حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران به دعوت نخست وزیر پاکستان قرار است روز جمعه برای دیداری دو روزه وارد اسلام آباد شود. سفری که به گفته مقامات دو کشور، هدف از آن گفتوگو درباره مسائل منطقهای، همکاریهای اقتصادی و توسعه روابط سیاسی دوجانبه است.
رئیس جمهوری ایران پیشتر در پیام تبریک به مناسبت روز ملی پاکستان، ابراز امیدواری کرد که روابط تهران-اسلام آباد در راستای منافع دو ملت در تمامی سطوح دوجانبه، منطقهای و بینالمللی رشد و تعمیق یابد.
در همین حال سخنگوی وزارت خارجه پاکستان هدف این دیدار را عمدتا گسترش روابط دو جانبه پس از رفع تحریمهای بین المللی اعمال شده علیه ایران توصیف کرده است.و گفته است "دیدار آقای روحانی از پاکستان در یک برهه مهم تاریخی رخ میدهد، زیرا ایران از بند تحریمها رهایی یافته است.
نفیس زکریا در ادامه افزود "توافقنامههایی هست که باید بین دو کشور نهایی شوند، و تاکنون به علت تحریمها پیشرفت نهایی آنها بسیار آهسته بوده است. من درباره این که چه تعداد توافقنامه و این که کدامیک از آنها نهایی خواهد شد، اطلاعی ندارم. اما مهمترین هدف این دیدار احیای روابط اقتصادی بین دو کشور بنا به خواسته رهبری دو کشور است."
کوکب فرشوری، از اتاق خبر صدای آمریکا میگوید دو کشور علاوه بر بسط روابط اقتصادی بویژه در زمینه تامین نیاز پاکستان به انرژی و ریشه کنی گروههای افراطی میتوانند با هم همکاری کنند.
وی معتقد است مهمترین توافقی که اجرایی شدن آن برای اسلام آباد اهمیت دارد، فروش گاز ایران از طریق خط لوله به پاکستان است و میگوید "این توافق موانع بسیاری را پشت سر گذاشته است و اکنون با لغو تحریمها، این مانع نهایی نیز برداشته شده است. طبعا ایران میتواند شریک مطمئنی برای تامین انرژی پاکستان باشد."
ایجاد خط لوله گاز ایران و پاکستان از حدود دو دهه پیش آغاز شد که به رغم تکمیل بخشی که در ایران است، هنوز به بهره برداری نرسیده است. اما به گزارش رسانههای پاکستان به نقل از شاهد خاقان عباسی وزیر نفت و منابع طبیعی آن کشور، اجرای طرح در بخش پاکستانی آن نیز به زودی با لغو کامل تحریمهای ایران آغاز خواهد شد.
به گفته کوکب فرشوری خبرنگار صدای آمریکا، میزان مبادلات بازرگانی بین دو کشور که حدود ۳۰۰ میلیون جمعیت دارند، نزدیک به یک میلیارد دلار است، اما مقامات دو کشور امیدوارند این ارزش این مبادلات را به حدود پنج میلیارد دلار در آینده نزدیک برسانند.
وی معتقد است دو کشور میتوانند همکاریهای جدی و موفقی در زمینه مبارزه با تروریسم باهم داشته باشند و میگوید "هر دو کشور، داعش را گروه تروریستی و تهدیدی علیه خود میدانند. اگر چه داعش خود را گروهی سنی مذهب میداند، اما در صورتی که دو کشور اختلافات خود را کنار بگذارند، میتوانند با همکاری یکدیگر، نه تنها این گروه را در منطقه نابود کنند، بلکه از گسترش آن در افغانستان نیز که مرزی مشترک دارد، جلوگیری کنند."
با این حال، مواضع پاکستان در جریان اختلاف عربستان سعودی با ایران به ریاض نزدیک تر بوده است.
تهران اسلام آباد را متهم کرده که برای جلوگیری از ورود گروههای مسلح شورشی به داخل ایران، تلاش چندانی نمیکند.