چهار فعال مدنی در ایران به دلیل اتهاماتی از جمله برگزاری مراسم روز جهانی زبان مادری مجموعا به ۴۵ سال زندان و ۸ سال تبعید محکوم شدهاند.
به گزارش کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران، علیرضا فرشی به ۱۵ سال زندان و دو سال تبعید به شهرستان باغملک در استان خوزستان، اکبر آزاد به ۱۰ سال زندان و دو سال تبعید به شهرستان درهشهر در استان ایلام، بهنام شیخی به ۱۰ سال زندان و دو سال تبعید به شهرستان مسجد سلیمان در استان خوزستان و حمید منافی به ۱۰ سال زندان و دو سال تبعید به شهر ازنا در استان لرستان محکوم شدهاند.
علیرضا فرشی فعال مدنی ترک (آذری) به کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران گفت که اتهام اصلی این افراد برگزاری مراسم روز جهانی زبان مادری در سال ۱۳۹۲ است که در کنار «تشکیل گروه کوهنوردی و نوشتهها در شبکههای اجتماعی» از سوی دادگاه انقلاب تعبیر به اقدامات «واگرایانه و تجزیهطلبانه» شده است.
سوم اسفند برابر با ۲۱ فوریه از طرف یونسکو به عنوان روز جهانی زبان مادری نامگذاری شده است. در ایران و در برخی مناطق، فعالان حقوق قومیتها این روز را در مراسم غیررسمی گرامی میدارند و امسال نیز کاربران توییتر با هشتگ #زبانمادری از ممنوعیت تدریس زبانهای غیر فارسی درمدارس انتقاد کردند.
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران خرداد ماه امسال در سفری که به استان آذربایجان غربی داشت در سخنرانی خود در شهر مهاباد، ضمن محکوم کردن تبعیض قومیتی و مذهبی در ایران، از دستور تأسیس مرکزی برای آموزش زبان کردی در منطقه خبر داد و گفت: برای اجرای اصل پانزدهم قانون اساسی در وزارت آموزش و پرورش بررسیهای لازم انجام شده است.
اصل ۱۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران می گوید: «زبان و خط رسمی و مشترک مردم ایران فارسی است. اسناد و مکاتبات و متون رسمی و کتب درسی باید با این زبان و خط باشد ولی استفاده از زبانهای محلی و قومی در مطبوعات و رسانههای گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس، در کنار زبان فارسی آزاد است.»
تدریس زبانهای مادری در مدارس و دانشگاهها یکی از وعدههای حسن روحانی در ایام تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری بود.