تجاوز و آزار جنسی بازداشتی‌ها در ایران؛ از تکذیب تا درخواست توام با تهدید برای بررسی

روایت های سی‌ان‌ان از تجاوز به زندانیان در ایران

دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی، روز پنجشنبه در نامه‌ای خواهان رسیدگی به برخی خبرها درباره تجاوز جنسی به برخی بازداشت‌شدگان اعتراضات اخیر شد.

کاظم غریب‌آبادی، که همزمان هم معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه است و هم دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران با ارسال نامه‌ای به دادستان کل کشور، از او خواسته «ادعاها در خصوص تعرض و تجاوز جنسی به برخی بازداشت‌شدگان را بررسی و به آن رسیدگی کند.

او در بخشی از این نامه به آثار بسیار منفی «چنین ادعاهایی» اشاره کرده و از دادستان خواسته دستور دهد تا «ادعاهای مطروحه» از جانب هر شخص حقیقی یا حقوقی، داخلی یا خارجی به دقت مورد بررسی و رسیدگی قرار گیرد و قبل از هر چیزی، «مستندات مدعیان» از آنان مطالبه شود.

دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی اما تاکید کرده بعد از بررسی‌ها و اعلام نتایج، برابر قانون با «مرتکبین» یا «مدعیان» برخورد جدی شود.

روز ششم دی، خبر بازدید کاظم غریب‌آبادی از زندان زنان در قرچک رسانه‌ای شد و در پی آن ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی اعلام کرد گزارش‌ها درباره تعرض جنسی به زندانیان واقعیت ندارد.

مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضاییه، روز ۱۳ دی‌ در یک نشست خبری گزارش‌ها درباره آزار جنسی برخی بازداشت‌شدگان اعتراضات اخیر را «ادعاهای بدون سند» خوانده بود.

همچنین ببینید: سخنگوی قوه قضائیه: برای تجاوز و آزار جنسی زنان زندانی مدرک ندادند


این در حالی است که نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی چندی پیش در نامه‌ای از زندان اوین، ضمن تایید آزار و اذیت و شکنجه زنان بازداشت‌شده در جریان اعتراضات سراسری، تعرض جنسی به زنان معترض را ابزاری برای سرکوب معترضان از سوی جمهوری اسلامی توصیف کرده بود.

همچنین ببینید: مقام قضایی جمهوری اسلامی «تعرض به زنان» بازداشت‌شده را تکذیب کرد


شبکه خبری سی‌ان‌ان نیز با انتشار یک گزارش تحقیقی از «تعرض جنسی و تجاوز» به بعضی از بازداشت‌شدگان اعتراض‌های اخیر در زندان‌های ایران با استناد به شهادت تعدادی از بازداشت‌شدگان آزاد شده یا منابع بیمارستانی تایید کرد که زنان جوان و دختران و پسران نوجوان در زندان‌ها مورد تجاوز قرار گرفته‌اند.

سی‌ان‌ان در این گزارش اعلام کرد که از ۱۱ مورد خشونت جنسی علیه معترضان در زندان‌های ایران مطلع شده و توانسته تقریبا نیمی از آنها را تایید کند. بر اساس این گزارش بیشتر موارد تجاوز و آزار جنسی مربوط به غرب ایران و مناطق کردنشین از جمله در بازداشتگاه‌های ارومیه بوده است.

روزنامه نیویورک‌تایمز هم در شماره روز ۲۶ آذر خود با انتشار گزارشی، از استفاده سازماندهی شده ماموران امنیتی جمهوری اسلامی ایران از حربه «تجاوز» برای «تحمیل عفاف» و ساکت کردن معترضان زن خبر داده بود.

علاوه بر این گزارش‌ها، همزمان با اعتراضات ویدئوهای زیادی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که تعرض جنسی ماموران به معترضان زن را در اوج سرکوب‌های خیابانی نشان می‌دهد.