یک مقام ارشد دولت ایران در گفتگو با روزنامه بریتانیایی گاردین تایید کرد که تهران به درخواست بغداد اقدام به حمله هوایی علیه پیکارجویان گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) در عراق کرده است، اما گفت این عملیات با ایالات متحده هماهنگ نشده بود.
روزنامه گاردین در گزارشی که اواخر روز جمعه در وبسایت خود منتشر کرد، از قول ابراهیم رحیم پور معاون وزارت امور خارجه ایران نوشت «هدف از آن حملات هوایی، دفاع از منافع دوستانمان در عراق بود،» دوستانی که او آنها را دولت مرکزی بغداد و اقلیم خودمختار کردستان در شمال آن کشور، که هر دو با پیکارجویان افراطی داعش در نبرد هستند، معرفی کرد.
روز سه شنبه هفته گذشته، برخی رسانه ها گزارش دادند ویدئویی از حملات نیروی هوایی ایران برای نخستین بار روز یکشنبه از شبکه خبری الجزیره پخش شد، که نشان می داد جت های جنگنده اف۴ روز ۲۵ نوامبر (۴ آذر ماه) مواضع گروه داعش را به منظور پشتیبانی از نیروهای عراقی در بازستانی شهرهای کردنشین سعدیه و جلوله بمباران کردند.
بر اساس گزارش گروه جینز، جنگنده های فانتوم اف۴ در میان هواپیماهای نیروی هوایی عراق نیست و فقط دو کشور در منطقه، یعنی ایران و ترکیه، در حال حاضر از این نوع جنگنده ها استفاده می کنند. از آنجا که ترکیه رسما اعلام کرده است که دست به عملیات نظامی علیه داعش نمی زند، کارشناسان این جنگنده ها را ایرانی دانستند.
ساعاتی پس از انتشار خبر تایید این حمله در روزنامه گاردین خبرگزاری دولتی ایرنا روز شنبه به نقل از یک مقام بدون نام وزارت خارجه ایران نوشت «اخبار و ادعاها» درباره حمله هوايی ايران به مواضع داعش در عراق، نادرست است.
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا هفته گذشته گفته بود پنتاگون دلیلی برای رد گزارش حمله جنگنده های ایرانی به داعش در دست ندارد، اما تاکید کرد ایران و آمریکا هیچگونه هماهنگی و همکاری نظامی در جنگ با گروه داعش با یکدیگر ندارند.
به گفته دریادار جان کربی، حضور جنگنده های نیروهای ائتلاف یا جنگنده های ایران، با اجازه دولت عراق در آسمان این کشور امکان پذیر است.
معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه ایران در ادامه گفتگو با گاردین که در لندن انجام شده است، گفت البته «در این مورد، ما هیچگونه هماهنگی با آمریکایی ها نداشتیم. ما تنها با دولت دولت عراق هماهنگ کرده بودیم.»
آقای رحیم پور تاکید کرد که «ما اجازه نخواهیم داد که وضعیت در عراق، همچون سوریه که به دلیل دخالت خارجی ها رو به وخامت گذاشت، وخیم شود. و قطعاً کمک ما (به عراق) بیشتر از میزان کمک ما به سوریه است، چرا که آنها به ما نزدیک تر هستند.»
مقام های ایرانی، بطور مستقیم اخبار منتشر شده مبنی بر حمله هوایی جنگنده های ایران علیه مواضع داعش در عراق را رد نکردند، اما بار دیگر بر عدم هماهنگی و همکاری با ایالات متحده در نبرد علیه پیکارجویان افراطی گروه دولت اسلامی تاکید کردند.
مرضیه افخم سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به انتشار خبر حمله هوایی ایران به مواضع داعش در عراق گفت «در سیاست ایران در خصوص مبارزه با گروه های تكفيری و كمك به دولت عراق و ارائه مشورت در مقابله با گروه های تكفيری تغییر ایجاد نشده است.»
مسعود جزائری معاون ستاد مشترک نیروهای مسلح ایران نیز در گفتگو با خبرگزاری فارس در همین زمینه، هر گونه همکاری یا هماهنگی ایران با ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا علیه گروه داعش در بخش هایی از عراق و سوریه را رد کرد.
از زمان پیشروی گروه داعش در عراق از اواخر خرداد ماه و تهدیدهای آن گروه سنی افراطی مبنی بر حمله به بغداد یا شهرهایی مانند نجف و کربلا که مراکز مقدس شیعیان در آنها واقع شده اند، مقامات ارشد ایران همواره هشدار داده اند که اگر داعش به این شهرها نزدیک شود، تهران مستقیما وارد عمل خواهد شد.
جان کری وزیر خارجه ایالات متحده مبارزه ایران علیه گروه افراطی موسوم به دولت اسلامی را مثبت خواند، اما او نیز مانند طرف ایرانی، هرگونه هماهنگی و همکاری با تهران در نبرد علیه داعش را رد کرد.