حسن روحانی از سران کشورهای اسلامی خواست تا "خطر" اسرائیل را همواره به یاد داشته باشند و به راهحلهای دیپلماتیک برای حل اختلافات میان کشورهای مسلمان وفادار بمانند. او همچنین تاکید کرد که ایران و عربستان "مشکلی" برای یکدیگر محسوب نمیشوند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران که برای شرکت در سیزدهمین نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در استانبول به سر میبرد، در سخنرانی خود سه راهکار برای حل اختلافات کشورهای مسلمان و رسیدن به وحدت ارائه کرد.
آقای روحانی همچنین با تاکید بر این که "نباید هیچگونه پیامی که به تفرقه در میان امت اسلامی دامن بزند" در نشست سازمان همکاری اسلامی شنیده شود گفت: "هر حرکت تفرقهافکنانهای ازآنجا که اجماع این سازمان و امت اسلامی را بههمراه ندارد و با فلسفه تشکیل این سازمان در تعارض است، قطعاً بیاعتبار است."
اشاره رئیس جمهوری ایران به احتمال گنجانده شدن موادی علیه ایران و حزبالله لبنان در بیانیه پایانی نشست است که عربستان بر آن اصرار دارد. پیش از این جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران نیز نسبت به چنین اقدامی هشدار داده و آن را "برخلاف روح همبستگی اسلامی و در راستای منافع" اسرائیل دانسته بود.
حسن روحانی نیز در راهکارهای خود، اسرائیل را "منبع اصلی تولید خشونت و افراطیگری" نامید و از کشورهای اسلامی خواست تا این کشور را همواره به عنوان یک "خطر" در خاطر داشته باشند. او ضمن تاکید بر "اولویت گفتگو و اتخاذ راهحلهای دیپلماتیک" ابراز نگرانی کرد که "سوءظنهای سیاسی و تاریخی و غفلت از مداخلهها و نقشآفرینی قدرتهای بزرگ و صهیونیسم" این اولویت را "تحتالشعاع تصمیمات شتابزده و آرایشهای خاص سیاسی" قرار دهد.
آقای روحانی، جمهوری اسلامی ایران را "پشتیبان کشورهای اسلامی و مسلمانان در برابر تجاوز و تهدید و اشغال و تروریسم" معرفی کرد و حضور در عراق و سوریه و حمایت از حزبالله لبنان را منطبق با همین سیاست دانست.
او گفت: "برای همه روشن است که نه عربستان مشکل ایران است؛ و نه ایران مشکل عربستان. مشکل اصلی، جهل و تعصب و خشونتورزی است. معضل همه ما، اختلافات در جهان اسلام است."
این درحالی است که پیشبینی میشود اختلافات ایران و عربستان یکی از مهمترین مشکلات کشورهای اسلامی برای رسیدن به تفاهمی حداقلی در نوشتن بیانیه نهایی نشست باشد.
پس از حمله به مراکز دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد، ریاض رابطه دیپلماتیک خود با ایران را قطع کرد.
در عکسهای منتشر شده از نشست سران کشورهای اسلامی نیز حسن روحانی دو چهره کاملا متفاوت دارد. به عنوان مثال با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه با چهرهای خندان مواجه شده و در هنگام برگزاری نشست و یا لحظاتی از عکس یادگاری سران، چهرهای کاملا جدی و حتی برافروخته دارد.
عدهای از کاربران شبکههای اجتماعی نیز دور بودن محل حضور رئیس جمهوری ایران را از مرکز عکس یادگاری سران، معنادار ارزیابی کردهاند.
اجلاس امسال سازمان کنفرانس اسلامی از دهم آوریل (۲۲ فروردین ماه) با نشستهای کارشناسی و جلسه وزیران خارجه آغاز شد و تا جمعه ۲۷ فروردین ادامه خواهد یافت. وضعیت سوریه، یمن، لیبی، افغانستان، عراق و نیز مساله اسرائیل و فلسطینیها، در دستور کار اجلاس است.
ایران حامی سرسخت دولت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه است و عربستان از مخالفان او حمایت میکند. در یمن هم تهران از شورشیان شیعه حوثی دفاع میکند و ریاض در حمایت از عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهوری قانونی آن کشور، دست به اقدام نظامی زده است.
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران که در ساعات پایانی چهارشنبه وارد استانبول شد، از سخنرانان اصلی اجلاس است و مقرر شده تا در حاشیه این نشست با سران برخی از کشورهای حاضر دیدار و گفتوگو کند.