وزیر ارشاد جمهوری اسلامی از شرکت ۶۰ درصد مردم در هیاتها و توزیع «نذری» توسط ۵۴ درصد مردم خبر داده و «هیاتها» را نرمافزار جمهوری اسلامی اعلام کرده است.
این در حالی است که آمارها نشان میدهد ۳۰ درصد جمعیت کشور زیر خط فقر زندگی میکنند و ۲۷ درصد دیگر شرایطی بسیار نزدیک به فقر دارند.
محمد مهدی اسماعیلی، تاکید کرده است که ۸۱ درصد مردم دهه اول سیاهپوش هستند و «این واقعیت جامعه ایران است.»
اما مروری بر روایت رسمی آمارها، روی دیگری از سکه «واقعیت جامعه ایران» را نمایان میکند.
روزنامه اینترنتی «فراز» دهم مرداد ماه در گزارشی با استناد به آمار منتشر شده توسط مسئولان نوشت ۳۰ درصد جمعیت کشور زیر خط فقر زندگی میکنند و ۲۷ درصد دیگر شرایطی بسیار نزدیک به فقر دارند، بنابراین نزدیک به ۶۰ درصد جمعیت کشور یا فقیر مطلق هستند یا با امکانات اولیه حیات زندگی میکنند.
مرکز پژوهشهای مجلس نیز اعلام کرده که طی یک دهه نرخ فقر در کشور از ۱۹ درصد به بیش از ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده است که با در نظر گرفتن جمعیت ۸۶ میلیونی بیش از ۳۰ میلیون ایرانی زیر خط فقر هستند.
در همین فاصله درآمد ملی سرانه ایرانیان نیز بیش از ۳۶ درصد کاهش یافته و فاصله «غیر فقرا» با خط فقر نیز بسیار کم شده است.
علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز اردیبهشت ماه گفته بود که بر اساس برآوردههای اولیه دست کم ۱۹ میلیون ۷۰۰ هزار نفر از جمعیت در سراسر ایران از امکانات اولیه زندگی مانند مسکن، اشتغال، تحصیلات تا ۱۲ سال، سلامت، خوراک و پوشاک محروم هستند.
۲۰ تیر ماه هم هادی موسوی، مدیرکل مطالعات رفاه اجتماعی وزارت تعاون گفت که ۵۷ درصد از جمعیت کشور سوءتغذیه دارند.
یک روی دیگر فقر در حوزه مسکن است که با افزایش سرسامآور بهای مسکن؛ «بد مسکنی» هم به معضلات اجتماعی ایران افزوده شده است.
در همین رابطه وبسایت «اکو ایران» گزارشی منتشر کرده بود که نشان میداد در حال حاضر ۹۰ درصد از خانوارهای تهرانی با فقر مسکن روبهرو هستند و استانهای البرز و گیلان نیز به ترتیب با فقر ۸۵ و ۷۵ درصد از خانوار در رتبههای بعدی قرار دارند.
بر اساس آمار منتشر شده در استانهای اصفهان، قزوین، یزد، همدان، فارس، قم، خراسان رضوی، سمنان، کرمانشاه و زنجان نیز ۵۰ تا ۷۰ درصد خانوارها دچار فقر هستند که متوسط فقر مسکن برای خانوارهای ایرانی را به بالای ۵۰ درصد رسانده است.
این شرایط در حالی است که دوازدهم اردیبهشت ماه نماینده اسبق کارگران در شورای عالی کار گفت: «سبد معیشت حداقلیِ ۱۸ میلیون تومانیِ ابتدای سال، امروز به رقم ۲۱ میلیون تومان رسیده است.»
فرامرز توفیقی، گفت: «گوشت، دیگر به طور کامل از سبد خرید خانوارهای کارگری حذف شده و در بخش لبنیات، کاهش حجم و کیفیت اتفاق افتاده است بنابراین در این شرایط صحبت از نرخ سبد معیشت، بیشتر شبیه یک جوک است و به طنز میماند.»
یک روزنامهنگار اقتصادی در همین رابطه به «صدای آمریکا» میگوید: «مرور آمار اقتصادی در ایران نشان دهنده عمق فاجعه حکمرانی جمهوری اسلامی بوده که در پی استقرار حکومت اسلامی است.»
رضا غیبی میگوید «رنج فقر» تنها چیزی است که در چهاردهه گذشته بطور متوازن بین مردم تقسیم شده و سهم آنها از منابع طبیعی و ثروت ایران تقریبا هیچ بوده است.
به گفته غیبی، ادعای وزیر ارشاد مبنی بر توزیع نذری توسط ۵۴ درصد مردم «خلاف واقعیت است» چراکه تصاویر منتشر شده از محرم امسال نشان دهنده کاهش استقبال مردمی از مراسم عزاداری و حذف وعدههای غذایی نذری از بسیاری از هیئتها بوده است.
لازم به ذکر است که دولت از طریق استانداریها و شهرداریها اقلام خوراکی مورد نیاز هیاتهای مذهبی را با قیمتهای پایینتر از بازار در اختیار آنها قرار داد. در همین زمینه سازمانهای تبلیغات اسلامی بر بسیاری از استانها با راهاندازی سامانه «بیرق خدمات» تسهیلات ویژهای را در اختیار هیاتهای مذهبی توزیع کرده است.