هشدار فیروزآبادی: تصویب برجام در مجلس تعهد حقوقی به دنبال دارد

در حالی که هنوز رهبر جمهوری اسلامی ایران اظهار نظر‌ مشخصی در رد یا تایید توافق هسته‌ای ماه گذشته میان ایران و قدرت‌های جهانی نکرده است، نزدیکترین مقام نظامی به او ۱۶ نقطه قوت توافق موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را برشمرده است، اما هشدار داد تصویب آن در مجلس بار حقوقی به دنبال خواهد داشت.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، حسن فیروزآبادی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، روز شنبه ۱۷ مرداد ماه در متنی که توسط دفتر او منتشر شد، ۱۶ نقطه قوت برجام و همچنین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره توافق هسته‌ای را برشمرد، اما در عین حال از مجلس خواست آن را تصویب نکند تا به تعهدی حقوقی برای ایران تبدیل نشود.

از جمله مواردی که این عالی‌ترین مقام نظامی ایران در متن منتشر شده برشمرده است، این است که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد به تصویب نرسیده است.

آقای فیروزآبادی یکی دیگر از نقاط قوت قطعنامه سازمان ملل را اینگونه عنوان کرد «در قطعنامه ۲۲۳۱ از همه دولت‌ها، نهادهای منطقه‌ای و بین‌المللی خواسته شده تا در تسهیل اجرای برجام همکاری کنند و مانعی برای اجرای آن ایجاد نکنند.»

او همچنین به تعیین تاریخی برای پایان تحریم‌ها علیه ایران نیز اشاره کرد و آن را در تاریخ شورای امنیت «کم نظیر» دانست.

برشمردن نقاط قوت توافق هسته‌ای و قطعنامه شورای امنیت که بر اساس این توافق صادر شد، در حالی از سوی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح صورت گرفت که پیش از این محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران از قطعنامه سازمان ملل انتقاد کرده و گفته بود که ایران آن را نمی‌پذیرد.

محمدعلی جعفری پیشتر گفته بود که درباره قطعنامه شورای امنیت در مورد توافق هسته‌ای ایران و جامعه جهانی، «نگرانی‌های جدی» وجود دارد. احتمالا اشاره فرمانده کل سپاه پاسداران به اعمال محدودیت‌هایی برای برنامه‌ موشکی ایران اشاره داشته که در این قطعنامه ذکر شده است.

با این حال آقای فیروزآبادی در بخشی از اظهارنظر امروز خود درباره نقاط قوت توافق جامع اتمی، به وجود اقدامات داوطلبانه در این متن اشاره کرده و هشدار داده است که در صورت تصویب برجام در مجلس، این اقدامات برای ایران الزام آور خواهد شد.

به اعتقاد این مقام ارشد نظامی ایران، در صورت نقض تعهدات برجام، ساز و کاری برای بازخواست یا مطالبه خسارت و غرامت احتمالی وجود نخواهد داشت، بلکه صرفا شورای امنیت تحریم‌های سابق خود را دوباره اعمال می‌کند. این در حالی است که طبق نظر او، اگر مجلس مصوبه‌ای در این خصوص داشته باشد برای ایران به یک تعهد حقوقی تبدیل می‌شود.

تصویب یا رد توافق هسته‌ای در مجلس شورای اسلامی، موضوعی است که طی هفته‌های گذشته بحث‌های بسیاری بر انگیخته است. نمایندگان مجلس، به ویژه منتقدان دولت، اصرار دارند که توافق هسته‌ای را پس از بررسی به رای بگذارند؛ این در حالی است که مقام‌های دولتی با اشاره به بررسی برجام در شورای عالی امنیت ملی، تصویب مجلس را غیرضروری می‌دانند.

پس از گذشت بیش از سه هفته از اعلام توافق نهایی ایران و شش قدرت‌ جهانی عضو گروه ۱+۵، آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران هنوز بطور رسمی در تایید یا رد این توافق سخن نگفته است. او بدون اشاره به مراجع بررسی و تایید کننده در جمهوری اسلامی، تنها خواستار قرار گرفتن آن در «مسیر قانونی پیش بینی شده» شده است.