به گفته مسئولان اقلیم کردستان بیش از ۷۰ درصد واجدین شرایط در این همهپرسی شرکت کرده اند. این نشان از امیدواری کردهای عراق به داشتن سرزمینی مستقل پس از سالها دارد. پس از جنگ جهانی نخست جمعیت کردها بین ایران، عراق، سوریه و عراق تقسیم شدند.
دولت ایالات متحده به رهبران کردستان تاکید کرده بود برگزاری همهپرسی میتواند موجب برهم خوردن تلاشها برای شکست داعش و ثبات مناطق آزاد شده از آن گروه شود و کاخ سفید در بیانیهای خواستار لغو آن شد.
این همهپرسی برای دولت مرکزی در بغداد تهدیدی برای مرزهای عراق و جدایی منطقه ای نفت خیز به حساب می آید. ایران و ترکیه هم نگران تصمیمی مشابه از سوی کردهای کشور خود هستند.
در ایران، شهرهای بانه، سنندج و سقز، شاهد برگزاری تظاهرات کردها در حمایت از این رفراندوم بودند. در تصاویری که در فضای مجازی منتشر شده شادی کردها و حضور فعال نیروهای پلیس ایران دیده می شود. تلویزیون دولتی ایران هم در اقدامی بی سابقه خبر این تظاهرات را گزارش کرد.
سپاه پاسداران هم به نشانه مخالفت با برگزاری این همهپرسی، در نزدیکی مرز با مناطق کردنشین عراق اقدام به برگزاری مانور نظامی کرده است. تنها ساعاتی پس از پایان رای گیری هم وزیر دفاع عراق خبر از برگزاری مانور نظامی مشترک با ترکیه داد. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، در زمان برگزاری رفراندوم تهدید به دخالت نظامی در مناطق کردنشین کرده بود.
بامداد روز سه شنبه، چهارم مهر ماه، سخنگوی کمیسیون انتخابات اقلیم کردستان، تعداد رای دهندگان را سه میلیون و سیصد هزار نفر از چهار میلیون و پانصد هزار واجد شرایط رأی دادن اعلام کرد.
نتایج این همهپرسی قرار است در ساعات پایانی روز سه شنبه اعلام شود.