همزمان با انتقاد کارشناسان از افزایش «دستکم» ۷ برابری قیمت مواد غذایی در دوره ریاست ابراهیم رئیسی، روزنامه اینترنتی فراز در مقالهای نوشت که تورم مواد خوراکی در ۴ ماه اول سال آنقدر هولناک است که نه تنها در تصورات کسی نمیگنجد بلکه تقریبا همه قدرت پردازش ارقام را از دست دادهاند.
به نوشته این وبسایت، بعد از حدود دو سال از روی کار آمدن دولت رئیسی و اجرای سیاست «جراحی اقتصادی» اوضاع معیشت مردم به مرز بحران رسیده است.
در این گزارش آمده است نرخ فقر طی یک دهه از ۱۹ درصد به ۳۰ درصد افزایش یافته است.
سرانه مصرف حدود ۳۲ کیلوگرم به ازای هر نفر بود که به ۲۶ کیلوگرم رسیده است.
بر اساس این گزارش، نرخ گوشت گوسفند به ازای هر کیلو به رقمی بین ۴۰۰ تا۵۰۰ هزار تومان رسیده و در یکسال افزایش ۱۷۷ درصدی را تجربه کرده است. مصرف گوشت قرمز در ایران در ده سال گذشته به طور پیوسته کاهش یافته و به ۴ کیلوگرم در پایان سال ۱۴۰۱ رسیده است. به این ترتیب مصرف سر انه گوشت در ایران نسبت به سرانه مصرف جهانی، ۱۷.۱ درصد کمتر است. در همین دوره تورم ۶۷۰ درصدی قیمت مرغ نیز ثبت شده است.
طبق بررسیها قیمت برنج در سال ۱۳۹۹ حدود ۲۶ هزار تومان بوده است، اما این محصول در بهترین حالت در بازار به قیمت ۱۳۰ تا ۱۸۰ هزار تومان هم میرسد.
قیمت یک لیتر شیر نیز در سال ۱۳۹۹ از سوی دولت ۶ هزار تومان اعلام شده بود اما این محصول در تابستان جاری به قیمت ۳۰هزار تومان در لبنیانیها به فروش میرسد.
این گزارش تاکید کرده است که قیمت تنماهی، تخممرغ، روغن، حبوبات، پنیر و سایر اقلام و حتی نان هم در این دو سال با افزایش های آنچنانی مواجه بوده است که در طول ۴ دهه گذشته بی سابقه بوده است.
ابراهیم رئیسی در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ در برنامههای خود، وعده «رفع وابستگی کالاهای اساسی و سفره مردم به نرخ ارز، حل فاصله طبقاتی و بیعدالتی با تغییر سیاستهای نادرست اقتصادی، متناسبسازی حقوق مردم با تورم، حمایت از خانوادهها و اقشار محروم، تامین حداقل معاش با ارائه کارت خرید برای سه دهک پایین» را داده بود.
او حتی در ۱۴ اسفندماه ۱۴۰۰ دستور «ریشهکن کردن فقر مطلق» را تا پایان همان سال داده بود.