رویا برومند:‌ حکومت ایران می‌خواهد با قطع اینترنت مانع از جریان آزاد خبررسانی شود

تصویری از اعتراضات کشاورزان اصفهان در تاریخ ۲۸ آبان ۱۴۰۰

دست‌کم ۱۷ روز از آغاز اعتراض‌های کشاورزان به معضل کم آبی در اصفهان می‌گذرد. ‌اعتراض‌هایی که طی روزهای گذشته با پیوستن شهروندان اصفهان به جمع کشاورزان معترض، رنگ و بوی دیگری به خود گرفت و روز جمعه ۵ آذر ماه با سرکوب شدید نیروهای امنیتی و شلیک گاز اشک‌آور و گلوله‌های ساچمه‌ای به سوی معترضان همراه بود.

قطع اینترنت و یا کاهش سرعت آن، روش رایج مقامات جمهوری اسلامی در هنگام سرکوب هر اعتراضی است، و حالا با اختلال شدید در اینترنت ایران به نگرانی‌ها درباره سرکوب معترضان در اصفهان افزوده شده است.

در حال حاضر، اطلاعات دقیقی از تعداد مجروحان، کشته‌‌شدگان احتمالی و همچنین وضعیت بازداشت‌شدگان در اعتراضات مدنی مردم اصفهان وجود ندارد.

رویا برومند، مدیر اجرایی بنیاد عبدالرحمن برومند برای حقوق بشر در ایران، با اشاره به بروز اختلال اینترنت در زمان اعتراض‌ها به صدای آمریکا گفت، حکومت با مختل کردن اینترنت در اصفهان در نظر دارد اخبار را سانسور کند و مانع از جریان آزاد خبررسانی شود.

خانم برومند در ادامه افزود، حکومت چون راه حلی برای رفع مشکلات شهروندانی که به ‌مسئله آب معترض هستند ندارد و یا نمی‌خواهد داشته باشد، در زمان سرکوب معترضان با قطع اینترنت، جلوی رسیدن اطلاعات و اخبار افرادی را که زخمی، کشته و یا بازداشت می‌شوند به خارج از کشور می‌گیرد.

خشک شدن زاینده رود نه تنها باعث اعتراض مردم شهر و بیکاری کشاورزان در استان اصفهان شده است، بلکه آسیب‌های زیست محیطی غیر قابل جبرانی را نیز از جمله خشک شدن «باتلاق گاوخونی» به همراه داشته است. خشکی این باتلاق علاوه بر آثار فاجعه‌بار اکوسیستمی، باعث ایجاد ریزگردهایی می‌شود که حتی مناطقی چون تهران و فارس و لرستان را غیر قابل سکونت خواهد کرد.

همچنین ببینید: بحران کم آبی در ایران؛ انتقال آب، کشاورزی غیراصولی، و صنایع آب‌بر سرزمین کهن را خشکانده است

بر اساس اطلاعات موجود و اخبار منتشر شده در رسانه‌های ایران، شهرهای دیگری همچون بوشهر، مراوه، و شهرکرد طی سال‌های گذشته با کم آبی روبرو بوده‌اند تابستان امسال برخی از شهرهای استان خوزستان نیز شاهد اعتراض گسترده مردمی به کم آبی بود؛ اعتراضاتی که با سرکوب شدید نیروهای امنیتی و قطع اینترنت همراه بود.

مدیر اجرایی بنیاد عبدالرحمن برومند برای حقوق‌بشر در ایران با اشاره به اعتراضات مداوم در شهرهای مختلف ایران، دلیل برگزاری این اعتراض‌ها را مشکلات معیشتی و فقر اعلام کرد و گفت، حکومت «به جای آن که سعی کند به وضع معیشت مردم رسیدگی کند، این اعتراض‌ها را سرکوب می‌کند.»

رویا برومند در ادامه افزود، جمهوری اسلامی هر چقدر اعتراض‌ها را در ایران سرکوب کند، مخالفان حکومت بیشتر می‌شوند و ما در یک چرخه خشونت باقی خواهیم ماند.

ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، هرانا، روز شنبه ۶ آذر ماه در گزارشی از بازداشت دست‌کم ۲۱۴ نفر از جمله ۱۳ کودک طی روزهای گذشته و در اعتراض‌های مردمی به کم آبی در اصفهان خبر داد و نوشت، اغلب بازداشت‌شدگان پس از بازداشت در ابتدا به مقر سپاه صاحب الزمان واقع در بلوار صوفه و یا پایگاه بسیج قدوسی واقع در خیابان گلزار جنوبی منتقل شده‌اند.

بر اساس این گزارش، تعدادی از این شهروندان با شرط اخذ تعهد و ضبط مدارک شناسایی تا ساعات پایانی شب آزاد و حدود ۱۵۰ تن نیز به محل‌های دیگری از جمله زندان اصفهان، زندان خمینی شهر و ندامتگاه زنان اصفهان منتقل شدند.

از سوی دیگر، تجمع و راهپیمایی شهروندان شهرکرد طی روزهای گذشته و در اعتراض به سیاست‌های آبی جمهوری اسلامی ادامه یافت.

همچنین ببینید: اعتراض‌ها به سیاست‌های آبی در ایران به استان چهارمحال و بختیاری هم کشیده شد

کاوه مدنی، پژوهشگر ارشد دانشگاه ییل، و معاون سابق رئیس جمهوری اسلامی پیشتر در مقاله‌ای که در روزنامه گاردین منتشر کرده بود، نوشت حتی اگر تغییرات اقلیمی متوقف می‌شد و ایران همین حالا تصاعد کربن را ۱۰۰ درصد کاهش می‌داد، ورشکستگی آب و دیگر مشکلات زیست‌محیطی این کشور بلافاصله قابل حل نمی‌بود.

همچنین ببینید: دیدگاه | عامل ورشکستگی آبی ایران: تغییرات اقلیمی یا بی‌کفایتی مسئولان؟