با پایان یافتن گفتگوهای دو روزه وزیران خارجه آمریکا و ایران با حضور نماینده اتحادیه اروپا در مسقط پایتخت عمان و نزدیک شدن به مهلت مقرر شده برای رسیدن به توافق جامع بر سر برنامه هستهای تهران، معاونان وزرای خارجه بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایران روز سهشنبه این مذاکرات را ادامه دادند.
دیدار عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر امور خارجه ایران با همتایان بریتانیایی، فرانسوی و آلمانی خود به منظور رفع موانع باقی مانده در رسیدن به توافق جامع و نهایی در فاصله کمتر از دو هفته باقیمانده به ضرب الاجل ۳ آذر (۲۴ نوامبر)، روز سهشنبه در مسقط برگزار شد و به گزارش ایرنا، نشستهای دیگری در سطح کارشانسی و معاون وزیر همچنان ادامه دارد.
جان کری وزیر خارجه ایالات متحده با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران به همراه کاترین اشتون نماینده اتحادیه اروپا و هماهنگکننده گروه ۱+۵ در روزهای یکشنبه و دوشنبه مذاکرات سهجانبهای را در همین زمینه برگزار کردند که جزئیات و دستاوردهای آن هنوز مشخص نیست.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز گذشته مذاکرات دو روزه وزرای خارجه ایران و آمریکا را «دشوار، صریح و جدی» توصیف کرد، اما از ذکر جزئیات و نتیجه آن خودداری نمود. پیش از آن جان کری در پاسخ به این پرسش خبرنگاران در محل انجام مذاکرات که آیا پیشرفتی حاصل شده یا خیر، گفت «سخت در تلاش هستیم.»
محمدجواد ظریف همتای ایرانی او نیز در پاسخ به همین پرسش گفت «بالاخره (به نتیجه) خواهیم رسید.» یک روزنامه انگلیسی زبان چاپ عمان روز سهشنبه به نقل از آقای ظریف، در همین زمینه نوشت، «شما باید تا هفته آینده صبر کنید.»
واحد مرکزی خبر نیز دوشنبه شب و پس از پایان مذاکرات سهجانبه کری، ظریف و اشتون، به نقل از عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای ایران نوشت «بعد از ساعتها بحث، هنوز در موقعیتی نیستیم که بگوییم پیشرفت داشتیم، و در موقعیتی هم نیستیم که بگوییم پسرفت داشتیم.»
ایران و کشورهای گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان، حدود ۱۳ روز دیگر فرصت دارند تا برای رسیدن به توافق نهایی، موارد اختلافی باقی مانده، یعنی میزان غنیسازی اورانیوم ایران، چگونگی لغو تحریمها و همچنین مدت زمان توافق احتمالی، را حل فصل نمایند.
آقای عراقچی در زمینه مسائل عمده مورد بحث گفت دو موضوع کلیدی وجود دارد، یکی بحث چگونگی برداشته شدن تحریمها و دوم میزان و حجم غنیسازی اورانیوم و موضوعات جانبی مربوط به آن. به گفته معاون وزیر خارجه ایران، مذاکرات درباره تاسیسات اراک و فردو نیز همچنان به صورت فشرده جریان دارد.
وی در ادامه با ابراز امیدواری از این که در «کلان قضیه» به توافق برسیم، گفت «این احتمال هست؛ امیدواریم. اما نمیتوانیم بگویم خوشبین هستیم.»
طبق توافق ایران و گروه ۱+۵، گفتگوهای هستهای قرار بود تنها در یکی از کشورهای میزبان مقر سازمان ملل باشد، اما برگزاری این دور از مذاکرات حساس و فشرده در عمان یک استثنا بود.
عمان پیش از این هم میزبان مذاکرات هستهای ایران و آمریکا بوده است. مذاکراتی پشت پرده در روزهای پایانی ریاست جمهوری محمود احمدینژاد با حضور ویلیام برنز و جیک سولیوان از اعضا تیم فعلی مذاکره کننده آمریکا، که زمینه را برای از سرگیری گفتگوها در ماههای آغازین دولت حسن روحانی و اندکی پس از آن توافق موقت ژنو را فراهم کرد.