«کارن وفاداری» شهروند زرتشتی ایران-آمریکایی که به همراه همسرش در ایران بازداشت و به زندان طولانی مدت محکوم شده، در نامهای به همکیشان خود نوشته است که انتظار نداشته باشند حقوق شهروندی آنها توسط حکومت جمهوری اسلامی ایران رعایت شود.
در نامه این شهروند زرتشتی که روز سه شنبه ۱۰ بهمن توسط کانون مدافعان حقوق بشر منتشر شد، آقای وفاداری به تشریح روند بازداشت و محکومیت خود و همسرش پرداخت و خطاب به همکیشان خود نوشت که گمان نکنند در جمهوری اسلامی به دلیل مسلمان نبودن مجاز به نگهداری شراب و برگزاری مراسم مختلط هستند.
کارن وفاداری فرزند یکی از خانوادههای متمول زرتشتی است و بیمارستان فیروزگر یکی از داراییهای خانواده وفاداری به حساب میآید که وقف جامعه ایرانیان شده است. او پیش از بازداشت، به منظور بازپسگیری بخشی از املاک موروثی خانوادهاش شکایتهای متعدد و پیگیریهای زیادی داشته که این شکایتها مرداد ماه سال ۹۵ به بازداشت او و همسرش آفرین نیساری منتهی شد.
آقای وفاداری در نهایت در پی دادگاهی که آذر ماه امسال به ریاست قاضی صلواتی برگزار شد، به ۲۷سال حبس، مصادره کلیه اموال و تحمل شلاق محکوم شد و همسرش نیز به تحمل ۱۶ سال زندان محکوم شد.
او در نامه خود نوشته است که به دلیل ارتباطات کاری همسرش در گالری هنری با خارج از ایران، اطلاعات سپاه به اتهام امنیتی آنها را بازداشت کرد اما این اتهام پس از ارائه مجوزهای گالری از وزارت ارشاد رفع شد. اما «پلمپ، ضبط و تفتیش منزل، دفاتر کار، گالری، انبارها، اتومبیلها، کامپیوترها، اسناد و مدارک و غیر مقدمات اتهامات و بازجوییهای گستردهتری بود که حکایت از یک برنامه پیچیدهتری داشت.»
او در ادامه به همکیشان خود نوشت که برای آنکه به سرنوشت او دچار نشوند چند توصیه دارد.
او نوشت: «نخست اینکه توصیه نمیکنم در منزل خود شراب تولید کنید. با وجود اینکه فکر میکردم این کار برای اقلیتهای زرتشتی که بیش از ۵۰۰۰ سال است شراب در فرهنگشان است، بلامانع است. بنده یک سال و نیم حبس، ۷۴ ضربه شلاق و ۱۴۰ میلیون تومان جریمه محکوم شدم.»
این زرتشتی در ادامه نامه خود آورد: «دوما از دوستان و دیپلماتهای خارجی مشروبات الکلی را به عنوان هدیه نپذیرید حتی اگر آنها مشروبات الکلی را از مبادی قانونی و رسمی گمرکی وارد کشور کرده باشند. چرا که همچون من برای شما نیز میتواند سه سال حبس و جریمه ۶ میلیارد ریالی به همراه داشته باشد.»
او همچنین به مهمانیهای مختلطی که جامعه زرتشتی در ایران از سوی وزارت ارشاد مجوز برگزاری آن را به مناسبتهای مختلف فرهنگی و دینی دارد، اشاره کرد و نوشت: «سوم اینکه از همکیشان عزیز خواهش میکنم برای خاطر خود و خانوادهتان در ایام خوش نزدیک به سال نو محتاط باشید چرا که برگزاری مهمانی مختل (که برای ما یک امر ساده و بدیهی است) حتی بابت جشنها و رویدادهای ملی از جمله چهارشنبهسوری، جشن سده و حتی جشن تولد از نظر نظام قضایی کشور، ترویج بیبند وباری به حساب آمده و همانند من شما را تحتعنوان«اشاعه فساد و فحشا» با مجازات ۱۵ سال حبس مواجه خواهند کرد.»
او در ادامه نامه خود همچنین نوشت: «مضاعف بر این، بنده از سوی دادگاه محترم، مفتخر شدهام که به عنوان نخستین ایرانی ماده ۹۸۹ قانون مدنی مصوبه سال ۱۳۰۳ در قبالم اعمال شده است.»
کارن وفاداری توضیح داد: «برای نخستین بار در تاریخ قضایی ایران شخص بنده با ماده ۹۸۹ قانون مدنی که در سال ۱۳۰۳تدوین شده محکوم شدهام. شوربختانه این که به هیچ کس از جمله بنده و وکیل اینجانبان چنین تفهیم اتهامی نشده و از چنین قانونی بیاطلاع بودیم.»
او در ادامه نامه خود آورد: «این موضوع به این معناست که چه برای من، چه برای همسرم و چه برای تکتک شما عزیزان دوتابعیتی زرتشتی که به خاطر عشق به میهن و ی با هدف سرمایهگذاری به کشور بازگشتهاید همواره خطر از دست دادن املاک و داراییها و اجبار به ترک کشور وجود دارد. در نتیجه دیگر دوتابعیتی بودن نه تنها منزلتی برای شما همکیشان به حساب نمیآید بلکه خطر اعمال ماده منسوخ ۹۸۹ را نیز به همراه خواهد داشت.»
طبق ماده ۹۸۹ قانون مدنی که از زمان هر تبعه ایرانی که بدون رعایت مقررات قانونی بعد از تاریخ ۱۲۸۰ شمسی تابعیت خارجی تحصیل کرده باشند تبعیت خارجی او، کان لم یکن بوه و تبعه ایران شناخته میشود ولی در عین حال کلیه اموال غیرمنقوله او با نظارت مدعی العموم محل به فروش رسیده و پس از وضع مخارج فروش، قیمت آن به او داده خواهد شد.
این شهروند زرتشتی همچنین نوشت که یک ضابط قضایی در مورد حکم سنگین صادر شده گفت که این حکم برای نقره داغ کردن دیگران بوده است. او به همکیشان خود توصیه کرد که اگر برای نقره داغ کردن دیگران حکم سنگینی دریافت کردند انتظار کمک از نماینده زرتشتیان در مجلس نداشته باشند.
سال گذشته کاته وفاداری، خواهر کارن وفاداری با انتشار نامهای به رهبر جمهوری اسلامی از دستگیری برادر و همسر برادر خود خبر داد.
او در نامه خود نوشته بود که بازداشت این دو تن با «پاپوش دوزی برای اخاذی مالی، تصرف اموال، و تهدیدات امنیتی» همراه بود. وی همچنین از اقدام افراد «ناشناس» برای «اخاذی» از خانواده این دو زندانی در قبال آزادی آنها شکایت کرده بود.
نقض حقوق اقلیت های مذهبی از سوی حکومت یکی از موارد نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی محسوب میشود.
گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران و وزارت خارجه ایالات متحده در گزارشهای متعددی در سالهای اخیر به نقض حقوق اقلیتهای دینی چون بهائیان، مسیحیان، اهل سنت و دیگر اقلیتها اشاره کرده اند. تا پیش از این گزارشهای اندکی از آزار و نقض حقوق زرتشتیان منتشر شده بود اما به نظر میرسد بازداشت و حکم سنگین آقای وفاداری بیشتر به پیگیری او برای بازپسگیری اموال خانواندگی آنها مربوط بوده است.