خامنه‌ای اعتراضات را «اغتشاش» نامید و به آمریکا و اسرائیل منتسب کرد

رهبر جمهوری اسلامی آخرین بار چهار هفته پیش در مقابل رسانه‌ها دیده شده بود.

رهبر جمهوری اسلامی آخرین بار چهار هفته پیش در مقابل رسانه‌ها دیده شده بود.

در هفدهمین روز اعتراضات سراسری بعد از کشته شدن مهسا امینی دختر ۲۲ ساله در بازداشت نیروی انتظامی، علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، سکوت خود را در این رابطه شکست.

او صبح دوشنبه ۱۱ مهر در مراسم مشترک دانش آموختگی دانشجویان دانشگاه‌های افسری نیروهای مسلح با اشاره به اعتراضات اخیر گفت: «با صراحت می‌گویم این حوادث طراحی آمریکا، رژیم صهیونیستی، و دنباله‌روهای آنها است.»

خامنه‌ای مدعی شد: «اگر قضیه این دختر جوان هم نبود، بهانه دیگری به‌وجود می‌آوردند تا امسال در اول مهر، در کشور ناامنی و اغتشاش ایجاد کنند.»

مهسا امینی سه هفته پیش بعد از بازداشت توسط گشت ارشاد در وضعیت کما به بیمارستان منتقل شد و مدتی بعد از مرگ او خبر داده شد. از بعد از خاکسپاری مهسا امینی،‌ صدها شهر در ایران شاهد اعتراضات گسترده بود که در آن معترضان علیه خامنه‌ای شعار دادند و خواستار سرنگونی جمهوری اسلامی شدند.

او با اشاره‌‌ای تلویحی به اظهارات اخیر مسیح علی‌نژاد،‌ فعال حقوق بشر و مجری برنامه تبلت صدای آمریکا، درباره شباهت رویدادهای اخیر ایران با حوادث منجر به فروپاشی دیوار برلین، گفت که وقتی «عنصر سیاسی آمریکایی» تحولات جاری در ایران را «به دیوار برلین تشبیه می‌کند، باید بفهمید قضیه چیست و اگر نفهمیدید حالا بفهمید و صریحاً موضع‌گیری کنید.»

خامنه‌ای با «حادثه» نامیدن کشته‌شدن مهسا امینی معترضان را به «آتش زدن قرآن»، «برداشتن حجاب از سر زن محجبه»، و «آتش زدن مسجد» متهم کرد و گفت که واکنش‌ها به این حادثه «عادی و طبیعی نبود.»

این ادعای رهبر جمهوری اسلامی در حالی مطرح می‌شود که از همان روزهای ابتدایی برخی افراد، از جمله محمود شهریاری، مجری پیشین صدا و سیما، از طرح نیروهای امنیتی برای چنین اقداماتی خبر داده بود و هشدار داده بود که سناریویی در این زمینه طراحی شده است. شهریاری چند روز بعد توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. فیلم‌هایی هم از تخریب اموال عمومی و خودروهای مردم توسط نیروهای پلیس منتشر شد.

خامنه‌ای با تأکید بر اینکه «اظهار تأسف آمریکایی‌ها برای از دنیا رفتن یک دختر دروغ است» و «آنها برخلاف ظاهر، به علت به‌دست آوردن این بهانه برای حادثه آفرینی شادمان هستند»، گفت: «در کشور، ‌مسئولان سه قوه اظهار تأسف کردند و قوه قضاییه قول داده است که موضوع را تا نهایت دنبال کند تا مشخص شود مقصری وجود دارد یا نه و اینکه مقصر کیست؟ تحقیق یعنی همین.»

با گذشت هفده روز از اعتراضات و کشته شدن مهسا امینی، به گفته وکیل خانواده امینی، قوه قضاییه و پزشکی قانونی حاضر نشده تا کمیته مستقلی از پزشکان معتمد خانواده را برای بررسی شواهد این پرونده بپذیرد. به گفته وکیل خانواده امینی، پزشکی قانون در تلاش است تا مرگ مهسا را یک مسمومیت دارویی جلوه دهد.

علی خامنه‌ای در بخش دیگری از سخنان خود، معترضان را عده کمی دانست که به تعبیر او «از بازمانده‌های عناصر ضربه خورده از جمهوری اسلامی همچون منافقان، تجزیه‌طلبان، سلطنت‌طلبان، و خانواده‌های ساواکی‌های منفور هستند.»

او موضع‌گیری‌های برخی چهره‌های ورزشی و هنری بی‌اهمیت دانست و گفت: «جامعه هنری و ورزشی ما سالم است و در آن عناصر مؤمن و با شرف کم نیستند و موضع‌گیری چند نفر ارزشی ندارد.»

این در حالی است که خامنه‌ای چند وقت پیش، اجراهای دستوری «سرود سلام فرمانده»، که با پشتیبانی همه جانبه نهادهای حکومتی تولید و توزیع شده بود را نشان علاقه «آحاد ملت» به جمهوری اسلامی دانسته بود.