مجلس شورای اسلامی ایران میگوید در طرح «جوانی جمعیت و حمایت از خانواده» تسهیلاتی برای خانوادهها در نظر گرفته شده است؛ اما شورای نگهبان میگوید کمکهای پیشبینی شده امکان اجرایی شدن ندارد.
این طرح در واکنش به «خطر کاهش جمعیت و مواجهه با سالمندی» در ایران در مجلس شورای اسلامی تصویب شد، اما هنوز به تایید شورای نگهبان نرسیده است.
خبرگزاری مهر روز شنبه اول آبان به نقل از امیرحسین بانکیپور، رئیس کمیسیون مشترک جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس، نوشت در طرح جوانی جمعیت تسهیلاتی در زمینههای بهداشتی، معیشتی، اقتصادی، و آموزشی برای خانوادهها در نظر گرفته شده و به گفته او این طرح، غربالگری را که تاکنون برای آن قانونی وجود نداشت، قانونمند کرده است.
اشاره این نماینده به مصوبه مجلس شورای اسلامی در زمستان سال ۹۹ درباره «حذف غربالگری اجباری جنین و تغییرات در قانون سقط جنین مبتلا به بیماری» است که با مخالفتهای گسترده رو به رو شد.
صالح قاسمی، جمعیتشناس، در گفتوگو با خبرگزاری مهر «شرایط اقتصادی» و «قوانین و سیاستهای جمعیتی» را از مانعهای پیش روی فرزندآوری بر شمرده است.
آقای قاسمی، با اشاره به سیاست تنظیم خانواده و کنترل جمعیت در دهه های ۷۰ و ۸۰ گفت که این سیاست «بدون رصد» اجرا شد و ایران را به آستانه «ابربحران جمعیت» رساند.
نهادهای رسمی در ایران، با ابراز نگرانی نسبت به «پیری» جمعیت کشور، نرخ رشد جمعیت را کمتر از یک درصد اعلام کردهاند و میگویند این رقم در سالهای پیش رو به صفر میرسد.
سیاست کنترل جمعیت با شعار «فرزند کمتر، زندگی بهتر» از زمان ریاستجمهوری هاشمی رفسنجانی، سالها در دستور کار جمهوری اسلامی قرار داشت، اما آیتالله خامنهای در سال ۱۳۹۱ با عذرخواهی این سیاست را «خطا» دانست و گفت: «مسئولان کشور در این باره اشتباه کردند و خود بنده هم سهیم هستم. این را خدای متعال و تاریخ بر ما ببخشد.»
تشویق عالیترین مقامات جمهوری به فرزندآوری و ادامه سیاست افزایش جمعیت در حالی است که ایران هم اکنون با چالشهای عمدهای نظیر کمآبی مواجه است.
همچنین ببینید: مقام تلویزیون دولتی ایران: در سریالها «چهارفرزندی» ترویج شود