لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۸

جان کری: وقت آن است ایران ثابت کند برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز دارد


عکس آرشیوی از دیدار ماه اکتبر جان کری وزیر خارجه ایالات متحده (چپ) با لوران فابیوس همتای فرانسوی خود در پاریس
عکس آرشیوی از دیدار ماه اکتبر جان کری وزیر خارجه ایالات متحده (چپ) با لوران فابیوس همتای فرانسوی خود در پاریس

در حالی که ضرب‌الاجل ۳ آذر گفتگوهای هسته‌ای قدرت‌های جهانی با ایران نزدیک می‌شود، آمریکا و فرانسه بار دیگر از ایران خواستند صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود را ثابت کند، یا خطر از دست دادن آخرین شانس برای رسیدن به توافق و کاهش تحریم‌های فلج کننده را بپذیرد.

به گزارش خبرگزاری آسوشتیدپرس، جان کری وزیر خارجه ایالات متحده و لوران فابیوس همتای فرانسوی او، این درخواست از ایران را روز چهارشنبه در پاریس و حدود یک هفته پیش از دیدار آقای کری با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون نماینده شش قدرت جهانی موسوم به گروه ۱+۵ در عمان، مطرح کردند.

آقای کری با بیان این که ایران «حق دارد یک برنامه صلح‌آمیز داشته باشد، اما نباید به دنبال ساختن بمب باشد،» گفت به عقیده ما ثابت کردن آن دشوار نیست و اگر تهران واقعا می‌خواهد ثابت کند که برنامه هسته‌ای‌اش صلح‌آمیز است، الان وقت آن است.

وزیر خارجه آمریکا با اشاره به نتایج انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره و موفقیت جمهوریخواهان در کسب اکثریت سنا و مجلس نمایندگان و تاثیر آن در گفتگوهای جاری با ایران گفت، «فکر نمی‌کند تغییرات در سنا، روی توافق با ایران تاثیر زیادی بگذارد. درباره موضوع‌هایی مثل این، مهم نیست که چه کسی کنترل سنا را در اختیار دارد.»

وی در باره احتمال عدم رسیدن به توافق جامع تا ضرب‌الاجل ۳ آذر (۲۴ نوامبر) گفت «ما اصلا قصد نداریم در مورد تمدید زمان مذاکره صحبت کنیم. ایرانی‌ها هم چنین قصدی ندارند و تیم‌های مذاکره کننده به سختی و بصورت فشرده کار می‌کنند تا ایده‌ها و راهکارهای مختلف را بررسی کنند.»

وزیر خارجه فرانسه نیز در همین زمینه گفت در حالی که مذاکرات هسته‌ای به مرحله پایانی خود نزدیک می‌شود، بسیار مهم است که آمریکا و فرانسه جبهه متحدی داشته باشند.

به گفته خبرگزاری آسوشیتدپرس اظهارات فابیوس تاکیدی بر این است که امکان زیادی وجود دارد که پس از اول ژانویه (۱۱ دیماه)، زمانی که جمهوریخواهان کنترل کنگره را در دست خواهند گرفت، واشنگتن مسیر مذاکرات را تغییر دهد، یا آن را بطور کلی رها کند.

بسیاری از رهبران جمهوریخواه از تمایل دولت باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده به کاهش تحریم‌ها علیه ایران، در حالی که مذاکرات جریان دارد، یا قبول هر توافقی که به تهران اجازه دهد فعالیت‌های هسته‌ای خود را دنبال کند، انتقاد کرده‌اند.

اسرائیل نیز نسبت به مذاکرات هسته‌ای جاری بین غرب و ایران – که به یک نقطه تنش بین واشنگتن و تل آویو تبدیل شده – تردید دارد و به آن اعتراض کرده است.

XS
SM
MD
LG