افزایش بی‌سابقه قیمت دلار در ایران؛ مروری بر تاریخچه رشد دلار در دولت‌های گذشته جمهوری اسلامی

آرشیو.

قیمت دلار روز دوشنبه ۱۶ آذر رکورد جدیدی را ثبت کرد و از مرز ۳۱ هزار تومان گذشت.

در آغاز فعالیت دولت سیزدهم قیمت دلار در مدار ۲۵ هزار تومان بود، اما بعد از ۱۰۰ روز از ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی، در مدار ۳۱ هزار تومان قرار گرفت.

تاریخچه رشد دلار در دولت‌ها

تجارت نیوز در مطلبی با عنوان «کدام دولت دلار را گران کرد؟» به بررسی قیمت دلار در دولت‌های مختلف پرداخته و می‌نویسد: دلار در سال ۶۰ و دوره نخست وزیری میرحسین موسوی و همزمان با جنگ در حدود ۲۷ تومان بود، پایان دولت اول موسوی از ۲۷ تومان تا ۵۷ تومان رشد کرد. و در پایان دوران نخست وزیری موسوی دلاربه ۱۴۵ تومان رسید. در دوره اول ریاست جمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی، دلار بین ۱۴۰ تا ۱۴۵ در نوسان بود، اما در دور دوم ریاست جمهوری وی، نرخ تورم و جهش دلار به گونه‌ای بود که در پایان دوره ریاست رفسنجانی به قیمت ۴۸۰ تومان رسید.

البته پس از انقلاب تا سال ۷۰ دولت‌ها همواره قیمت ارز رسمی کشور را ۷ تومان اعلام می‌کردند. همچنین نرخ دیگری نیز به نام ارز رقابتی وجود داشت که برای واردات اقلام اساسی از آن استفاده می‌شد و در پایان جنگ ایران و عراق حدود ۶۰ تومان بود.

در دوره اول ریاست جمهوری محمد خاتمی، دولت او سیاست افزایش تدریجی قیمت دلار را در دستور کار خود قرار داد. و در پایان این دوره قیمت دلار به حدود ۷۹۲ تومان رسید. در پایان دوره دوم ریاست جمهوری خاتمی هم قیمت دلار به ۹۰۰ تومان رسید.

در پایان دور اول ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد قیمت دلار ۱۰۰۰ تومان بود. اما در بین سال‌های ۹۰ تا ۹۱ به ناگاه دلار با جهش از ۱۲۰۰ تومان به ۲۶۰۰ تومان افزایش پیدا کرد و سرانجام در پایان ریاست جمهوری او به ۳۱۰۰ تومان رسید.

دوره اول ریاست جمهوری حسن روحانی همزمان با حصول توافق هسته‌ای برجام بود و در پایان دوره اول ریاست جمهوری وی دلار حدود ۴۰۰۰ تومان بود. اما در سال ۹۷ و با خروج آمریکا از برجام از اواسط سال ۹۷ قیمت دلار مداوم رکورد زد. در ابتدای سال ۹۹ دلار بر مدار ۱۴ هزار تومان بود، اما در اواسط سال تا ۳۰ هزار تومان نیز افزایش یافت و سرانجام در پایان ریاست جمهوری روحانی روی مدار ۲۴ هزار تومان ماند.

دولت رئیسی پیش و پس انتخابات

در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۶، ابراهیم رئیسی در رقابت با حسن روحانی نتوانست پیروز شود. در ۱۶ آذر سال ۱۳۹۷ در دانشگاه شهید بهشتی، در پاسخ به دانشجویی که پرسید «فکر می‌کردید اگر رئیس جمهور می‌شدید وضع کشور بهتر از این بود؟» پاسخ داد: خدا رحم کند که من رئیس جمهور نشدم که دلار ۵ هزار تومان شود. وی در ادامه گفت: بسیاری از مشکلات محصول بی‌تدبیری ها است. بسیاری از تهدید‌ها و تحریم‌ها می‌توانند به فرصت تبدیل شوند. اینکه برخی مشکلات اصلی را مشکلات اقتصادی نمی‌دانند و دنبال راهکار سیاسی هستند، اشتباه می‌کنند.

وی در نخستین مناظره انتخاباتی‌ خود در سال ۱۴۰۰ دوباره به این نکته اشاره کرد که «می‌گفتند اگر فلانی [رئیسی] رئیس جمهور شود دلار می‌شود ۵ هزار تومان، خودشان دلار را ۳۰ هزار تومان کردند.»

ابراهیم رئیسی، در صدمین روز شروع به کار دولتش در یک مصاحبه تلویزیونی قول داد با مشکلات اقتصادی ایران مقابله کند. وی گفت: ثبات اقتصادی برای خریدار، فروشنده و تولیدکننده اقدام بعدی خواهد بود. وی گفت: بازار باید برای مردم قابل پیش‌بینی باشد. رئیسی در حالی این سخنان را بیان کرد که قیمت دلار در همان روز به بالاترین میزان یعنی ۳۰هزار و ۴۵۰ تومان رسید.

که البته این روند افزایشی در روزهای بعد نیز ادامه پیدا کرد.

وی ۱۶ آذر امسال در دانشگاه صنعتی شریف گفت: «خبر دقیق دارم که عده‌ای شبانه روز در تلاشند همزمان با مذاکرات، نرخ ارز را بالا ببرند و مذاکرات را با اقتصاد گره بزنند.»

به تازگی فیلمی از مناظره حمید رسایی، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی، در رسانه‌ها باز پخش شده که مربوط به خرداد سال ۱۴۰۰ است. وی در گفتگو با احمد زیاد آبادی، روزنامه نگار اصلاح طلب، و در حمایت از ابراهیم رئیسی می‌گوید: اگر رئیسی، رئیس جمهور شود، فوقش دلار ۵ هزار تومان خواهد شد، و به ۳۰ هزار تومان که نخواهد رسید.