با نزدیک شدن به سالگرد کشتهشدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد، فشارهای امنیتی علیه ورزشکاران سرشناس حامی اعتراضات افزایش یافته است.
همسر حسین ماهینی، کاپیتان سابق تیم فوتبال پرسپولیس، با اشاره به احضار اخیرش به دادسرا نوشته که نیروهای امنیتی در غیاب او با ورود به منزلشان باعث ترسیدن فرزندانش شدهاند.
حسین ماهینی، ستاره پیشین فوتبال ایران، در جریان اعتراضات سراسری به دلیل همراهی با معترضان بازداشت و سپس به قید ضمانت آزاد شده بود.
انیس مهمدی، همسر این فوتبالیست شناختهشده، اتهامات وارده علیه خود را «تولید و انتشار آثار مستهجن و مبتذل به وسیله سیستمهای رایانهای و مخابراتی» ذکر کرده و گفته است که از اتهامزنندگان به جرم «توهین، افترا و نشر اکاذیب و سیاهنمایی» شکایت خواهد کرد.
پس از آن که شماری از ورزشکاران معروف و خانوادههای آنها در جریان اعتراضات سراسری با معترضان همراهی کردند، جمهوری اسلامی برخوردهای قضایی با این افراد را تشدید کرده است.
علی کریمی، علی دایی، کریم باقری، وریا غفوری، و پرویز برومند از دیگر فوتبالیستهای شناختهشدهای هستند که پس از انتقاد از سرکوب معترضان مورد خشم مسئولان جمهوری اسلامی ایران قرار گرفتند.
درحالی که پاییز گذشته علی دایی در پستهای اینستاگرامی از تهدیدها علیه خودش و خانواده اش خبر داده بود، دو فروشگاه متعلق به علی دایی آذرماه سال گذشته پلمب شدند و همسر و فرزندش را که دی ماه گذشته راهی دبی بودند ماموران امنیتی از میانه راه بازگردانده و از هواپیما پیاده کردند.
علی کریمی، دیگر فوتبالیست سرشناس، هم پس از حمایت از معترضان و مخالفت صریح با جمهوری اسلامی با واکنش خشمگین مقامات حکومت ایران مواجه شد.
در حالیکه ستاره پیشین فوتبال ایران در خارج از کشور اقامت دارد، خواهرش، لیلا کریمی، خردادماه سال جاری به اتهام «کلاهبرداری» زندانی شد. مقامهای حکومتی در پاییز گذشته هم علی کریمی را تهدید کرده بودند که بخشی از اموالش در ایران، از جمله ویلایش در لواسان، را مصادره خواهند کرد.
وریا غفوری، کاپیتان پیشین تیم ملی، به «اتهام فعالیت تبلیغی و اجتماع و تبانی علیه نظام» آذر ماه گذشته بازداشت شد و بعد از چند روز به قید وثیقه آزاد شد.
این فوتبالیست اهل کردستان خردادماه سال جاری در حالی که قصد داشت همزمان با دربی فوتبال در رود ۱۰ خردادماه از دنیای بازیگری ورزش مورد علاقهاش خارج شود، اجازه ورود به استادیوم را نیافت. اگرچه همان روز شعارهای حمایتی تماشاگران شهرآورد استقلال و پرسپولیس از وریا غفوری از محبوبیت این فوتبالیست حکایت داشت.
یادداشت خداحافظی وریا غفوری در اینستاگرام با استقبال بیش از یک میلیون و سیصد هزار کاربر مواجه شد.
کریم باقری، مربی چند فصل تیم فوتبال پرسپولیس، هم که در جریان اعتراضات از علی کریمی، همبازی سالهای گذشتهاش، اعلام حمایت کرده بود بتازگی از احتمال ممنوع الکار شدنش صحبت کرده است. درحال حاضر کریم باقری از مربیگری تیم پرسپولیس در فصل آینده کنار گذاشته شده است.
پرویز برومند، دروازهبان سابق تیم استقلال، هم پاییز گذشته بازداشت و پس از مدتی با سپردن وثیقه آزاد شد.
برخوردها به فوتبالیستها محدود نشده و شماری دیگر از جمله محمد آرینخو، سرمربی پیشین تیم ملی کاراته، هم پس از انتقادهایش به اعدام ورزشکاران معترض مرداد سال جاری از بازجویی و احضارش به دادسرای اوین خبر داده است.
مقامات حکومت ایران علاوه بر برخورد سختگیرانه با ورزشکاران شناختهشده، در لایحه حجاب اجباری موسوم به لایحه «عفاف و حجاب» هم خواستار تشدید مجازات افراد مشهور و تاثیرگذار شدهاند.
برپایه این لایحه، اشخاصی که به واسطه فعالیتهای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، هنری یا ورزشی دارای شهرت اجتماعی هستند در صورت ارتکاب جرم کشف حجاب با مجازات یک درجه شدیدتر مواجه خواهند شد.
برخی از حقوقدانان منتقد نویسندگان این لایحه را به بیاطلاعی درباره حقوق شهروندی و فقه متهم کردهاند.
محسن برهانی، دکترای حقوق جزا و دانشآموخته حوزه علمیه قم، در پیامی توئیتری، ای نحوه قانوننویسی را «مایه ننگ» خوانده و اضافه کرده که «کمیسیون و مجلس هم یک شوخی بیمزهاند.»