سازمان کشورهای صادر کننده نفت، اوپک، در گزارش تازهای که روز سهشنبه ۲۴ خرداد منتشر کرد، میگوید که تولید روزانه نفت ایران در ماه مه میلادی امسال ۲ میلیون و ۵۴۴ هزار بشکه در روز بوده است که نسبت به ماه قبل از آن (آوریل) نزدیک به ۲۰ هزار بشکه کاهش یافته است.
اوپک این آمار را از منابع دست دوم استخراج کرده است.
بر اساس این گزارش، ایران هر بشکه نفت خام سنگین خود را در ماه مه میلادی حدود ۱۱۵ دلار فروخت که نسبت به یک ماه قبل از آن حدود ۹ دلار افزایش نشان میدهد.
گزارش اوپک تولید روزانه نفت ونزوئلا، متحد جمهوری اسلامی ایران، را ۷۱۷ هزار بشکه و تولید روزانه نفت عراق را حدود ۴ میلیون و ۴۰۵هزار بشکه عنوان کرده است.
بر اساس مستندات، عربستان در ماه مه ۲۰۲۲ میلادی ۱۰ میلیون و ۴۲۴هزار بشکه نفت در روز تولید کرده است.
تولید روزانه ایران در حالی حدود ۲.۵ میلیون بشکه نفت در روز است که پیش از روی کار آمدن جمهوری اسلامی و در اواخر پادشاهی محمدرضا پهلوی، ایران رکورد روزانه تولید حدود ۶ میلیون بشکه نفت را ثبت کرد. ایران در دوران حکومت جمهوری اسلامی هرگز به آن سطح تولید نزدیک نشد.
رویترز نیز در گزارشی اختصاصی به نقل از هیئتهای اوپک و منابع صنعت نفت گزارش داده است که نرخ رشد تقاضای جهانی نفت در سال آینده میلادی (۲۰۲۳) آهسته میشود. آنها میگویند افزایش قیمت نفت خام و سوخت به افزایش تورم کمک میکند و این امر بر اقتصاد جهانی فشار میآورد.
اما اوپک در گزارش تازه خود افزوده است که با ادامه سیاستهای مالی و پولی دولت آمریکا برای حمایت از اقتصاد، تورم فزاینده در ایالات متحده احتمالا در سال ۲۰۲۳ آهسته میشود و وضعیت گلوگاههای زنجیره تولید نیز بهبود مییابد و سرانجام بخش تولید و خانوارها از این شرایط بهرهمند خواهند شد که این امر از تقاضا برای نفت پشتیبانی میکند.
انتظار می رود سازمان کشورهای صادرکننده نفت اولین پیش بینی خود از تقاضای سال ۲۰۲۳ را در ماه ژوئیه منتشر کند.
این گزارش به همراه گزارش آژانس بین المللی انرژی که در پاریس مستقر است برای کسانی که میخواهند جهتگیری اوپک درباره سطح تولید آن را بدانند، اهمیت دارد.
کارشناسان میگویند که پیشبینی میکنند تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۳ به میزان ۲ میلیون بشکه در روز یا کمتر از این رقم، رشد کند که رشدی در حدود ۲ درصد است. آنها پیشبینی کردهاند در سال جاری میلادی ۳.۳۶ میلیون بشکه در روز تقاضا برای نفت افزایش مییابد.