بنا بر آمارهای منتشره با کاهش مداوم توان خانوارهای فقیر ایرانی در تهیه «پوشاک و کفش»، تفاوت هزینههای پرداختشده برای خرید کفش و لباس بین بالاترین و پایینترین دهکهای جامعه ایران به شدت افزایش یافته است.
وبسایت اکوایران که اخبار اقتصادی را پوشش میدهد روز شنبه ۲۱ مرداد با اشاره به گرانترشدن «پوشاک و کفش» در تیر ماه، نوشته است که با توجه به از بین رفتن اولویت این اقلام در سبد معیشتی دهکهای فقیر جامعه به دلیل کاهش قدرت خریدشان، تورم این کالاها بر مجموع هزینههای این دهکها تاثیر چندانی نداشته است.
بنا بر این گزارش، در حالیکه ضریب اهمیت «پوشاک و کفش» برای دهکهای پایین در پایه سال ۱۳۹۵ حدود ۲ درصد محاسبه شده بود کاهش آن به ۱.۱۷ در سال ۱۴۰۰ به معنای کاهش اهمیت آن در سبد مصرفی فقرا ارزیابی شده است.
گزارشهای پیشین درباره تفاوتهای هزینه پوشاک و کفش در اقشار مختلف نیز از گسترش فقر و شکافی روزافزون میان طبقات اجتماعی حکایت دارد.
مرکز آمار ایران در اردیبهشت سال ۱۳۹۶ هزینههای کفش و لباس میان ثروتمندترینها (دهک دهم) را ۳۲ برابر فقیرترینها (دهک اول) در جامعه برآورد کرده بود.
به گفته کارشناسان فشار اقتصادی و افزایش هزینههای معیشتی موجب رشد دائمی جمعیت زیر خط فقر در ایران شده است.
همچنین ببینید: گزارش یک روزنامه از وضعیت معیشت در ایران؛ گوشت گران شد و مرغ پر كشيدعلیرضا عسگریان، معاون رفاه وزارت تعاون، کار، و رفاه اجتماعی هم از پایش خط فقر به وسیله نهادهای حکومتی و بهروزرسانی دهکبندی خانوارها در دو ماه آینده خبر داده است.
عسگریان دلیل این اقدام را روایتهای مختلف درباره خط فقر مطلق، خط فقر نسبی و خط فقر شدید مطرح کرده است.
مرکز پژوهشهای مجلس از افزایش نرخ فقر به بیش از ۳۰ درصد جمعیت کشور خبر داده است. علاوه بر آن، به گزارش روزنامه اینترنتی فراز ۲۷ درصد دیگر از جامعه ایران هم شرایطی بسیار نزدیک به فقر دارند.
با وخیمتر شدن وضعیت تورم و افزایش نارضایتیها از گرانی کالاهای اساسی، جمهوری اسلامی در ماههای اخیر طرح کالابرگ الکترونیکی را به منظور مهار افزایش قیمت کالاهای اساسی به اجرا درآورده است.
همچنین ببینید: شتاب فقر در ایران موجب شد؛ بازنگری دهکبندی جامعه توسط دولتبه رغم وخامت شرایط اقتصادی در ایران مقامات جمهوری اسلامی از قصد خود برای هزینه کردن در اموری که در اولویت معیشت مردم قرار ندارد - از جمله مراسم «راهپیمایی اربعین» - خبر دادهاند. محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی، هم پنجشنبه ۱۲ مرداد اعلام کرد به هر فردی که برای مناسبت اربعین از ایران به عراق برود، «تا ۲۰۰ هزار دینار» ارز اختصاص میدهد.
همچنین ببینید: مشکلات اقتصادی بیداد میکند؛ جمهوری اسلامی برای اربعین آماده میشود
این در حالی است که روزنامه اینترنتی فراز ۱۰ مرداد در گزارشی با استناد به آمار منتشر شده توسط مسئولان نوشت: «۳۰درصد جمعیت کشور زیر خط فقر زندگی میکنند و ۲۷ درصد دیگر شرایطی بسیار نزدیک به فقر دارند، بنابراین نزدیک به ۶۰ درصد جمعیت کشور یا فقیر مطلق هستند یا با امکانات اولیه حیات زندگی میکنند.»
منابع: رسانههای خبری ایران و گزارشهای قبلی صدای آمریکا