فتنه جدیدی در راه است.
این گفته آقای اژه ای واکنش محمد رضا باهنر، چهره سرشناس اصولگرا را در پی داشت که روز شنبه گفت مقایسه فضای امروز با زمان بنی صدر درست نبود.
به گزارش ایلنا، او در نشست جامعه اسلامی مهندسین گفت: «من فکر میکنم اگر آقای اژهای دیروز وارد این بحثها نمیشد درستتر بود. یک عده رفتند گفتند روحانی بنی صدر پیوندتان مبارک حالا آقای اژهای این را گفته است. شاید درست نبود.»
حال در شرایطی که حسن روحانی باید برای تشکیل دولت جدید خود آماده شود، برخی از چهرههای سیاسی اصولگرا از لزوم «آتش بس و ایجاد آرامش در کشور» سخن گفتهاند.
در این بین، رسول سنایی راد، معاون سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، هم گفته است که اجرای «فرمان آتش به اختیار» آیت الله خامنهای مستلزم تشخیص درست است، چرا که برخی اینگونه القا میکنند که ممکن است بر مبنای گفته رهبر جمهوری اسلامی «خودسریها و خشونتهایی» صورت بگیرد.
در سوی دیگر، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری ایران روز شنبه با بیان اینکه «برخی نمیتوانند عصبانیت خود را از رأی مردم نادیده بگیرند»، گفت: «در ایام انتقال دولت، به آرامش و گفتوگوی بیشتری نیازمند هستیم.»
بنا به اعلام مجلس شورای اسلامی، مراسم تحلیف ریاست جمهوری روز ۱۴ مرداد برگزار خواهد شد. پیش از آن، رهبر جمهوری اسلامی حکم ریاست جمهوری آقای روحانی را تنفیذ میکند.