حسن روحانی در یک نشست خبری در نیویورک به سوالات خبرنگاران پاسخ داد و از تلاش برای اجرای دقیق و کامل برجام خبر داد. رئیس جمهوری ایران همچنین آمریکا را به "خلف وعده" و "دزدی اموال ایران" متهم کرد اما تاکید کرد که راهکار ایران هرکز لغو توافق هستهای با قدرتهای جهانی نخواهد بود.
در این نشست خبری که روز پنجشنبه اول مهر برگزار شد، خبرنگار سی ان ان نیز درباره موضع ایران نسبت به رئیس جمهوری آینده آمریکا پرسید و این که تهران انتخاب کدام کاندیدا را پرریسکتر میداند؟
حسن روحانی گفت: "برای ما مهم نیست چه حزبی پیروز می شود و چه کسی. هر دولتی که ارادهاش احترام به حقوق و منافع ملی ایران و عملش در راستای کاهش تنش نسبت به ایران باشد از ایران هم پاسخ مناسب خودش را دریافت میکند. کسی هم مشکلات و تنشها را افزایش بدهد شرایط جدیدی پیش میآید."
او عنوان کرد که جمهوری اسلامی ایران در مجموع از همه روسای جمهوری آمریکا ناراضی بوده اما امیدوار است دولت آینده آمریکا توافق هستهای را اجرا کند و با تداوم اجرای این "توافق بسیار مهم" ، "خصومت و تنش" میان دو کشور کمتر شود.
حسن روحانی پنجشنبه اول مهر در یک نشست خبری در نیویورک به سوالات خبرنگاران پاسخ داد و از تلاش برای اجرای دقیق و کامل برجام خبر داد.
رئیس جمهوری ایران همچنین آمریکا را به "خلف وعده" و "دزدی اموال ایران" متهم کرد اما تاکید کرد که راهکار ایران هرکز لغو توافق هستهای با قدرتهای جهانی نخواهد بود.
رد احتمال لغو برجام
خبرنگار رویترز از حسن روحانی پرسید با توجه به اشاره مکرر او نسبت به نقض تعهدات از سوی آمریکا، آیا ممکن است ایران اجرای برجام را لغو کند که رئیس جمهوری ایران این احتمال را رد کرد و گفت: "برجام یک تعهد چند جانبه میان ۷ کشور دنیا است که از سال ۲۰۰۳ تلاش کردند تا به راه حلی مسالمتآمیز برسند و بیکار نبودهاند که برای این تفاهم این همه وقت صرف کردهاند. بنابراین معنی ندارد تفاهمی که این همه وقت صرف آن شده را کنار بگذاریم."
به گفته آقای روحانی، ساز و کار شکایتها از طرفین در برجام مشخص است و ایران نیز از آمریکا به دلیل "خلف وعده" در ۸ ماه گذشته به کمیسیون مشترکی که پیش بینی شده شکایت کرده است.
مخالفت با منطقه پرواز ممنوع در سوریه
خبرنگار واشنگتن پست از رئیس جمهوری ایران درباره دلیل حمایت از بشار اسد پرسید که به گفته او در دنیا به عنوان چهرهای جنایتکار و خونخوار مشهور است اما آقای روحانی از پاسخ به این سوال طفره رفت. او ترجیح داد به بخش دوم این سوال پاسخ بدهد که درباره ایجاد منطقه پرواز ممنوع در سوریه و دلایل مخالفت ایران بود.
روحانی گفت: "این بی پایه و نادرست است که پرواز ممنوع بگذاریم. این فقط به نفع تروریستها است. چون آنها همه چیز دارند به جز هواپیما. در عوض باید مسیرهای امن درنظر بگیریم و به شدت با تروریسم مبارزه کنیم."
سرنوشت زندانیان دوتابعیتی در ایران
خبرنگار سرویس جهانی بیبیسی هم پرسید آیا ایران از نازنین زاغری و دیگر زندانیان دوتابعیتی به عنوان "کارت برنده" در بازیهای بینالمللی استفاده میکند و این که وقتی نخست وزیر بریتانیا این موضوع را با روحانی مطرح کرده، رئیس جمهوری ایران چه پاسخی داده است.
آقای روحانی در پاسخ توضیح داد که ایران تابعیت مضاعف را به رسمیت نمیشناسد و با هر ایرانی که تبعه کشور دیگری شده باشد همچنان مطابق قوانین ایران با او رفتار خواهد شد. او از پاسخ صریح به این سوال طفره رفت و گفت که دولت تلاش میکند مطابق قانون اساسی تا جایی که ممکن است به این افراد کمک کند.
رئیس جمهوری ایران همچنین تاکید کرد که زندانی هیچ وقت "کارت" برای بازی نخواهد بود.
دلایل اعتراض ایران به عربستان و آمریکا
از حسن روحانی سوال شد که چرا در نطق خود در سازمان ملل متحد از آمریکا و عربستان نام برده و به این دو کشور اعتراض کرده است. رئیس جمهوری ایران وجه مشترک این دو کشور را "تخطی از اصول و تعهدات" دانست و آمریکا را به "دزدی اموال ایران" متهم کرد.
آقای روحانی گفت: "دست اندازی آمریکا به اموال ایران بسیار خطرناک است و اموال بانک مرکزی ایران را به بهانههای واهی تصرف کردهاند. حتی مساله بسیار عجیبی در حقوق امریکا اتفاق افتاده و کنگره به موضوع ورود کرده است. کمتر کشوری است که تفکیک قوا داشته باشد اما قوه مقننه در رای دادگاه دخالت کند. ما این را دزدی بین المللی می دانیم و محکوم میکنیم. به لاهه هم شکایت کردیم و این پول را با سودش از آمریکا پس خواهیم گرفت."
رئیس جمهوری ایران همچنین گفت که ایران و عربستان در ارتباط دوجانبه "مساله عمدهای" ندارند و "مشکل بزرگ" ایران با عربستان درباره دخالت در کشورهای منطقه از جمله یمن و همچنین نخوه رفتار با زائران حج است.
برجام و پیروزی بزرگ ایران
خبرنگار پرس تی وی، رسانه انگلیسی زبان صدا و سیمای ایران به انتقادات روحانی از عدم اجرای تعهدات بین المللی برجام استناد کرد و تلویحا عنوان کرد که بخشی از مردم ایران میگویند در این صورت بهتر بود اصلا توافقی صورت نمیگرفت.
حسن روحانی در پاسخ گفت: "اگر کسی تعلل ند از اهمیت برجام کاسته نمیشود بلکه از حیثیت کشور اهمال کننده کاسته می شود. جایگاه برجام در طول تاریخ حفظ خواهد شد."
او برجام را "یک پیروزی بزرگ" برای ایران توصیف کرد و توفیق ایران در بازگشت به بازاراهای جهانی را شرح داد.
رئیس جمهوری ایران در عین حال گفت که "حق گرفتنی است. اگر به سادگی دادند که ساده میگیریم وگرنه به زور میگیریم."
تنش دریایی میان ایران و آمریکا
سوال خبرنگار آسوشیتدپرس درباره تنشهای رخ داده میان نیروهای دریایی و هوایی ایران و آمریکا در ماههای اخیر بود که حسن روحانی این مشکلات را جدید ندانست و گفت که از سالها پیش وجود داشته است.
آقای روحانی تاکید کرد: "وظیفه نیروهای مسلح ما بی تردید ماجراجویی نیست و ماجراجویی نخواهند کرد؛ بلکه از سرزمین خودشان و منافع سرزمینشان دفاع میکنند. ما برای عبور کشتیها از آبهای آزاد مانعی نمی بینیم. اما این تجمع کشتیهای امریکایی برای چیست؟ یک زمانی در منطقه جنگ بود اما امروز در خلیج فارس جنگی نداریم."
او همچنین گفت: "ما قصد ماجراجویی برخورد و تنش نداریم. نیروهای امریکایی هم باید به قوانین و مقررات بینالمللی احترام بگذارند. چرا که تنش در شرایط پیچیده خاورمیانه به نفع کسی نیست."
این درحالی است که آمریکا رفتار قایقهای تندروی سپاه پاسداران را غیرحرفهای و مخاطرهآمیز توصیف کرده و اعلام کرده که این رفتارها بیدلیل تنش را بالا میبرد.