دیک چنی، معاون رئیس جمهوری ایالات متحده در دوران جرج بوش خواستار رای منفی کنگره به توافق اتمی ایران و قدرتهای جهانی شد و گفت که ایران در صورت تصویب توافق حتی امکان حمله موشکی به آمریکا را به دست خواهد آورد.
همزمان با از سرگیری بررسی توافق هستهای در کنگره آمریکا، آقای چنی در اندیشکده دست راستی "آمریکن اینترپرایز" سخنرانی کرد و دلایل نگرانی خود از تصویب توافق را توضیح داد. به گفته او این توافق به هیچ عنوان جلوی دستیابی ایران به تسلیحات هستهای را نخواهد گرفت و تنها زمان دستیابی را به تاخیر خواهد انداخت: "پرزیدنت اوباما میگوید ایرانیها قول دادهاند که قصدی برای دستیابی به سلاح هستهای ندارند. آیا ما باید اطمینان کنیم به کشوری که تقلب کرده و دروغ گفته؟ آیا آنها زمانی که بتوانند به سلاح هستهای دست پیدا کنند به خاطر این قول این کار را نخواهند کرد؟"
او روند درپیش گرفته شده توسط دولت پرزیدنت اوباما را زیر سوال برد و عنوان کرد که ایران توانسته با تحمیل پیششرطهای خود بر طرفهای غربی و آمریکا توفق پیدا کند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
آقای چنی در طول سخنان خود چندین بار اعضای کنگره را مخاطب قرار داده و از آنها خواست تا وظیفه اصلی خود را انجام داده و تعلقات حزبی را کنار بگذارند. او گفت: "میگویند شهروندان آمریکایی نگرانی نداشته باشند درحالی که توافقهای محرمانهای بین ایران و آژانس وجود دارد که شهروندان آمریکا از آن باخبر نیستند. حتی مشخص نیست که ایا دولت در جریان این توافقها هست یا نه."
معاون پیشین رئیسجمهوری آمریکا تاکید کرد که بازرسیها زمانی موثر است که بدانیم ایران در گذشته چه کرده و آیا باز هم قصد فریب دارد یا نه. او اضافه کرد که " لازم است تا ماهیت فعالیتهای گذشته ایران مشخص شود تا معلوم شود زمان دستیابی به سلاح هستهای چقدر طول میکشد. طبعا ایرانیها مایل نیستند این را به ما بگویند. پرزیدنت اوباما این شرط مهم را کنار گذاشته است. بازرسی در هر زمان و هر مکان میسر نیست و دسترسی به مدارک قبلی و دانشمندان هستهای ایران هم وجود ندارد. یعنی خود ایران بازرسی را انجام میدهد و خود ایران باید بگوید که چه زمانی درگیر فعالیتهای هستهای خواهد بود."
آقای چنی ایران را "حامی شماره یک تروریسم" نامید و تاکید کرد که برچیده شدن تحریمها علیه ایران به معنی فعالیت بیشتر و آزادانهتر حزبالله، بشار اسد و نیروهای سپاه قدس در منطقه علیه منافع آمریکا و متخدانش است.
او همچنین ایران را خطری قدرتمند علیه آمریکا و اسرائیل دانست که مشخص نیست پس از تصویب توافق چقدر قدرتمندتر و خطرناکتر خواهد شد.
آقای چنی گفت که ترس از دستیابی ایران به سلاح هستهای را باید جدی گرفت و این تصمیم بزرگ نباید با اقداماتی مثل وتو توسط ریاستجمهوری ایالات متحده و یا اعمال "فیلیباستر" در کنگره توام شود.
معاون پیشین رئیسجمهوری آمریکا توضیح داد که هر رئیسجمهوری این کشور در ۵۰ سال گذشته متعهد بوده تا مانع گسترش تسلیحات هستهای شود. او به موارد مشابه در عراق، لیبی، پاکستان و کره شمالی اشاره کرد و گفت موفقیت فقط هنگامی به دست آمده که یک حمله نظامی صورت گرفته و یا این که خطر آن به طور جدی وجود داشته است.
به گفته این سیاستمدار پرسابقه آمریکایی، ایران باید بداند در صورت تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای، هر لحظه احتمال حمله نظامی آمریکا وجود دارد.
آقای چنی معتقد است هنوز امکان دستیابی به "توافق بهتر" وجود دارد اما این توافق دست "ملاها در تهران" را بازتر خواهد کرد.
در میانه سخنرانی دیک چنی، یک فعال ضدجنگ با شعار دادن سخنرانی آقای چنی را برای دقایقی متوقف کرد و چنی را جنگطلب نامید.