تهران روز دوشنبه واکنش تندی به اجلاس ائتلاف بینالمللی علیه گروه افراطی موسوم به خلافت یا دولت خودخوانده اسلامی که با شرکت ۲۶ کشور در پاریس پایتخت فرانسه برگزار شد نشان داد.
به گفته رهبر جمهوری اسلامی، تهران از ابتدا به علت «آلوده بودن دست آمریکاییها در ایجاد این گروه»، حاضر به شرکت در این ائتلاف نشده است.
آیت الله علی خامنهای، به عنوان بالاترین مقام تصمیمگیرنده در جمهوری اسلامی ایران، اظهارات مقامهای آمریکا که ایران را در ائتلاف شرکت نخواهند داد را دروغی بیش ندانست.
آیتالله خامنهای روز دوشنبه هنگام ترخیص از بیمارستان در گفت و گو با تلویزیون دولتی ایران در واکنش به سخنان وزیر خارجه ایالات متحده مبنی بر حضور نداشتن ایران در اجلاس مقابله با پیکارجویان گروه موسوم به دولت اسلامی یا داعش گفت «همان روزهای اولی که مساله داعش در عراق پيش آمد، آمريکايیها به وسيله سفيرشان در عراق درخواست کردند که درباره داعش همکاری کنيم، من مخالفت کردم چون اينها دستشان آلوده است، وزيرخارجه آمريکا هم شخصا از دکتر ظريف درخواست کرده بود که آقای ظريف هم رد کرد.»
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه مخالفت خود را با حضور ایران در نشست پاریس اعلام کرد و گفت نیروهای ایرانی در سوریه با شورشیان جنگیدهاند و ایران را متهم کرد که در برخی نقاط جهان «دولت حامی تروریسم» بوده است.
آقای کری اما امروز، در واکنش به سخنان آیتالله خامنهای گفت نمیخواهد با ايران در این مورد «يكى به دو» کند. به گزارش خبرگزاری رویترز وی در ادامه افزود «صریحاً بگویم، به من نظر من این مطالب سازنده نیست.»
وزیر امور خارجه آمریکا در مورد آن بخش از سخنان آیتالله خامنهای که گفته بود سفیر آمریکا موضوع همکاری با واشنگتن در مبارزهاش با داعش را به سفیر ایران در عراق پیشنهاد داده بود گفت «نمیدانم که آنها چه نتیجهگیری از صحبتهایی که اتفاق افتاده یا نیفتاده کردهاند. ما با آنها هیچگونه هماهنگی انجام نمیدهیم؛ تمام.»
مقامات کشوری و لشکری ایران نیز بدون تخطی از صحبتهای امروز آیتالله خامنهای واکنشهایی در چارچوب صحبتهای او به نشست یک روزه پاریس داشتند.
حسن فیروزآبادی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران اجلاس پاریس را «بسترسازی آمریکا و متحدانش برای عملیاتی کردن توطئهای جدید در منطقه» دانست و گفت «بهانه بمباران تروریستهای داعش نمیتواند مجوز نقض حاکمیت دولتهای سوریه و عراق باشد.»
مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور ایران نیز در گفتگو با خبرگزاری مهر، ائتلاف بینالمللی علیه داعش را «تردید برانگیز» دانست و افزود با شکلگیری ائتلاف، «جمهوری اسلامی ایران همچنان در کنار ملت و دولت عراق خواهد ایستاد.»
جان لیمبرت، استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل آکادمی نیروی دریایی آمریکا، بر این باور است که دعوت نشدن ایران به این ائتلاف اهمیت چندانی برای تهران ندارد، زیرا جمهوری اسلامی به دنبال «مصلحت» خود در عراق است.
آقای لیمبرت همچنین گفت «ایران در نهایت به دنبال مصلحت خویش است و آن را خوب میداند، حالا با دعوت و یا بدون دعوت (به اجلاس) دنبال مصلحت خود میرود. حالا مصلحت ایران با آمریکا در عراق مشترک است و همکاری غیرعلنی و ضمنی بین این دو وجود دارد.»
نیروهای ارتش عراق و پیشمرگه های کرد اخیراً توانستند با پشتیبانی حملات هوایی آمریکا نیروهای گروه افراطی دولت اسلامی – که تا پیش از اعلام برپایی یک خلافت خودخوانده اسلامی خود را دولت اسلامی عراق و شام یا داعش مینامید – را در چند جبهه به عقب برانند.
مقامهای ارشد برخی از کشورهای جهان، امروز دوشنبه ۲۴ شهريور ماه، در پاريس گردهم آمدند تا درباره نحوه مقابله با پیکارجویان داعش در عراق و سوريه، گفتگو کرده و برای انجام اقدامات مناسب در این زمینه، تصميمگيری کنند.
دولتمردان عراق، و همچنین حکومت بشار اسد، که شورش سه ساله در کشورش حدود ۲۰۰ هزار نفر کشته به جای گذاشته است، با ایران روابط خوبی دارند.