اختلاف نظر طرفین مذاکرات اتمی بر سر نحوه اعلام توافق احتمالی

مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند

روز چهارم از دور جدید گفتگوهای هسته‌ای ایالات متحده و ایران در شهر لوزان در حالی ادامه یافت که پیوستن تدریجی وزیران خارجه دیگر کشورهای عضو گروه ۱+۵ به این گفتگوها و تصمیم آنها برای به تاخیر انداختن سفرهای آتی خود در روزهای آینده و ماندن در سوئیس، از رسیدن این مذاکرات به مرحله‌ای حساس حکایت دارد.

بر اساس آخرین اظهارات مقام‌های دو طرف، بسیاری از موارد مورد اختلاف رفع شده‌اند، اما هنوز بر سر دو موضوع عمده – یعنی میزان محدودیت‌ها بر غنی سازی اورانیوم در ایران و نیز نحوه لغو تحریم‌های اعمال شده علیه آن کشور – اختلاف نظر وجود دارد.

یک مقام ارشد آمریکایی در گفتگو با خبرنگاران حاضر در مقابل هتل بوریواژ شهر لوزان، محل برگزاری گفتگوهای جاری، گفت ایده‌های زیادی روی میز است، اما طرفین هنوز ترکیب درست و دلخواه را پیدا نکرده‌اند.

این مقام آمریکایی با اشاره به این که می‌توانیم گفتگوهای جاری را تا روز آخر ادامه دهیم، تاکید کرد که این دور از مذاکرات برای رسیدن به تفاهم سیاسی، پس از پایان مهلت تعیین شده در روز سه شنبه، تمدید نخواهد شد.

از طرفی، گفته می‌شود طرفین حتی بر روی نحوه اعلام تفاهم احتمالی بر روی اجزای اساسی توافق جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران، یا همان توافق سیاسی، نیز با یکدیگر اختلاف نظر دارند.

این مقام ارشد آمریکایی، ضمن اشاره به عدم توافق طرفین در مدل ارائه توافق، گفت با این حال آنچه را که اعلام خواهیم کرد حتما خطوط اصلی توافق را در خود جای خواهد داد و اگر بر سر اصول و اجزای توافق جامع به یک تفاهم مشترم برسیم، ان را در نشستی محرمانه در اختیار کنگره قرار خواهیم داد.

سردبیر نشریه گاردین در گفتگو با صدای آمریکا گفت مشکلات ارائه توافق، با توجه به پیچیدگی بسیار زیاد آن، نباید مانع رسیدن به آن شود.

به گفته جولیان برجس، رهبر جمهوری اسلامی ایران درباره اعلام تفاهم سیاسی نظر خود را دارد، که در ایران به منزله پیشرفت در مذاکرات است و نه سند توافق نهایی؛ در حالی که جان کری وزیر خارجه آمریکا می‌خواهد به کنگره بگوید ما این کار را به ثمر رساندیم.

سردبیر گاردین در ادامه می‌گوید، بنابر این ارائه توافق احتمالی، می‌تواند به راه‌های متفاوتی صورت بگیرد.

از آنجایی که طرفین از زمان اعلام توافق موقت ژنو در آذر ماه ۱۳۹۲ موافقت کرده‌اند که محتوای مذاکرات تا زمان رسیدن به یک توافق جامع و نهایی محرمانه باقی بماند، اعلام توافق یا تفاهم سیاسی بر سر اجزای اساسی توافق جامع، باید توسط دو طرف هماهنگ شود.

آخرین مهلت برای ثبت جزئیات توافق جامع بر سر برنامه هسته‌ای ایران، پایان ماه ژوئن (۹ تیر ماه ۱۳۹۴) است.

علاوه بر این، گزارش‌هایی هم از درخواست ایران برای اعلام این تفاهم احتمالی سیاسی در مقر اروپایی سازمان ملل متحد در شهر ژنو سوئیس منتشر شده شده بود؛ که به نظر نمی‌رسد محل اعلام توافق، چندان مورد اختلاف باشد.