تلاش ایران برای جایگزینی جستجوگر فجر به جای گوگل

مقامات ایرانی خبرداده اند که به زودی جایگزینی ملی را برای گوگل و سرویس ایمیل آن یعنی «جی میل» معرفی خواهند کرد. هفته گذشته ایران اعلام کرد که در اعتراض به انتشار فیلم توهین آمیز درباره پیامبر اسلام، سایت های گوگل و جی میل را فیلتر می کند. هرچند با وجود ممنوعیت دسترسی به جی میل، موتور جستجوگر گوگل همچنان در ایران قابل دسترسی بود. فیلم مناقشه برانگیز که خشم بخشی از مسلمانان جهان را برانگیخت، در شبکه یوتیوب قرار دارد که خود متعلق به شرکت عظیم گوگل است.

ایرانِ ۷۵ میلیونی، ۳۲ میلیون کاربر اینترنت دارد و غیر از این کاربران، بسیاری از روزنامه های حامی دولت نیز از اختلال در وضعیت ارائه اینترنت در کشور شکایت دارند.
روز یکشنبه ۸ مهر، روزنامه آفتاب به نقل حسین گروسی، عضو کمیسیون صنایع ومعادن مجلس شورای اسلامی نوشت «فیلتر شدن جی میل موجب بروز برخی مشکلات شده است». او گفت مجلس وزیر ارتباطات را برای درباره توضیح درباره این اقدام فراخوانده است.

علی حکیم جوادی، معاون وزیر ارتباطات نیز گفته است «اگرچه ممکن است جی‌میل تمامی قابلیت‌های یک سرویس دهنده را داشته باشد اما امروز ما باید بتوانیم تمهیدات لازم را بیاندیشیم که نیازهای کاربران در داخل کشور از طریق ایمیل داخلی برآورده شود.» او گفت به زودی موتورجست و جو گر « فخر» و سرویس ایمیل «فجر» جایگزین نیازهای کاربران اینترنت می شود.

ایران همواره گفته است که اینترنت ارزش های غربی را ترویج می کند و با اینترنت آزاد در کشور مخالفت کرده است اما مشخص نیست که در حال حاضر ایران ظرفیت فنی لازم برای جلوگیری کامل از اینترنت را داشته باشد.

ممنوعیت جی میل و دیگر صفحات و سایت هایی همچون یوتیوب و فیسبوک کاربران اینترنت در ایران را برآن داشته تا راه هایی را برای دور زدن فیلترینگ دولتی بیابند.

روز شنبه هفته نامه عصر ارتباطات گزارش داد که طی ماه گذشته، ایرانی ها در مجموع ۴ و نیم میلیون دلار آمریکا هزینه خرید پروکسی کرده اند تا بتوانند به سایت های فیلتر شده دسترسی پیدا کنند.